Завантажте мобільний додаток сайту

З’явилась можливість «прогулятись» вулицями Нікополя 1941 року і порівняти його з містом у наші дні. Це стало можливим завдяки проекту OldMaps.dp.ua, який передбачає опрацювання архівних знімків з прив’язкою їх до нових.

Про проект NikopolNews розповів нікополець Руслан Бальва, який профінансував придбання двох аерофотознімків Люфтваффе (повітряних сил Третього Рейху) авторами проекту. На знімках Нікополь видно з висоти пташиного польоту:

  • Знімок №5540/043 датовано 15 серпня 1941 року, має масштаб приблизно 1:12000 та покриває близько 70% території Нікополя.
  • Знімок №5591/076, який охоплює все місто.

Автори проекту OldMaps.dp.ua прив’язали їх до сучасної мапи міста і розмістили на сайті. Розглядаючи старі фото і порівнюючи їх з новими мапами, можна дізнатись, як виглядало у 1941 році місце, де зараз розташований ваш будинок чи будь-який інший об’єкт. До речі, 15 серпня — це сумна дата. В цей день німецькі повітряні війська вдруге бомбардували Нікополь. Бомби падали на центр міста (стару частину), було зруйновано школу №2, аптеку, бібліотеку, готель, магазини. Загинуло багато людей. Тіла вивозили за місто і ховали…

Проект OldMaps.dp.ua - це в перспективі найбільша колекція архівних мап, аеро- та супутникових знімків міста Дніпро та його околиць. Більшість файлів доступні у високій роздільній здатності, подаються у інтерактивному форматі з прив’язкою по точкам координат – відвідувач може порівняти місцевість у різний час та подивитись на динаміку зміни міського ландшафту, яка відбувалася упродовж кількох століть. Це величезний масив інформації, який буде цікавий історикам, краєзнавцям, містобудівникам, дослідникам та зацікавленим жителям міста, тому що така візуальна історія набагато легша для сприйняття та має чи не найбільшу інформаційну цінність.

Архів матеріалів сайту заснований на приватній колекції авторів та інших колекціонерів – Нурії Бусигіної, Валентина Старостіна, Олександра Волока, на спонсорські внески Олексія Адамчика та Сергія Чигвінцева. Аерофотознімки початку-середини 40-х років були придбані у Національному архіві Сполучених Штатів Америки (U.S. National Archives). Супутникові знімки 60-х років – з архівів Департаменту геологичної розвідки США (U.S. Geological Survey Department of the Interior).

Автор та розробник сайту – Артем Костюк, дніпровський блогер, журналіст, дослідник міста. Співавтор проекту – Сергій Чигвінцев. Він знайшов та сприяв придбанню без перебільшення найціннішого з точки зору кількості інформації матеріалу – аерофотознімки Люфтваффе 1941 – 1945 року. Проект створений за підтримки Програми “Культурна столиця”, яка була заснована з ініціативи мера Дніпра Бориса Філатова.

«Прогулятись» Нікополем 1941 року можна за ЦИМ ПОСИЛАННЯМ

Копіювати посилання на матеріал

Національна служба новин - Новини України

×

Повідомлення

Failed loading XML...attributes construct errorCouldn't find end of Start Tag rss line 1Extra content at the end of the document

Зараз популярне