Завантажте мобільний додаток сайту

Як повідомляв раніше NikopolNews , у ЗМІ з’явилася інформація про можливу відміну пільгового тарифу на електроенергію для мешканців 30-кілометрової зони, до якої відносяться, зокрема, Нікополь, Марганець та деякі населені пункти Нікопольського району.

Нікопольці зверталися з цього приводу до народного депутата Дениса Германа. Також до центральних органів влади зверталася міська влада Нікополя з проханням не анулювати тариф.

Сьогодні, 16 січня, Денис Герман опублікував на своїй сторінці в ФБ роз’яснення ситуації.

Депутат написав:

«Шановні нікопольці! До мене в прийомну та в коментарях у FB звертались з занепокоєнням, щодо можливого скасування знижки на е/е у зоні спостереження АЕС. Публікую відповідь від НКРЕКП.

ДОВІДКА щодо тарифу на електроенергію для населення у 30-км зоні АЕС

Відповідно до частини третьої статті 17 Закону України «Про електроенергетику» (далі – Закон), тариф на електроенергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, встановлювався у розмірі 70 відсотків діючого тарифу для відповідної групи населення.

Ця норма Закону була відображена (продубльована) у Порядку застосування тарифів на електроенергію, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, від 23.04.2012 № 498 (далі – Порядок).

Закон згідно з Законом України «Про ринок електричної енергії» втратив чинність з дати початку дії нового ринку електричної енергії – з 01.07.2019.

Водночас, пунктом 7 Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 № 483, фіксована ціна на електричну енергію для побутових споживачів встановлюється Кабінетом Міністрів України. До прийняття рішення щодо встановлення фіксованої ціни така ціна застосовується на рівні тарифів на електричну енергію для побутових споживачів (з урахуванням тарифів, диференційованих за періодами часу), які діяли станом на 30 червня 2019 року (станом на цю дату діяли норми Закону та Порядку).

Таким чином, на сьогодні застосування до населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, тарифу у розмірі 70 відсотків від рівня діючого тарифу для відповідної групи населення здійснюється відповідно до постанови КМУ № 483, а не Порядку, норми якого фактично втратили свою актуальність з 01.07.2019.

Тобто визнання таким, що втратив чинність, Порядку не призведе до припинення застосування такого тарифу та є виключно унормуванням нормативно-правової бази НКРЕКП».

Отже, поки що можемо видихнути.

Раніше ми повідомляли про те, який тариф на розподіл газу буде у Нікополі після чергового подорожчання

Копіювати посилання на матеріал

Національна служба новин - Новини України

×

Повідомлення

Failed loading XML...attributes construct errorCouldn't find end of Start Tag rss line 1Extra content at the end of the document

Зараз популярне