Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
137
137

На Дніпропетровщину до своїх гнізд повернулися лелеки

На Дніпропетровщину до своїх гнізд повернулися лелеки

В Україні триває страшна війна. Але прийшла весна. І птахи – симовли миру – поспішають додому… На Дніпропетровщину до своїх гнізд повернулися лелеки. Ці гнізда для них раніше встановили співробітники ДТЕК, повідомляє Nikopolnews, посилаючись на пресслужбу компанії.

Птахи селяться у гніздах на спеціальних захисних платформах, які протягом попередніх 9 років встановлювали електромонтери ДТЕК Дніпровські електромережі. За підрахунками екологів, лелеки обжили вже понад 80% встановлених раніше «безпечних гнізд». Птахи повернулися в Україну попри війну, щоб дати життя новому потомству та надію всім українцям на відновлення миру та стабільності в країні. Енергетики стежитимуть за збереженням гнізд на електроопорах, щоб лелекам, що повернулися, було де оселитися та вивести пташенят.

Протягом останніх 9 років ДТЕК Дніпровські електромережі системно встановлював на електроопорах, де лелеки звили гнізда, спеціальні штучні платформи для безпеки птахів. Робили це пізно восени та ранньої весни – поки лелеки не повернулися із зимівлі. Це допомагає захистити птахів від небезпеки ураження струмом, а клієнтів компанії – від аварійних відключень світла. За цей час енергетики перенесли на безпечні платформи понад 180 гнізд. У тому числі наприкінці минулого року в рамках масштабного еколого-просвітницького проєкту #Лелеченьки фахівці ДТЕК Дніпровські електромережі встигли встановити ще 20 платформ.

Цього року через війну та складну ситуацію в країні (зокрема – в енергетиці через пошкодження електроінфраструктури в багатьох областях України внаслідок бойових дій) компанія не змогла встановити нові платформи для гнізд лелек. Але птахи повернулися до раніше встановлених енергетиками «безпечних гнізд».

На Дніпропетровщину до своїх гнізд повернулися лелеки

«Птахи повертаються до гнізда на безпечних платформах цілими сім’ями. Обживають насиджені місця, готуються до кладки яєць та виведення пташенят. За нашими підрахунками, зараз уже заселено близько 80% гніздувань на електроопорах. Ми, наскільки буде дозволяти ситуація, продовжимо стежити за станом гнізд на захисних конструкціях, щоб лелекам, що повернулися, було де оселитися та вивести нове потомство»,– розповідають у компанії.

Як повідомлялося раніше, крім 20 спеціальних платформ для гнізд лелек, у 2021 році ДТЕК Дніпровські електромережі встановив 716 спеціальних птахозахисних маркерів та кожухів на електролініях, щоб убезпечити птахів від ураження струмом, а також 37 штучних гніздувань для хижих птахів – сов-сплюшок та сокола-чеглока. За оцінками екологів, такі ініціативи бізнесу за останні 9 років дозволили врятувати від загибелі понад 3700 птахів. У тому числі тих, хто перебуває під захистом Бернської Конвенції та Червоної книги України.

Після закінчення війни енергетики планують продовжити реалізацію проєктів із захисту біорізноманіття у Дніпропетровській області.

«Пильнуйте своїх дітей» — влада Нікополя звернулася до батьків

У чому небезпека касетних боєприпасів, якими обстріляли Дніпропетровщину

Нікопольців просять завчасно прибратися на могилках своїх близьких

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×