Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
77
77

Підвищений тиск: основні причини та методи терапії

pasted image 0 (2)

Гіпертонія – хронічне захворювання, яке характеризується значним підвищенням артеріального тиску. Важливість лікування та контролю стану пацієнта пояснюється тим, що саме високий АТ спричиняє хвороби серцево-судинної системи, які є найпоширенішою причиною смертності в Україні. За наявності порушень лікар назначає ліки від гіпертонії.

Види гіпертонії та їх особливості

В залежності від першопричини розрізняють 2 види гіпертонії:

  • Ідіопатична або первинна – до неї призводять ожиріння, куріння, зловживання алкоголем. Терапія відбувається з використанням ліків для зниження тиску та зміною способу життя.
  • Вторинна – виникає на фоні захворювань інших органів (ниркових патологій, порушень у функціонуванні щитоподібної залози). Терапія відбувається комплексно та охоплює прийом препаратів не лише проти тиску, а й для усунення першопричини гіпертонії.

Назначити лікування може лише спеціаліст, адже препарати проти тиску без усунення причини гіпертонії лише усувають її симптоми. Звернутися до лікаря та пройти обстеження необхідно при частих проявах:

  • шуму у вухах;
  • запаморочення та головного болю, що не усувається знеболювальними;
  • набряків навколо очей та почервоніння шкіри;
  • ознобу та рясного потовиділення;
  • відчуття пульсації у голові.

Біль в області грудної клітини, судоми, носова кровотеча, проблеми з диханням та втрата свідомості є показаннями для невідкладного вживання ліків від тиску та виклику швидкої. Своєчасне звернення до лікаря гарантує швидке усунення проблем з АТ та запобігає виникненню ускладнень.

mA-Z10TqEsKqrBHWZmakcJ8L3Gb8q1ZQHcXFEUGAqwZbo5zeekUVE0HF4P3W4khEuH52464BICcaQTHFPpvFdwLlBk3on9ek9MNIAflw4ow9mwVNQgonRPdzdr_i20P_eSYstdqSzRJrSHni25EQFUI

Які ліки використовують від гіпертонії

Препарати, призначені для зниження тиску, розділяють на декілька груп, в залежності від їх принципу дії:

  • діуретики (сечогінні) – призначають, коли гіпертонія спричинена поганим відведенням рідини та солей з організму;
  • адреноблокатори – блокують рецептори адреналіну та норадреналіну, чим запобігають підвищенню тиску в стресових ситуаціях;
  • інгібітори АПФ – розширюють артеріоли, блокують вироблення гормону, що сприяє звуженню судин;
  • блокатори ангіотензинових рецепторів – розслаблюють артерії та вени, зменшують їх звуження відповідним гормоном;
  • блокатори кальцієвих каналів – зменшують надходження кальцію з організму до судин, завдяки чому знижується тиск.

Крім медикаментозної терапії, важливо також усунути причину гіпертонії. Якщо хвороба спричинена підвищеною концентрацією солей – потрібно зменшити їх споживання. Пацієнтам з ожирінням назначають дієту для нормалізації ваги. За алкогольної чи тютюнової залежності важливо поступово позбутися від цих звичок. Також у профілактиці важливу роль відіграють заняття спортом та правильне харчування, наповнене калій- та кальційвмісними продуктами.

Від правильності підбору препаратів залежить і ефективність лікування. Самостійний вибір медикаментів може спричинити ускладнення або відсутність бажаного ефекту.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×