Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1206
1206

Нікопольцям розповіли про зміни порядку виплати субсидій і пільг

Нікопольцям розповіли про зміни порядку виплати субсидій і пільг

Нікопольцям розповіли про зміни у механізмі виплати субсидій і пільг. Відповідна інформація з’явилася на офіційному сайті Нікопольської міської ради, передає Nikopolnews.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року  № 1041 змінено механізм виплати субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання побутового палива і скрапленого газу.

Відповідно до рішення Уряду з першого жовтня 2022 року в Україні розпочалася поетапна передача функцій адміністрування житлових субсидій та пільг Пенсійному фонду.

В чому саме полягають зміни щодо призначення та виплати житлових субсидій?

Повноваження призначення та виплати житлових субсидій передаються від органів соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України.

Пенсійний фонд тепер буде

  • забезпечувати виплати субсидій та пільг на оплату ЖКП — з 1 жовтня 2022 року;
  • приймати заяви на призначення та, власне, призначати виплати — з 1 грудня 2022 року;
  • здійснювати розрахунок пільг та житлових субсидій — з 1 січня 2023 року.

Виплати надаватимуться виключно у грошовій готівковій формі. Отримати їх можна буде через банківські установи або відділення організації, що здійснює виплату та доставку пенсій та грошової допомоги.

За вересень 2022 року субсидії та пільги профінансовані вже Пенсійним фондом.

Якщо не відбулось змін, що впливають на право отримувати субсидію, громадянам, які вже її отримують не потрібно звертатися до управління соціальної політики чи органів ПФУ. Вони і надалі отримуватимуть призначену їм житлову субсидію або пільги обраним способом: на банківський рахунок або через поштове відділення.

З жовтня 2022 року громадянам, які вже отримують пільги або житлову субсидію виконано автоматичний перерахунок на опалювальний сезон без необхідності звернень.

У разі будь-яких змін громадяни можуть звернутися за призначенням житлової субсидії будь-коли, в тому числі протягом опалювального сезону. У разі звернення протягом двох місяців з початку опалювального сезону, вона призначається з початку такого сезону.

Також вищезазначеною постановою  внесені зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, зокрема:

  • надано право на отримання житлової субсидії домогосподарствам, у складі яких є особи, що перебувають за кордоном понад 60 днів протягом періоду дії воєнного стану в Україні та двох місяців після його припинення чи скасування;
  • при визначенні права на субсидію особам, які мають у власності більше ніж одне житлове приміщення не враховується житло, яке знищене/непридатне для проживання внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, або з інших причин, за наявності відповідної інформації у державному реєстрі майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, або за умови подання документального підтвердження від органів місцевого самоврядування такого факту знищення/пошкодження житлового приміщення;
  • для осіб, які втратили роботу в період воєнного стану в Україні, зареєструвалися в Державній службі зайнятості, з виплатою допомоги по безробіттю, при розрахунку житлової субсидії не враховується сума отриманої заробітної плати. В такому разі буде враховуватися лише розмір призначеної допомоги по безробіттю за повний місяць, що передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії.

Для призначення житлової субсидії потрібно подати заяву, заповнити декларацію за встановленими формами та надати відомості про склад зареєстрованих осіб одним із наступних способів:

  • особисто або поштою до управління соціальної політики за місцем проживання – до 30 листопада 2022 року;
  • в електронній формі через Портал «Дія»;
  • поштою або особисто до сервісного центру Пенсійного фонду України, в електронній формі через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України та мобільний додаток Пенсійного фонду України – з 1 грудня 2022 року.

При цьому, до Пенсійного фонду України з питання призначення житлової субсидії можна звертатися з 1 грудня 2022 року в будь-який сервісний центр ПФУ, незалежно від місця проживання. Наприклад, громадяни, які проживають в Донецькій чи Київській області, зможуть звернутися за її призначенням у Нікополі.

Телефон для довідок 0669483106.

Нікопольцям розповіли, як підготуватися до опалювального сезону у будинку і квартирі

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×