Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
10282
10282

Як вижити під час обстрілу «Градами» – 4 основні правила

Як вижити під час обстрілу «Градами»

Система залпового вогню «Град» має репутацію грізної та страшної зброї, яка не залишає шансів на виживання. Однак, як свідчить досвід, вижити під час обстрілу «Градами» реально.  Nikopolnews розповість основні правила.

Головне – не впадати в паніку та знати кілька особливостей цієї зброї – у ситуації сьогоднішньої війни це може врятувати комусь життя.

Звичайну випущену міну можна почути і встигнути відреагувати на неї. А от снаряди з “Граду” летять удвічі швидше за швидкість звуку, тому ракети прилітають швидше, ніж ми почуємо звуки їх пострілу та польоту.

Проте залп із “Граду” добре видно. Вночі це яскравий спалах на горизонті, вдень димні сліди випущених ракет. Тому в першу чергу потрібно організувати чергування спостерігачів із добрим зором, які вчасно попередять про початок обстрілу. Звичайна дальність стрілянини – від 5 до 20 кілометрів. Отже, після сигналу від спостерігача є всього кілька секунд, щоб сховатися.

Тому людям, які перебувають у зоні можливого обстрілу “Градами”, дуже важливо виробити специфічну звичку: постійно тримати в полі зору місцеві предмети, які можна використовувати як укриття.

Ракета “Град” у рази потужніша за мінометні міни. Тяжкі снаряди на надзвуковій швидкості + 6 кг вибухівки легко пробивають стіни будинків і ламають міжповерхові перекриття. Тому всередині будівлі краще ховатись у підвалі, або на підлозі першого поверху. Вибирайте місце в кутку між стінами, що несуть (там менше шансів потрапити під завали, якщо впаде стеля) і недалеко від вікна або дверей (щоб легше було залишити будівлю у разі попадання ракети).

Уламково-фугасний снаряд «Града» має контактний підривник, який спрацьовує під час удару. Як і у випадку з мінометом, уламки після вибуху летять вгору й убік. Тому від уламків досить надійно захищають окопи, щілини, вирви, бліндажі. Якщо обстріл застав вас на відкритій місцевості – лягайте на землю і притискайтеся до неї якомога щільніше.

На фронті у одному з підрозділів був випадок, коли під час несподіваного обстрілу боєць упав на землю біля огорожі. Неподалік розірвався снаряд, але людина залишилася неушкодженою – тільки один уламок пропалив одяг на його спині. Але на відстані 30 сантиметрів від землі і вище весь паркан був буквально усіяний уламками.

На кожній пусковій установці ‘Град’ – 40 снарядів, які можуть бути випущені всього за 20 секунд. Але часто дають залп приблизно з 10-30 снарядів, після чого уточнюють результати стрілянини та коригують вогонь, або змінюють позицію. Можливий і масований обстріл: до артдивізіону 18 бойових машин, які використовують і разом, і малими групами, і поодинці. Тому не поспішайте виходити з укриття, а почекайте хоча б 10 хвилин після закінчення обстрілу.

Снаряди розкидає на 50-100 метрів. Під час обстрілу цілей у населених пунктах ракети часто вибухають на вулицях та залітають у житлові будинки. Дуже багато людей загинуло від цієї страшної зброї у своїх будинках, на вулицях, у дворах, у містах.

Отже, 4 правила, які допоможуть вижити під час обстрілу «Градами»

  • Організуйте постійне спостереження, оскільки вчасно почути надзвуковий снаряд неможливо.
  • Постійно тримайте в полі зору будівлі, споруди, місцеві предмети, які знаходяться поблизу і які можна швидко використовувати як укриття. Згодом це увійде у звичку.
  • Окопи, щілини захищають від уламків досить надійно. Якщо обстріл застав вас на відкритій місцевості – лягайте на землю. У будівлі краще ховатися у підвалі чи першому поверсі – у кутку, неподалік вікна чи двері.
  • Після закінчення залпу не поспішайте виходити з укриття. Зачекайте хоча б хвилин 10 – цілком імовірно, що обстріл продовжиться.

Джерело

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×