Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
3218
3218

Але є і гарна новина: про Нікополь 2 роки під обстрілами інтерв’ю з міським головою Олександром Саюком

Але є і гарна новина: про Нікополь 2 роки під обстрілами інтерв’ю з міським головою Олександром Саюком

Рівно два роки тому, 12 липня 2022-го, у Нікополь прилетіли перші снаряди з протилежного берега Каховського водосховища. Це сталося ввечері і викликало неабиякий шок у всіх. Адже жодних передумов для початку атак не було. Окупанти просто вгатили «Градами» по мирному місту, повному дітей, жінок, літніх людей, у тому числі переселенців…

З того страшного моменту новини про життя міста на нашому сайті переважно сумні і трагічні. Суцільні обстріли, руйнування, поранені і загиблі. А ще – відсутність води і світла, покинуті напризволяще тварини тощо…

Але іноді бувають і гарні звістки.

Про 2 роки життя в умовах ворожого терору Nikopolnews поговорив з міським головою Нікополя Олександром Саюком. Запитали про найважче, з чим довелося зіткнутися за цей час, про кількість втрат і руйнувань у Нікополі, про відключення світла, про тариф на воду, про підготовку до зими.

Нікополь 2 роки під обстрілами інтерв’ю з міським головою Олександром Саюком

Олександре Івановичу, давайте почнемо з підбиття сумних підсумків дворічного терору Нікополя. Традиційне питання: скільки загиблих і поранених нікопольців за цей час? Скільки зруйновано і побито об’єктів інфраструктури?

– За ва роки обстрілів у Нікополі:

  • Загинуло – 50 мирних мешканців.
  • Поранено – 391 людину. З них 196 були госпіталізовані, а 195 отримали амбулаторну допомогу.
  • Понівечено 536 багатоквартирних будинків.
  • Пошкоджено або зруйновано 4741 приватний будинок.
  • Побито 59 об’єктів промисловості.
  • Понівечено 248 закладів торгівлі.
  • 25 закладів охорони здоров’я.
  • 65 закладів освіти.
  • 23 заклади культури.
  • Інші заклади і об’єкти – 403.

– Останні часом ми спостерігаємо погіршення безпекової ситуації у Нікополі. Зокрема, зросла кількість загиблих і поранених людей. Як ви особисто пояснюєте таке загострення? Чи спостерігається новий етап виїзду мешканців з міста?  І чи не рекомендуєте мешканцям евакуюватися?

– Та немає у мене ніякого пояснення! Вони постійно – то посилюють, то послаблюють обстріли. Два роки терору – кардинально ситуація не змінюється. І я б не сказав, що зараз почався якийсь новий етап виїзду мешканців з міста. Хтось виїжджає, хтось повертається – так постійно відбувається. А щодо рекомендації евакуюватися… Я думаю, що люди, які хотіли виїхати, вже виїхали. Кожен прийняв сам для себе рішення. Тому рекомендації тут, я думаю, не потрібні.

– А можете сказати, що було найважче, найскладніше за ці два роки?

– Чому було? Воно і залишається. Це дивитися, як руйнується місто, як страждають нікопольці, як ховають нікопольців, загиблих після обстрілів. Усвідомлювати, що у нас вже дуже поранених. Оце – найважче. Навіть відсутність води – це тимчасова незручність, так, було важко, але людські життя, здоров’я та їх майно – важливіше.

– Які прогнози щодо зими в умовах обстрілів і відключення світла?

– Ну, ми зі свого боку не можемо знати, які прогнози, але дивимось, що є зараз відключення електрики. Тому всі критично важливі для життя міста будівлі, заклади максимально переводимо на альтернативні види опалення: або це газ, або палети, дрова… Для того, щоб за наявністю генераторів прожити цю зиму. Генератори будуть живити модульні котельні, або звичайні котельні, які будуть на газу. І так будемо переживати, якщо буде з електрикою все погано. Генератори, якщо фонди нам не нададуть їх необхідну кількість, то будемо закуповувати.

– Як ви вважаєте, чи є шанс, що у Нікополі скасують графіки відключення світла?

– Я вважаю, що шанс такий є. Кожного тижня ми звертаємось і до Кабінету Міністрів, і до обласної військової адміністрації. Для того, щоб виключити нас з цього графіку. Тому що в нас йдуть постійні обстріли, і аварійні відключення можуть після обстрілу бути майже до доби. І як тільки електрику нарешті повертають, світло вимикають за графіком… Тому ми звертаємось, і я вважаю, що шанс є, але, на жаль, від нас це не належить.

– Через обстріли і відключення світла постійно виникають проблеми з водою. Коли планується подача води з нового водогону і яким буде тариф?

– Дивіться, у нас перебої з водою не залежать від того, вода з водогону чи ні. Коли обстрілюють водоканал, виникають пошкодження. Росіяни не дають змогу подавати воду на місто. Або це може бути пошкодження електромереж чи насосів. І це не залежить до підключення Нікополя до водогону.

Ми можемо підключитися до нового водогону хоч зараз. Якщо буде така потреба. Він вже працює. Але поки що місто з водою. Так, є перебої, обстріли. Але місто з водою. Ми виживаємо в цьому плані, хоч нам і не просто. До речі, щодо тарифу на воду у Нікополі – він поки що не зміниться. І залишиться на рівні 33 гривні за куб. Були плани підвищити тариф до 63 гривень, адже цей, що є – збитковий, і місту доводиться дотувати водоканал з бюджету. Ми подавали відповідні розрахунки до НКРЕКП. І ось, вчора я був у Києві і повідомляю – тариф на воду у Нікополі поки що підвищуватися не буде. Залишиться 33 грн.

Від ред.: і це та сама гарна новина, яку ми пообіцяли в заголовку цього матеріалу. Нагадаємо, у Покрові і Марганці після підключення до водогону тариф збільшився у рази, сягнувши 125-135 гривень за куб.

– І наостанок, Олександре Івановичу, ваші побажання нікопольцям.

Тримайтеся! Що ще можна побажати? Я думаю, все буде добре…

– Дякуємо.

Нагадаємо: Про нову специфіку обстрілів Нікопольщини, ймовірність наступу, евакуацію, світло і прогноз на зиму – розмова з Євгеном Євтушенком

Ще новини Нікополя: «Хлопці вийшли порибалити і побачили, що Каховське водосховище зникає на очах» – Євтушенко про перший день після підриву Каховської ГЕС

Наш Телеграм

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×