Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
741
741

Прийняли бюджет Нікополя-2024: він з дефіцитом – як вплине це на життя міста, чи будуть звільнення?

Прийняли бюджет Нікополя-2024: він з дефіцитом – як вплине це на життя міста, чи будуть звільнення?

12 грудня на сесії міської ради депутати прийняли бюджет Нікополя-2024. Він з великим дефіцитом, у першу чергу, через новий закон про податки, ухвалений нещодавно Верховною Радою. Як відобразиться це на житті міста у наступному році, чи будуть звільнення у бюджетній сфері, чи передбачені ремонти, як працюватимуть комунальні підприємства?

На ці та інші питання відповів під час пресконференції 12 грудня міський голова Олександр Саюк, передає Nikopolnews.

Отже бюджет Нікополя має дефіцит майже 200 мільйонів. Він на 24% менший, ніж у 2023 році. Так сталося, нагадаємо, через те, що всі доходи з податків силових структур і військових у 2024 році будуть йти до державного бюджету, а не до місцевих, як це було раніше. Крім того, деякі податки не надходять Нікополю як через військовий стан, так і через статус активних бойових дій у міста.

За словами Олександра Саюка, є нестача коштів навіть на енергоносії, не кажучи вже про якийсь розвиток. Але влада сподівається частково перекрити дефіцит коштів на енергоносії за рахунок грошей, зекономлених у цьому році.

При цьому всі захищені статті забезпечені (це заробітні плати тощо). Комунальні підприємства майже повністю забезпечені фінансуванням. Робота у місті буде продовжуватися.

А от щодо програми УЖКХ по благоустрою – немає бюджету розвитку, не закладено кошти на ремонти – ні поточні, ні капітальні. Кошти передбачені на роботу комунальних підприємств, на те, щоб утримувати місто у належному стані, щоб усувати наслідки обстрілів та допомагати нікопольців. Також закладено кошти на ремонт системи водогонів, яка потребує цього і знаходиться в критичному стані, – сказав Олександр Саюк

Також він розповів, що депутати заклали 31 мільйон гривень на резервний фонд. З нього буде можливість додавати кошти на найнеобхідніше: на усунення наслідків обстрілів, допомогу військовим тощо.

Крім того, місто окремо заклало 17 мільйонів на ліквідацію наслідків ворожих атак.

Бюджет Нікополя-2024: наскільки дефіцит вплине на життєдіяльність міста

Відповідаючи на це питання, Олександр Саюк сказав, що, за рахунок того, що у 21 і 22 роках були проведені певні роботи, купували техніку тощо, тепер маємо стабільну роботу комунальних підприємств.

А 2024 рік – це бюджет без розвитку. Кошти будуть йти тільки на підтримку того, що у нас є. Урізані у нас бюджети і комунальних підприємств – де на 30%, а де і на 50%. Роботи зможемо проводити менше. Якщо в 2023 році у нас були якісь поточні ремонти, то у наступному році їх не буде. Тобто аварійні ділянки доріг, тротуарів не зможемо відновлювати, – пояснив мер

За його словами, можливо буде трохи зменшено кількість комунальних підприємств. Можливо буде проводитися трохи менше робіт з прибирання вулиць.

А от щодо звільнень бюджетників, Олександр Саюк запевняє, що їх не буде. Адже через те, що люди виїжджають з Нікополя і звільняються, у місті і вже і без того скорочений штат – як у відділі культури, так і у відділі освіти, гуманітарної політики тощо. Тому таких заходів не планується.

Ще новини Нікополя: У Нікополі стало більше руйнувань і постраждалих, а бюджет зменшиться – чи вистачить грошей

Читайте також: Багато нардепів хочуть скласти мандат – чому депутати шукають можливості утекти

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×