Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
16393
16393

«Через 2 тижні частина Нікополя, через місяць – все місто»: Євген Євтушенко про водопостачання у районі

«Через 2 тижні частина Нікополя, через місяць – все місто»: Євген Євтушенко про водопостачання у районі

Про перспективи відновлення водопостачання Нікополя і Нікопольського району розповів в ефірі телеканалу «Інтер» начальник РВА Євген Євтушенко, передає Nikopolnews.

На початку інтерв’ю Євтушенко зазначив, що ворог не припиняє обстрілів Нікопольщини, дістаючи до території району ствольною артилерією.

Щодо водопостачання, начальник РВА розповів, що реалізуються два проекти. Один глобальний, більш довгостроковий – це водогін із міста Запоріжжя до Марганця, Нікополя і Покрова.

Вчора ми мали спілкування, попередні домовленості про те, що ще дві громади Нікопольщини (Червоногригорівська і Покровська сільська) будуть включені до цього проекту. Тобто будується великий магістральний водогін, протяжність якого буде більше 100 кілометрів. Тобто це дуже масштабний, амбітний проект для країни, особливо в умовах війни. І він дуже потрібен нам, – сказав Євтушенко

“Через 2 тижні частина Нікополя, через місяць – все місто”

За його словами, на тактичному рівні в громадах працюють з об’єктами інфраструктури, які забезпечують водопостачання. Наприклад, місто Покров вже запустило водоканал. Там є деякі моменти по якості води, і зараз водоканал працює над тим, щоб покращити її якість, підібравши необхідну кількість хлору тощо.

Щодо Нікополя Євтушенко сказав, що роботи тривають, і їх орієнтовна тривалість – близько двох тижнів.

Це ми вийдемо на часткове забезпечення міста, а близько місяця потрібно, щоб забезпечити Нікополь водою повністю. Але тут є така ремарка, що це буде лише за сталої безпекової і технологічної ситуації, – зазначив начальник РВА

Він пояснив, що декілька днів тому росіяни цілили саме по об’єктах, пов’язаних з водопостачанням. Щодо технічної ситуації – відхід води спричиняє висихання берегових ліній і дна водосховища, через що починаються зсуви. Один із таких зсувів нещодавно розірвав комунікації, і це додатково ускладнило роботи і збільшило їх об’єм.

В місті Марганець, за словами Євтушенка, теж тривають роботи з відновлення водопостачання з альтернативного джерела. Водоканал буде заживлено з водосховища, яке знаходиться поряд, і це дасть змогу дочекатися великого державного проєкту.

Також начальник Нікопольської РВА розповів про якість підземних вод на території району. За його словами, це питання було детально вивчено після того, як Каховське водосховище почало спустошуватися.

І ми отримали наступну картину. На жаль, технічна вода у нас присутня в районі. А якісної питної води у нас немає. Багато свердловин і колодязів мають перевищення по солям кальцію – в два, в три, а то й в чотири рази. І в багатьох місцях є ще й забруднення важкими металами – зокрема солі марганця. Ці компоненти важко знешкоджуються, важко піддаються вилученню, тому навіть в технічному варіанті використання такої води є дуже обмеженим. Наприклад, поливання городу такою водою призведе до засолення ґрунту, – розповів Євтушенко

Він додав, що зневоднення району припало на, можна сказати, аномальну спеку. Це ускладнює ситуацію, і, зрозуміло, що усім хочеться, аби проблема вирішилася швидко. Але масштаб катастрофи настільки великий, що швидко розв’язати усі складнощі нереально.

Детальніше про це та інше – у відео нижче

Про перспективи відновлення водопостачання Нікополя і Нікопольського району: відео

Про ситуацію з водою у Нікополі і районі розповів в ефірі телеканалу «Інтер» Євген ЄвтушенкоПро ситуацію з водою у Нікополі і районі розповів в ефірі телеканалу «Інтер» Євген Євтушенко
To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу