Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
324
324

Чи потрібно вживати калій

Чи потрібно вживати калій

Є широковідомі речі про вітаміни та мікроелементи. Багато хто скаже, що вітамін A покращує зір, вітамін C зміцнює імунітет; залізо потрібне для здоров’я нашої крові, а кальцій – для міцності кісток. Але не кожен відповість, для чого в нашому організмі калій. А, може, без нього й взагалі обійтися можна? З’ясуймо разом!

Функція калію як мікроелементу

Він присутній у внутрішньоклітинних середовищах практично всіх живих організмів. Так в людському організмі майже 98% катіонів калію зосереджено в клітинах тканин:

  • М’язові тканини. Тут присутність калію запобігає появі м’язових спазмів, лопомагає долати складніші фізичні навантаження. Адже, скороченнями м’язи витрачають іони цього мікроелементу. Саме тому добовий раціон спортсменів має містити не менше 5000 мг калію.
  • Серце та судини. Достатній рівень калію в організмі знижує ризик серцевих нападів. Адже він забезпечує енергією м’язи, в тому числі й серцевий. Саме завдяки калію міокард тримає рівний ритм серця. Більше того, калій корисний для людей з підвищеним кров’яним тиском (гіпертензією): тиск “скаче”, бо без калію підвищується тонус стінок судин.
  • Кістки. Калій надає міцності нашому скелету. Крихкі кістки (остеопороз) – це наслідок його браку. Наприклад, жінкам у період менопаузи та постменопаузи просто обов’язково підтримувати високий рівень калію та кальцію в організмі, бо їх недостатність викликає ризик перелому шийки стегна – жахлива своїми наслідками травма, вилікувати яку буде довго, дорого та дуже неприємно.
  • Шкіра. Їй калій надає еластичності, сприяє її омолодженню. До того ж, раціон, багатий на калій, необхідний для профілактики целюліту і навіть сприяє боротьбі з ним.

Продукти з вмістом калію

https://vitaworld.com.ua/mineraly/kaliy

Харчування – перше джерело надходження калію. Щоденна потреба в ньому для дорослої людини становить близько 4 грамів. Ми поповнюємо запаси калію, вживаючи в їжу не такі вже й екзотичні продукти:

Продукт у кількості 100 г

Вміст калію

Устриці й інші морські молюски

600 мг

Шпинат

560 мг

Запечена в шкоринці картопля

530 мг

Гриби

480 мг

Свіжа брюссельська капуста

390 мг

Банани

360 мг

Йогурт з натуральних складових

230 мг

Свіжа стручкова квасоля

208 мг

Персики

200 мг

Свіжа спаржа

200 мг

Виноград

190 мг

Апельсини

180 мг

Ознаки дефіциту калію

Навіть у тих людей, в чиєму раціоні доволі часто з’являються перелічені страви, іноді виникає питання: а чи достатньо калію в моєму організмі, і чи є індикатор його нестачі? Є і не один. Вдатися до негайного поповнення цього мінералу слід тим, у кого спостерігаються:

  • Часті запори;
  • Нудота й блювання;
  • Спазми кровоносних судин;
  • Стрибки тиску та аритмія;
  • Непритомність та запаморочення;
  • Судоми та слабкість у м’язах;
  • Сухість та лущення шкіри;
  • Хронічна втома та сонливість.

Також додаткових порцій калію потребують люди, які страждають або перенесли захворювання органів шлунково-кишкового тракту, хвороби нирок, захворювання ендокринної системи, тривалий прийом медикаментів з вмістом натрію.

Калій як препарат

Якщо симптоми не відступають, або ви тільки-но вилікувалися від перелічених вище недуг, вам, можливо, знадобиться заповнити брак цього мінералу якнайшвидше. І в таких випадках допоможуть мінеральні комплекси, які містять калій. Розглянемо деякі з них.

Як харчову домішку по одній таблетці на день можна вживати амінокислотний комплекс від виробника Nature’s Plus. Супутні інгредієнти – мікрокристалічна целюлоза, діоксид кремнію, стеаринова кислота, фармацевтична глазур та магнію стеарат. Препарат не містить барвників та консервантів.

Хороші відгуки надходять про Калію Глюконат від компанії Mason Natural. Це чистий калій, тут відсутні цукор, глютен, штучні барвники й ароматизатори, немає консервантів.

Чи потрібно вживати калій

Одна упаковка Цитрату Калію, розробленого лабораторією всесвітньовідомої компанії Now Foods, містить одразу 180 желатинових капсул. Цього вистачить на місяць, якщо приймати навіть максимальну рекомендовану дозу – п’ять капсул на день.

Чи потрібно вживати калій

Всі виробники наводять однакові симптоми, при яких слід вживати наведені препарати: захворювання серцево-судинної системи, порушення пам’яті та уваги, занепад сил, розлади нервової системи.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×