Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
688
688

Зеленський призупинив громадянство митрополита Дніпропетровського і Павлоградського УПЦ МП – ЗМІ

Зеленський призупинив громадянство митрополита Дніпропетровського і Павлоградського УПЦ МП – ЗМІ

Зеленський призупинив громадянство 13 священиків УПЦ МП. У переліку є прізвище митрополита Дніпропетровського і Павлоградського. Про це повідомляє Обозрєватєль, посилаючись на LB.ua, передає Nikopolnews.

Повідомляється, що президент України Володимир Зеленський своїм указом останніми днями 2022 року призупинив громадянство низки священиків УПЦ МП. Оскільки указ містить персональну інформацію, на сайті глави держави він не публікується відповідно до чинного законодавства.

За даними LB.ua, в указі згадано 13 високопоставлених церковників Московського патріархату, серед яких, зокрема,  підозрюваний у держзраді митрополит Тульчинський та Брацлавський Іонафан, а також близький до нього єпископ Ладижинський Сергій (Аніц).

Як пише видання, громадянство для низки священиків УПЦ МП Зеленський призупинив указом №898/2022 від 28.12.2022. На сайті глави держави указу під таким номером немає: після документа №896/2022 слідує указ №899/2022.

Зеленський призупинив громадянство митрополита Дніпропетровського і Павлоградського УПЦ МП – ЗМІ

Втім, констатує видання, відсутність указу у публічному доступі не дивно, адже він містить персональні дані, розголошення яких заборонено законом.

За інформацією джерел порталу, в указі йдеться про зупинення громадянства 13 представників УПЦ.

Серед них Середній Іван Петрович – митрополит Дніпропетровський та Павлоградський Іриней.

Як повідомляють у мережі, за радянських часів він служив у Японії, Канаді та США. Також був членом міжсоборної присутності Російської православної церкви. У 2009 році тодішній президент Росії Дмитро Медведєв нагородив митрополита Іринея ‘орденом дружби’.

У 2018 році виступав проти отримання Томосу та створення Єдиної української православної церкви. Тому місцеві активісти проводили кілька акцій під його резиденцією у Дніпрі.

Що ще відомо про Митрополита Дніпровського і Павлоградського

Зеленський призупинив громадянство митрополита Дніпропетровського і Павлоградського УПЦ МП – ЗМІ

З Кирилом. Джерело фото: офіційний сайт Української православної церкви (Дніпропетровська єпархія).

Про Митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іренея відомо також, що у 2009 році він брав участь в Архієрейському та Помісному Соборах Російської Православної Церкви, в ході якого проходило обрання шістнадцятого за рахунком Предстоятеля Російської Православної церкви – Кирила. Про це йдеться на офіційному сайті Української православної церкви (Дніпропетровська єпархія).

Іреней розповідав про своє знайомство з Кирилом, у якого він колись викладав церковні дисципліни в семінарії.

Я вже казав, що Кирило — дуже авторитетний архієрей, він ерудований, чудово розуміється на всіх питаннях, що стосуються діяльності церкви, його праці високо цінував і покійний Патріарх Алексій II. Багато років поспіль Кирило гідно представляв Російську Православну Церкву на міжнародній арені, він уміє вести діалог із представниками інших релігійних конфесій. Новий Патріарх дуже працьовитий, прилежний, скрупульозний у дрібницях. І ці якості виявлялися в ньому ще в роки навчання у семінарії та академії. Патріарх Кирило, як і я, був близьким до покійного митрополита Никодима (Ротова), і я знайомий зі Святішим Кирилом саме з тих років, коли викладав у майбутнього Патріарха церковні дисципліни. Приймав у нього іспити з канонічного права. І мене вразило те, що він міг відповісти на будь-яке питання з тематики курсу. А відповіді вирізнялися глибиною, змістовністю. Зрозуміло, що він не просто прочитав підручники, а й внутрішньо осмислив прочитане., – розповідав митрополит Дніпропетровський і Павлоградський у 2009 році.

Чи зможе ПЦУ і надалі проводити служби у Києво-Печерській Лаврі?

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×