Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
24000
24000

Як убезпечити себе під час обстрілів: поради від мешканки Нікополя і місцевої влади

Як убезпечити себе під час обстрілів: поради від мешканки Нікополя і місцевої влади

На жаль, Нікополь тепер не з телевізора знає, що таке війна. Вона в буквальному сенсі увірвалася до наших домівок. Практично щоночі вже більше місяця місто перебуває під ворожими обстрілами, а 16 серпня росіяни здійснили масовану вогневу атаку  вдень. У Нікополі все більше зруйнованого чи пошкодженого житла. Є загиблі і поранені люди. Тож, нікопольці, вже маючи важкий досвід, встигли зробити певні висновки і можуть проводити майстер-класи, як убезпечити себе під час обстрілів з артилерії.

Своїми рекомендаціями поділилася мешканка Нікополя Ірина Баранова у Фейсбуці, передає Nikopolnews. Жінка підкреслює, що це лише її особисті висновки. Але, можливо, комусь вони стануть у нагоді.

Отже, як убезпечити себе під час обстрілів і максимально захистити своє житло? Мешканка Нікополя пише:

  • Вікна. Я за те, щоб стекло було максимально заклеєне скотчем. Не для годиться, а добротно. Якщо буде поряд вибухова хвиля, або летітимуть осколки, то завдяки цьому буде меньше скла по квартирі. Його буде легше зібрати до купи і викинути.
  • Навести бездоганний порядок. В якому сенсі. Викинути весь непотріб, щоб звільнилось місце для схову важливих речей. Наприклад, невелику побутову техніку (мікрохвильова піч/ кофемашина і т.д) сховати в шафу або тумбі, щоб вона залишилася цілою, коли виб’є шибки.
  • Звільнити усі горизонтальні поверхні від будь-яких предметів. Щоб нічого не летіло на вас, коли в квартиру зайде вибухова хвиля.
  • Плазму сховати за диван, та накрити з усіх сторін її ковдрою. Диван/ліжко повністю застелити ковдрою. Якщо в кімнаті велике напольне дзеркало, його теж сховати подалі від вікна. Щоб осколки не поранили.
  • Килимок на підлозі скрутити, щоб було легше прибирати осколки, які можуть летіти з вікон.
  • Скласти речі, які зараз не по сезону, до великих сумок, але так щоб ви знали де та що лежить. Якщо буде частково зруйнован будинок, не потрібно буде збирати речі по всій вулиці.
  • Пересування по кімнатах повинно бути без будь-яких перешкод. Щоб раптом не впасти.
  • Документи. В них повинен бути максимальний порядок і ви завжди повинні знати, в якій частині квартири вони знаходяться, щоб у будь-який момент їх забрати. Додатково відцифруфати папери. І зберігати в телефоні або електронному сховищі, до якого доступ будете мати лише ви. Якщо є чеки, теж додати до документів (можливо знадобляться). Сфотографувати та зняти на відео свій дім. Можливо теж ці данні потім пригодяться.
  • Як варіант, ховати важливі для вас речі в різних місцях. Так шанси зберегти хоч щось, будуть вищими. Наприклад щось у будинку, а щось в погребі.
  • В ідеалі при собі мати свисток – на той випадок, якщо, не дай Бог, привалить, таким чином ви зможете подати сигнал.

Сподіваюсь, наше місто вистоїть! Бережіть себе! – додала Ірина Баранова.

А місцева влада Нікополя нагадала елементарні правила, як поводити себе під час обстрілу:

  • якщо ви на відкритій місцевості чи вулиці, то негайно сховайтесь у найближчій будівлі або лягайте на землю, по можливості в рівчак чи інше заглиблення;
  • якщо ви перебуваєте в будівлі, спустіться в підвальне приміщення чи застосовуйте правило «двох стін». Намагайтесь триматися подалі від вікон та скляних дверей.
  • у разі виявлення небезпечних предметів чи боєприпасів не наближайтесь до них та негайно повідомте про це в екстрені служби 101, 102 чи 112.

Нехай всі ці поради вам ніколи не стануть у нагоді!

У лікарнях залишаються 6 постраждалих від обстрілів Нікополя: 15-річна Настя розповіла, як все було

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×