Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
5988
5988

Які загрози для України є після візиту місії МАГАТЕ на ЗАЕС

Які загрози для України є після візиту місії МАГАТЕ на ЗАЕС

Які загрози для України виникли після візиту місії МАГАТЕ на ЗАЕС, розповів експерт програми “Міжнародна та внутрішня політика” аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич, передає Nikopolnews, посилаючись на Телеграф.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі у вівторок, 6 вересня, має намір звітувати перед Радбезом ООН про візит місії даного агентства на Запорізьку АЕС, куди міжнародні експерти зуміли потрапити попри постійні обстріли і провокації росіян 1 вересня, – йдеться у матеріалі.

Експерт Тишкевич вважає, що на даному етапі можна передбачити, що від МАГАТЕ прозвучать заяви про необхідність убезпечити ЗАЕС, створивши в тому чи іншому форматі там демілітаризовану зону (зону безпеки).
При цьому перша ж прес-конференція Гроссі після повернення із ЗАЕС містить дуже чітке посилання – МАГАТЕ не займається питанням, під чиїм контролем має бути станція. Для місії, за його словами, головне – безпека АЕС. І ці висновки можуть укладатися в політику росії. Це, до речі, на думку Тишкевича, одна з причин, чому рф дозволила представникам МАГАТЕ потрапити на ЗАЕС.

Які загрози для України є після візиту місії МАГАТЕ на ЗАЕС

Ігор Тишкевич

Для Кремля вигідно вийти на формат припинення вогню чи перемир’я у тому чи іншому форматі – за ситуацією як є. Зберігаючи російську присутність на ЗАЕС.

Для України це вкрай невигідно, бо створює й внутрішньополітичні виклики та ризики зменшення зовнішньої військової підтримки. Бо якщо є припинення вогню – то навіщо поставляти зброю?

А росії в цей час буде відновлювати свій потенціал. І ЗАЕС тут лише один із кількох напрямків, за якими росія фактично шантажує країни ЄС і до певної міри США.

Тому буде розмова про демілітаризацію чи зону безпеки. І не буде розмови про те, що ЗАЕС де-факто відключено від української енергосистеми, що її можуть підключити до російської. Відповідно, росія на цьому тлі пропонуватиме той чи інший формат угоди. Або загальне припинення вогню, або як мінімум створення умовної зони безпеки в районі ЗАЕС.

У такому разі подібна зона, яка не є демілітаризованою (оскільки там знаходяться російські військові), обмежить можливості України в політиці видавлювання росії з окупованих територій. Тому що складно говорити про, наприклад, рух українських військ до Мелітополя, коли в тилу знаходиться ЗАЕС із російськими військами.

Нагадаємо,внаслідок безперервних обстрілів російськими окупаційними військами відключено енергоблок №5 Запорізької АЕС

Ввечері 3 вересня 2022 року після обстрілів російськими окупантами ліній зв’язку Запорізької АЕС з енергосистемою України та через недостатню для двох енергоблоків пропускну спроможність останньої, резервної, лінії о 19:35 енергоблок №5 ЗАЕС був відключений від енергомережі.

Наразі в роботі залишається 6-й енергоблок, який з обмеженою потужністю через резервну лінію подає електроенергію в енергосистему України, а також забезпечує власні потреби Запорізької АЕС. Про це повідомляє Енергоатом.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×