Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
907
907

Криворізький напрямок: що відбувається на фронті і в тилу 15 червня

Криворізький напрямок: що відбувається на фронті і в тилу 15 червня

Криворізький напрямок фронту вже не перший день у всіх на вустах. ЗСУ роблять успіхи на Херсонщині, підривають боєприпаси, нищать техніку і живу силу противника, а окупанти відповідають масованим вогнем по мирним населеним пунктам. Що відбувалося в регіоні сьогодні, Nikopolnews розповість, посилаючись на ряд джерел.

У Генштабі ЗСУ ввечері 15 червня повідомляють, що на Південнобузькому напрямку ворог продовжує утримувати оборонні позиції. Намагається вдосконалювати інженерне обладнання позицій. Про спроби наступу не йдеться.

Оперативне командування «Південь» повідомляє, що протягом ночі 15 червня нанесено два удари РСЗВ “Смерч” по Апостоловому на Криворіжжі. Попередньо, внаслідок влучання в цивільну лікарню 3 загиблих і 4 поранених (від ред: ці цифри дещо не збігаються з цифрами, озвученими у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації і ВА Крвиого Рогу).

Начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул більш детально розповів про ситуацію в регіоні.

За його словами, обстановка на Криворізькому напрямі фронту, як і раніше, зберігається напруженою, але повністю контролюється ВСУ. Всі наші захисники проявляють мужність, бойовий дух наших частин дуже високий. Противник продовжує ведення бойових дій у звичній для себе злочинної тактики. Не маючи успіхів у просуванні вперед, втрачаючи живу силу і техніку, окупанти обстрілюють населені пункти з мирними жителями. Застосовують і РСЗВ, і артилерійсько-мінометного озброєння.

У Криворізькому районі вночі орки обстріляли з «Ураганів» забороненими касетними боєприпасами житловий сектор міста Апостолове. На жаль, четверо загиблих мирних цивільних чоловіків. Ще один поранений, зараз він у лікарні, його стан стабілізоване, але залишається важким, – розповів Вілкул.

Зруйновано і пошкоджено близько 70-ти приватних будинків, частково лікарня, газопроводи і лінії електропередач. Відкрито кримінальну справу за фактом порушення законів і звичаїв війни. Тобто за фактом військового злочину.

Підкреслю, що ніяких військових об’єктів там не було і немає, – наголосив начальник ВА.

Вдень орки також нанесли ще один удар з «Ураганів» за Зеленодольску. Потрапили на подвір’я багатоповерхових будинків. Будинки пошкоджені, але дивом ніхто не постраждав. Також ще раз обстріляли територію Апостолівської громади, людей не зачепило, виникла пожежа в лісосмузі.

Олександр Вілкул повідомив, що сьогодні евакуйовано з Апостолового в Кривий Ріг ще 24 людини.

Але тим, хто залишився, ще раз пропоную евакуюватися, так як від орків можна очікувати подальших підлих злочинів. Звертайтеся до голів своїх громад, наприклад питаннями евакуації в Апостоловому займається мер Андрій Оса. Прошу передати цю інформацію своїм знайомим, – звернувся Вілкул до громадян.

У Кривому Розі ситуація стабільна і повністю контролюється Військовою адміністрацією, ВСУ та правоохоронними органами. Вся інфраструктура міста, всі комунальні підприємства та соціальні служби працюють стабільно. Триває серйозна робота щодо посилення оборони міста.

Криворізький напрямок: що відбувається на фронті і в тилу 15 червня

В свою чергу міський голова Апостолового Андрій Оса повідомив, що місто оговтується від нічного обстрілу. Протягом дня до самого вечора за зверненнями громадян формували перший перелік матеріалів для невідкладної допомоги постраждалим від обстрілів будинкам. Сьогодні одному жителю вже передали матеріали. Найближчим часом планують передати всім іншим, хто залишав запити.

Повідомити про пошкодження та потребу у базових матеріалах можна за телефоном гарячої лінії міської ради 0678256005.

Зареєструватися для евакуації до Кривого Рогу можна за телефоном: 0679066005.

Громадо, прошу вас бути уважними та обережними! Почули вибухи – перемістіться у безпечне місце та перебувайте там мінімум півгодини після останнього почутого вибуху! Підвал житлового будинку, правило двох стін рятують життя! Після обстрілу не виходьте на вулицю! Ворог застосовує касетні боєприпаси. Касети розсипаються на великі території та несуть смертельну небезпеку! Їх не можна чіпати! Не можна наближатися до них! Касети можуть здетонувати у будь-який момент! – попередив Андрій Оса.

Криворізький напрямок: що відбувається на фронті і в тилу 15 червня

Бути в укриттях або поруч з ними цієї ночі закликали і мешканців Зеленодольська. У своєму зверненні до громадян міський голова Дмитро Невеселий також порадив жінкам і дітям тимчасово виїхати з міста. А тим, хто залишається, не відпускати дітей на вулицю самих і бути максимально обережними.

Високопілля (поруч із Зеленодольськом, але на території Херсонщини)

Криворізький напрямок: що відбувається на фронті і в тилу 15 червня

Тут, за словами активіста Юрія Самохвалова, орки вчергове заборонили цивільним виходити до контрольованої ЗСУ території.

За їх словам “чєрєз 5 днєй ми вазьмьом етат насєльонний пункт” тому виходити, типу немає сенсу. Ще побачимо, що трапиться за 5 днів, ось тоді і поговоримо.Вже декілька днів орки розказують цивільним легенди про те, що нібито деокуповані населені пункти захоплені. Ще раз нагадаю – це все психологічний тиск, задуманий і організований, не потрібно на це звертати увагу, – пише Юрій Самохвалов.

Учора ввечері орки обстріляли будинки цивільних у Високопіллі, параллельно з Зеленодольськом.

Сьогодні Високопілля потерпає від обстрілів, знову були гелікоптери – мабуть орки не зрозуміли учора, що нічого сюди літати, бо дуже швидко стануть брухтом.
Організмам учора дуже добре і насичено прилетіло, тому вони будуть і вигадувати, і робити шкоду, бо нічого більше зробити не можуть. Більше того, вони відчувають що кінець їхнього сміттєвго життя дуже близький, тож від безсилля намагаються нашкодити побільше, – робить висновки активіст.

Що відбувається трохи далі вглиб Херсонщини – у Нововоронцовці

Криворізький напрямок: що відбувається на фронті і в тилу 15 червня

За словами місцевого волонтера Дмитра Бурлая, останню добу в селищі більш-менш спокійно, за виключенням поодиноких прильотів на мікрорайон “Посьолок”

Стабільно тяжко в селі Осокорівка стабільно тяжко. Рух в Осокорівку майже неможливий.

До окупованих населених пунктів проїзду немає. Немає і гуманітарних коридорів. Рух через лінію фронту в бік селища неможливий, як і в зворотньому напрямку.

Все ще гостро стоїть питання забезпечення ліками жителів, які залишилися на окупованій території. Специфічних ліків не має навіть у містах області, – розповів Дмитро Бурлай.

Він також виклав актуальну мапу з лінією розмежування

Криворізький напрямок: що відбувається на фронті і в тилу 15 червня

Фотоколлаж – канал 24

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×