Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
5239
5239

Аби втекти з окупованого Енергодара до Нікополя, чоловік переплив Каховське водосховище (відео)

переплив Каховське водосховище

Аби втекти з окупованого Енергодара до Нікополя, чоловік переплив Каховське водосховище. Інтерв’ю з відчайдушним сміливцем записала нікопольська медіагрупа «Прихист». А журналісти “Інтеру” у програмі «Подробиці»  розповіли про нього усій Україні, передає Nikopolnews.

Перепливти Каховське водосховище, на думку героя сюжету, це була єдина можливість втекти від окупації. Ширина водойми – більш як 5 кілометрів. Аби дістатися правого берега, чоловік плив 10 годин.

«З Енергодара вплав перетнув водосховище. Доплив до селища, яке називається Червоногригорівка. А вже у сам Нікополь мене привезли співробітники служби безпеки», розповідає Андрій

Хоча чоловік нині на вільній землі, подалі від окупантів, та він просить не показувати його обличчя. З міркувань безпеки в інтерв’ю змінили його голос та ім’я.

«Енергодар з 4 березня окупований. Там немає ніяких правоохоронних органів, немає ніякого захисту. Ти щодня себе відчуваєш у якомусь страху, що ти не захищений ніким, що закони ніякі не діють на цій території, і звинуватити тебе можуть за що завгодно. Починаючи з того, що ти йдеш з якоюсь символікою, гербом України, або в тебе грає на телефоні українська музика і гімн України. Причина може бути будь-яка. Все залежить від настрою військових російської федерації», каже він

Андрій пригадує перші дні окупації. Розповідає, багатотисячне місто, за приблизними підрахунками на той момент в Енергодарі налічувалося майже 55 тисяч жителів, з коктейлями Молотова, власноруч зробленими їжами, бітами та палками стало на захист рідного міста.

Аби втекти з окупованого Енергодара до Нікополя, чоловік переплив Каховське водосховище

Аби втекти з окупованого Енергодара до Нікополя, чоловік переплив Каховське водосховище (відео)

Енергодарцям вдалося відбити дві спроби загарбників пробитися у місто. Коли росіяни планували здійснити третю атаку, заради збереження життів, місцева влада дала наказ – не чинити опір.

«Зустрічі у них були мінімум двічі, на третю зустріч, наскільки мені відомо, сказали, що вони знають точно, що буде атака. І усім, хто тоді виходив на блокпости, усім була команда – вайбером, телеграмом – куратори пишуть: не виходимо! І люди не вийшли. Звісно, їхня ціль була – АЕС, поїхали її бомбити», розповідає Андрій

Після повної окупації росіяни розпочали утиски місцевого населення – розповідає Андрій. Заборонено виходити на вулицю з українською символікою, слухати українську музику. А роботи, окрім як окупаційній владі, немає. Ціни просто космічні.

«Наприклад, пенсіонери які отримують пенсію у 2 тисячі грн, вони не можуть прожити. 2 тисячі гривень – це взагалі не гроші, коли ковбаса коштує 350 гривень. Система зроблена так, що зв’язку немає, ви не можете в магазині розрахуватися карткою, не можете з телефона перевести на телефон, бо немає зв’язку. Продається все тільки за готівку – або гривні, або рублі, усюди два цінники. З’явилось багато так званих “мінял”. Вони підключили роумінг, платять за нього великі гроші. Коли ви підходите, вони Вам роздають інтернет, ви підключаєтесь, і великі суми від 10 відсотків, менші суми від 15 відсотків – вони вам видають готівку», каже він

І навіть попри те, що машина роспропаганди там працює на повну, дух опору ще жевріє в українцях під окупацією, додає чоловік.

«Люди налаштовані зараз так, якщо щось завтра зміниться, то вони звісно будуть вітати», додав Андрій.

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×