Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1077
1077

Втручання слід починати якнайшвидше: директорка Нікопольського центру реабілітації дітей поділилася власним досвідом у педіатрії

директорка Нікопольського центру реабілітації дітей поділилася власним досвідом у педіатрії

Директорка Нікопольського центру медико-соціальної реабілітації дітей Ірина Хмєлєвська  поділилася власним досвідом реабілітації дітей у педіатрії.

Її поради опублікували на сторінці «Реабілітація травм війни», передає Nikopolnews.

Окремим напрямком реабілітації є роботи з дітьми. Завдяки нейропластичності,  найменші пацієнти набагато швидше досягають цілей, які були б недосяжними для дорослих зі схожими порушеннями. Проте підходи в роботі під час реабілітації дітей складніші ніж з дорослими.

Як  розповідає Ірина Хмєлевська, педіатрична реабілітація об’єднує в собі опанування нових знань і навичок. А також реабілітацію відновлення набутих здібностей. Вона тісно пов’язана з процесом розвитку дитини.

«Важливо завжди памʼятати, що діти стрімко зростають, тому цілі, які ставлять перед ними, мають відповідати хронологічному віку», говорить пані Ірина.

У дітей молодшого віку дуже активні процеси нейропластичності. Їхня нервова система здатна змінювати свою діяльність у відповідь на внутрішні або зовнішні подразники. Тому, важливо не пропустити це вікно можливостей та вчасно надати послуги з реабілітації, що включають функціональні втручання.

Основні принципи дитячої реабілітації:

  • оцінювання стану пацієнта має здійснюватися на основі детального розуміння нормативного дозрівання, тобто типові віхи розвитку можна визначити як послідовні цілі;
  • процес реабілітації має зосереджуватися на стратегіях, що спрямовані на функціональне покращення;
  • втручання слід починати якнайшвидше;
  • педіатрична реабілітація — сімейно центрична. Батьки розуміють потреби дитини, є активними учасниками процесу реабілітації та партнерами терапевтам;
  • для ефективної реабілітації необхідна скоординована мультидисциплінарна команда.

Директорка Нікопольського центру медико-соціальної реабілітації дітей Ірина Хмєлєвська поділилася власним досвідом

директорка Нікопольського центру реабілітації дітей поділилася власним досвідом у педіатрії

Ірина Хмєлєвська розповіла, що мають знати батьки та памʼятати фахівці з реабілітації

  • Діти вчаться на активному досвіді та освоюють нові навички під час гри або дослідження.
  • Заняття в дитячій реабілітації повинні бути веселими і захоплюючими, адже діти не працюватимуть над чимось складним, якщо це не сприймається як гра.
  • Для навчання важливі самостійні довільні дії та рухи. Діти мають сформувати набори рішень для різних рухових проблем і створити власні плани дій.
  • Дітям, як і дорослим, для мотивації важливий успіх.
  • Завдання мають бути вбудованими в щоденне повсякденне життя та постійно повторюватися.

Ефективність педіатричної реабілітації, визначається за допомогою вимірювання змін значущих функцій, зокрема ефективного пересування, гри чи виконання повсякденної діяльності. Додатково дієвість можна оцінювати шляхом вимірювання змін факторів навколишнього середовища: трансформації ставлення батьків до ходьби, доступності технологій або доступу до житла та транспорту.

«Хочу звернутися до колег-лікарів: якщо ви виявляєте у дитини порушення рухових функцій, затримку  у фізичному, психічному або мовленнєвому  розвитку — не скеровуйте сім’ю до пасивних втручань, наприклад, на масаж. Віддайте перевагу активній реабілітації та направте пацієнтів до лікаря фізичної та реабілітаційної медицини,  який, у разі необхідності, разом із мультидисциплінарною реабілітаційною командою, забезпечить дитині належний рівень реабілітаційних послуг», каже Іринa

Реабілітація повинна розпочатися якомога раніше. Не завжди потрібно чекати на підтвердження діагнозу. Наприклад, коли у дитини спостерігається затримка моторики або дисфункція рухової системи. Клінічного та батьківського занепокоєння достатньо, щоб звернутися до фахівців.

Ще новини Нікополя: 19 творчо обдарованих дітей з Нікополя відпочили в Італії (фото, відео)

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×