Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
983
983

Освіта у Нікополі під час війни: скільки залишилося дітей, вчителів і вихователів, яка зарплата, як триває процес

Освіта у Нікополі під час війни

Освіта у Нікополі під час війни триває попри обстріли, яким щодня окупанти піддають місто. Школи працюють у дистанційному режимі. Для дітей дошкільного віку, в укриттях функціонують безпечні освітні простори. А також працює онлайн дитячий садок «Дошколярик».

Nikopolnews розповідає, як проходить навчальний процес у Нікополі. Аби отримати відповіді на свої питання, редакція зробила інформаційний запит до міської ради.

Освіта у Нікополі під час війни

Освіта у Нікополі під час війни 2

фото “Радіо Свобода”

Скільки у місті залишилося дітей

Повномасштабне вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року змінило життя кожного українця. В тому числі і нікопольців. Багато містян з дітьми були змушені виїхати з Нікополя у більш безпечні регіони України чи за кордон.  Але у місті залишаються діти шкільного і дошкільного віку, які продовжують здобувати освіту в умовах війни. Є й ті, хто разом з батьками вже повернулися додому.

Освіта у Нікополі під час війни 3

Так, станом на 1 вересня 2024 року у місті перебуває 4 888 дітей шкільного віку й 1067 дітей дошкільного віку. Протягом літа у Нікополь повернулися 48 школярів й 25 дітей дошкільного віку.

Скільки працює вчителів і яка середня зарплата

З 1 вересня школи міста почали роботу у дистанційному форматі. За даними відділу освіти і науки НМР,  у закладах загальної середньої освіти  працює 700 вчителів.  Їх середня заробітна плата становить 16 тисяч гривень.

Сьогодні школи Нікополя забезпечені педагогічними кадрами, але потребують у  збільшення педагогів-предметників за фахом вчителів математики і фізики.

Освіта у Нікополі під час війни

медалісти 2024 року

Також відомо, що від початку повномасштабної війни зі шкіл нашого міста звільнилося 154 вчителі. Серед основних причин їх звільнення – за власним бажанням у зв’язку зі зміною місця проживання. А ті педагоги, які залишаються у місті, продовжують відкривати дітям цікавий світ науки. Готувати учнів до олімпіад з різних предметів й вступу до вищих навчальних закладів.

Наприклад, у 2023-2024 навчальному році 56 випускників закінчили школу з золотими медалями. А срібні медалі «За досягнення у навчанні» отримали 17 школярів. П’ять випускників шкіл Нікополя отримали 200 балів на НМТ з різних предметів.

Скільки працює вихователів і яка середня зарплата

Вплинула війна й на роботу дошкільних навчальних закладів. З 24 лютого 2022 року і до сьогодні вони не працюють у звичному режимі. Тим часом для 1067 до школяриків облаштували безпечні освітні простори. Їх діти можуть відвідувати тільки з батьками. Тут малята мають можливість спілкуватися з однолітками й разом з педагогами готуватися до школи.

Станом на 1 вересня у дошкільних навчальних закладах працює 315 педагогів. Їх середня заробітна плата становить 9 700 гривень. З початку великої війни, за даними відділу освіти і науки, з дошкільних навчальних закладів звільнилося 120 педагогів  – переважно за власним бажанням у зв’язку зі зміною проживання.

Освіта у Нікополі під час війни

Окрім роботи з дітьми у безпечних освітніх просторах, з 1 вересня 2023 року педагоги об’єдналися й створили онлайн-садок «Дошколярик». В рамках цього проєкту вихователі записують відео заняття для маленьких нікопольців. Онлайн-садок має власний сайт, на якому розміщений розклад занять.

Попри складну, безпекову ситуацію навчання дітей у Нікополі триває. Освітяни продовжують плідно працювати в умовах війни і можуть поділитися власним досвідом комунікації й навчання дітей у такий складний час.

 

Ще новини Нікополя: Підстав для закриття шкіл у Нікополі немає – Валентина Сафонова

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×