Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
864
864

«На відвідування лікарів – великі черги»: історія евакуації подружжя з Нікополя до Норвегії

історія евакуації подружжя з Нікополя до Норвегії

Триває безкоштовна евакуація населення з Нікополя до Норвегії. У лютому 2024 року цією можливістю скористалося подружжя Юлія та Володимир Сергієнки.

Виїхати з міста їм допомогла благодійна організація «Восток SOS». Повідомляє «Радіо Свобода», передає Nikopolnews.

Взимку до Норвегії волонтери вивезли першу групу людей з інвалідністю з різних міст України. Серед них були і нікопольці. Володимир – незрячий, а Юлія доглядає за ним.

За словами чоловіка, їх шлях до Норвегії тривав понад дві доби. Спершу їх поселили у тимчасовому пункті перебування всіх біженців Роде, далі поселили в гуртожитку. А потім надали житло на околиці Осло.

Історія евакуації подружжя з Нікополя до Норвегії

photo 2024 07 21 11 56 04 (2)

«Нас поселили в двоповерховому будинку місцевих жителів. Нам виділили половину першого поверху, платить держава за нас власникам. У нас є дві кімнати, кухня, ванна, туалет. Є меблі. Але побутові речі треба купувати. Якщо потрібна швабра – купуємо швабру. Але господарі – хороші люди, допомагають», говорить Володимир.

По приїзду до Норвегії, вони з дружиною скористалися програмою підтримки для біженців. Вона  також передбачає виплати на проживання і житло.

«Виплати ми отримуємо, але це небагато, як на норвезькі реалії. Зараз нам з дружиною платять по шість тисяч крон на місяць на. 70-80% з цього – іде на їжу. Я в Норвегії вже п’ятий місяць і ще жодного разу не куштував пива, бо це дуже дорого. Була в мене одна погана звичка – куріння, довелося кинути, тут цигарки коштують також дуже дорого. Треба вибирати: або їсти, або курити. Грошей небагато, але без особливих забаганок – вистачає. Проїзд на транспорті – безкоштовний. Медична система відрізняється від нашої. На відвідування лікарів – великі черги. У нас вже є сімейний лікар, але ми ще не були на прийомі. Попередній запис треба чекати близько місяця», каже чоловік.

photo 2024 07 21 11 56 04 (2)

З осені Володимир і Юлія будуть ходити на інтеграційну програму. Зокрема вона передбачає вивчення норвезької мови. поки чоловік самостійно вивчає норвезьку мову й грає у Шахи. А його дружина порається на невеликому городі.

Хто може безкоштовно виїхати з Нікополя до Норвегії читайте за посилання.

Ще новини Нікополя: Як у безпечних освітніх просторах Нікополя проходить літо (фото)

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×