Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
8067
8067

Ламали ребра, розбивали голову: співробітник НЗФ розповів про пережите у російському полоні

Співробітник НЗФ

Співробітник НЗФ, оператор-навідник ЗСУ Анатолій Вовк розповів про пережите у російському полоні. Інтерв’ю з воїном записала журналістка Тетяна Харлан, передає Nikopolnews.

Пастка. Обмеження. Лють. Обман. Ненависть. Полон. Ці емоції пережив співробітник НЗФ, оператор-навідник ЗСУ Анатолій Вовк. Його обміняли на Великдень. Цей день став для нього другим Днем народженням.

«Коли нас обміняли, то привезли до Дніпра. І ось я, ось Батьківщина, і мені здається, що за спиною виростають крила, бо якби міг – долетів би до рідної хати, так хотілось додому. Це був вир емоцій. Бо там, в полоні, я вже й змирився зі своїм положенням. Думав, що мене ніхто й шукати не буде, а виявилось стільки людей мене розшукувало – з нашого села та зі всієї України – я був цим настільки вражений, що досі не можу це усвідомити. Мене обміняли, нарешті я на рідній землі!», розповідає Захисник.

Зі сльозами на очах та з посмішкою, яка швидко стирається з обличчя, він згадує скільки ще наших залишилось в полоні. А також скільки наших воїнів полягло на полі бою…

Співробітник НЗФ розповів про пережите у російському полоні

Співробітник НЗФ

«Нас взяли в полон вагнерівці з Красної гори, що під Бахмутом. Це сталось одразу після операції по звільненню наших хлопців. Завдання ми виконали – вони всі відійшли на безпечні позиції, а нам з напарником не пощастило. Коли брали в полон, у мене одна думка була – якщо зараз відкрию вогонь, то вони нас тут і покладуть. Тож вибору не було. І нас пов’язали. Все, що було при собі – забрали. А в мене в кишені був військовий квиток. Як вони вичитали, що я воюю з 2015 року, то одразу почались погрози – обіцяли пристрелити. Але мені пощастило… », продовжує розповідати Анатолій.

У полоні, кожного дня чоловік прокидався з думкою, що сьогоднішній день – останній.

«Але де саме нас тримали, я не скажу, бо з відкритими очима нас довели тільки до Соледару, а потім як зав’язали очі, так тільки в підвалі й розв’язали. В цілому, як взяли нас в полон 10 лютого, то тільки 15 квітня, під час обміну, я вдруге за три місяці сонечко й побачив, бо весь цей час просидів в темряві підвалів “ЛНР”…», розповідає Захисник.

Співробітник НЗФ

«Спочатку нас перекидували між локаціями. І коли привозили на нове місце – допитували. Допити, чи то правильніше сказати тортури – стандартні: то ребра поламають, то голову розіб’ють. Вибір був невеликий – або косити під дурня, або піти на розстріл. Тож я обрав перше. А що ще я міг?… Так і протримався, тим паче багато і не знав…», каже Анатолій

Чоловіка тримали у Первомайську (так звана “ЛНР”) в камері з іншими українськими військовополоненими.

«Кажуть, що нас тримали у Первомайську (“ЛНР”). В камері розміром 6 на 8 метрів нас було 56 чоловіків зі всієї України. Режим такий – половина спить, половина несе вахту, потім міняємося. Ну, і триразове харчування, звісно: понеділок – середа – субота. Всі поправились, що сказати. Це я зараз жартую, а у 2015-му, коли вперше служити пішов, інакше реагував. Проте після всього пережитого мозок наче очистився від хвилювань. Життєва філософія спростилась до фрази – що буде, те буде. Одне знаю напевне – знову піду воювати, бо хтось же мусить. Ніхто не хоче помирати, але захищати Батьківщину потрібно. Життя не закінчується, ми ще повоюємо!», додає Захисник.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×