Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
409
409

Захисників України та Степана Борозного: у Нікополі перейменували ще дві вулиці

у Нікополі перейменували ще дві вулиці

У Нікополі перейменували ще дві вулиці. Відповідне рішення ухвалили на сесії міської ради 29 березня.

Воно вже опубліковано на офіційному сайті міської ради, передає Nikopolnews.

Згідно ухваленого депутатами рішення нові назви вулиць отримали:

  • вулиця Воїнів-афганців на вулиця Захисників України;
  • вулиця Олександра Сухорукова на вулиця Степана Борозного.

У Нікополі перейменували ще дві вулиці: що вони означають

Вулиця Захисників України

Узагальнена назва військовослужбовців Збройних Сил України, волонтерів, бійців територіальної оборони, учасників АТО та ООС, всіх, хто брав участь у захисті України у боротьбі з російськими сепаратистами незаконних збройних формувань і російськими військовослужбовцями тощо.

photo 2023 08 26 11 18 47 768x617

Автор: Юлія Пишна

Указом Президента України в 2014 р. було встановлено державне свято – День захисника України на 14 жовтня – День Святого Покрова Божої Матері і День українського козацтва. 14 липня 2021 р. Верховна Рада України перейменувала вищеназване свято на День захисника та захисниці України.

У 2023 році в зв’язку з реформою церковного календаря, пов’язаного з переходом на новоюліанський, дату свята перенесли на 1 жовтня. Під час захисту державного суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України у 2014-2023 рр. за мужність і героїзм в боях було відзначено державними нагородами близько 30000 захисників і захисниць України, серед яких є десятки нікопольців.

photo 2024 04 04 13 34 44

Вулиця Степана Борозного

Борозний Степан Іванович – відомий діяч Українського національно-визвольного руху, народився у 1921 р. на Тернопільщині. Навчався у гімназії в Тернополі і у семінарії у Самборі. Від 1939 р. член Організації Українських Націоналістів. У травні 1941р. арештований НКВС УРСР і вивезений на заслання в Тюмень (Сибір). Звідки втік і під час радянсько-німецької війни таємно повернувся в Україну,  перейшовши лінію фронту. Під час нацистської окупації брав участь у підпільній роботі ОУН, воював в лавах УПА і брав участь у боях з військами НКВС.

У січні 1945 р. потрапив у  полон, засуджений до смертної кари, яку замінили на 20 років каторги за Полярним Колом. У 1953 р. брав участь у  Норильському повстанні політв’язнів. Після його придушення перебував у концтаборах МВС СРСР в Іркутській області до 1959 р., на засланні – до 1964р.

Через заборону компартійно-радянських органів на його повернення в Західну Україну, оселився в м.Нікополь, де працював на різних підприємствах та в установах. У кінці 1980-х років брав участь у створені Товариства української мови імені Тараса Шевченка м.Нікополя і Нікопольського району. Автор віршів і статей опублікованих ЗМІ. Помер у 2012 р. Похований у м.Нікополі.

Ще новини Нікополя: Перейменування парку Перемоги у Нікополі і 8 вулиць: результати громадських обговорень

Читайте також:  Українцям у Чехії запропонують інший тип проживання – які умови 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×