Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
2244
2244

«Приліт був на центр при вході будівлі»: у Нікополі згоріла пам’ятка архітектури

у Нікополі згоріла пам'ятка архітектури

У Нікополі згорів медичний коледж. 25 вересня у нього поцілили окупанти, внаслідок чого сталася пожежа, яка вщент знищила будівлю. Аби повністю ліквідувати займання, надзвичайникам знадобилося два з половиною дні.

Про це йдеться у сюжеті Олени Мендалюк, передає Nikopolnews.

«Полум’я було, тут розгоралося, горів дах спочатку. Потім почалося все сипатися, тріщати, почали горіти балки», говорить Олег Красівський, місцевий житель

Він прибіг до історичної будівлі,  після того, як окупанти поцілили у неї артснарядом й сталося займання. Його рятувальники ліквідовували два з половиною дні.

У Нікополі згоріла пам’ятка архітектури: відео

«Приліт був на центр при вході будівлі, перший був сильний, але не такий. А другий вже був з якимись запальними, що бистро почалося займання», каже Томара, чергова гуртожитку.

Після влучання приїхали рятувальники. Вогонь вони приборкували під звуки ворожих дронів й небезпеку повторного обстрілу.

у Нікополі згоріла пам'ятка архітектури 2

«Може, тут думали воєнні, може, їм так казалось, що воєнні знаходяться, але тут не було нікого. Тут були пусті 2 будівлі, що гуртожиток, що навчальний заклад. Все було пусте», додала пані Томара.

За словами Олега Красівського, будівля медичного коледжу є пам’яткою місцевого значення. Йому понад 100 років. Навчальний заклад випустив дуже багато якісних фахівців, які зараз рятують містян й не тільки. Працюють випускники нікопольського медичного коледжу й за кордоном.

у Нікополі згоріла пам'ятка архітектури 3

З початку обстрілів Нікополя, цей навчальний заклад неодноразово ставав ціллю росіян. 25 вересня 2024 року окупанти його знищили вщент. За словами історика і краєзнавця Мирослава Жуковського, стара частина Нікополя, де й було медучилище, потерпала від бомбардувань ще під час Другої світової війни.

«Тут були значні руйнування, так само руйнування відбувалися восени 1943 року і на початку 44 року внаслідок бомбардувань німецьких переправ радянської авіації. Одна з фотографій того часу показує, якою виглядала ця будівля на початку 1944 року…», каже він.

Тоді будівлю відновили. Спочатку у ній був металургійний технікум. Згодом його перепрофілювали у медичний. Були часи, коли навчання тривало у дві зміни. А в училищі було понад 1000 студентів.

«Один з небагатьох взагалі в Україні музей медицини нікопольського краю. На жаль, Ви можете глянути на перший поверх, ось ті 4 вікна, аудиторія номер 5, там, де находився музей, все там спалено, все згоріло», додав Мирослав Жуковський.

Ще новини Нікополя: Є пам’яткою архітектури місцевого значення: знищення росіянами храму у Нікополі прокоментували в УПЦ МП (відео)

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу