Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
866
866

Випікають хліб і хочуть додому: як живуть люди у шелтері Нікополя

як живуть люди у шелтері Нікополя

У шелтері Нікополя переважно живуть переселенці з Донецької та Херсонської областей. А ще й ті, кого житло зруйнувала армія рф.

Про це йдеться у сюжеті Олени Мендалюк, передає Nikopolnews.

За понад два роки на Нікопольщині росіяни зруйнували понад 4 000 будинків. Не всі люди мають змогу виїхати. Ті, що залишилися живуть у шелтері.

Нещодавно у Нікополі армія рф поцілила по багатоповерхівці у центрі міста. Ворожі снаряди поцілили у різні частини будинку. Зруйнували декілька квартир. Під завалами опинилися люди. Їх врятували.  Вже тиждень, як комунальники розбирають тут завали.

Весь цей час у зачиненій квартирі перебувають коти  чоловіка, на ім’я Олександр. Через навислі бетонні плити дістатися до них немає можливості. Тим часом у будинку, де можливо квартири обстежують інспектори. Кажуть, будинок в аварійному стані, залишатися в оселях людям не можна.

Оскільки в цьому будинку пошкоджені плити перекриття горища, пошкоджені зовнішні стіни, вікна, остіклення балконів, по конструкціях стель, стін і фасадах виявлені тріщини.

Як живуть люди у шелтері Нікополя

У шелтері Нікополя з листопада минулого року живе пані Тамара разом з донькою та зятем.

«Додому хочеться кожний день. Дочка йшла, каже: мамо, я йшла додому, а потім згадала і вернулася, бо знаю, що не можна додому», говорить корінна нікопольчанка.

22

Всіх сусідів пані Тамара називає родиною. Усіх їх армія рф позбавила житла. Разом з нікопольчанкою живе Світлана, переселенка з Донецької області. У шелтері Нікополя вона вже більше двох років. Приїхала з Лимана.

«Повертатись нема куди. Страшно те, що умом розумієш, що немає нічого, вертатись немає куди …  Як кажуть, очі бояться, а руки роблять. Як ми його дома робили, то ми його і тут зробимо. Були б умови. Слава Богу і тому, що є. Ми й цьому раді. Ми приїхали із таких розвалин, що не дай Боже. Тут стріляють не так, як у нас там. У нас як стріляють, то і підвали валяться і стелі рушаться, і у підвалах закапуються, і все на світі», говорить жінка.

2222

З липня 2022 року росіяни гатять по Нікополю з артилерії та дронів-камікадзе. Саме через ворожі атаки у приміщенні, де раніше розміщувався шелтер, вибуховою хвилею повибивало шибки. Люди переїхали, але від ударів довелося ховатися і тут.

«Прийшли, сказали: швидко всі всередину, летять дрони. Люди позабігали, позалишали на вулиці речі. До всього пристосовуються, ховаються, виходять в коридори, у нас є укриття», говорить Любов Зосик, управителька шелтеру

уууу

У шелтері мешкає й багатодітна мати Любов Осьмакова. Вона переселенка з Високопілля Херсонської області. До Нікополя вона приїхала у квітні 2022 року.

«Ми два місяці без світла просиділи, води в нас не було, газ відключили. Продукти у нас з лютого місяця не поставлялися. Все що було закінчилося, і вже сил не було там сидіти. Переїхала я до дочки у Вознесенівку, це також Високопільський район, то прийшлося корівок повідпускати», розповідає жінка.

Дім жінки зруйнували росіяни. Їй немає куди повертатися. Про своє життя вона розповідає зі сльозами на очах, коли поряд немає дітей. Саме вони і є зараз смислом життя жінки Наразі пані любов збирає дітей до школи.

Зараз у шелтері Нікополя проживає близько 60 людей. Вільні місця ще є.

 

Ще новини Нікополя: «Велика вода» прийшла в громаду на Нікопольщині: яка ситуація зараз і як жили без води рік

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×