Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
836
836

Молодь Нікополя: про що мріє під час війни і як планує допомагати відновлювати місто

Молодь Нікополя: про що мріє під час війни і як планує допомагати відновлювати місто

Нікополь майже щодня під обстрілами вже більше року. З нього виїхало дуже багато людей – особливо молоді. І виникають серйозні занепокоєння щодо подальшої долі міста. Чи повернуться його мешканці (можливо, не всі, але хоча б більшість)? Чи буде кому відбудовувати суттєво побите ворогом місто? У цьому контексті дуже важливо підтримувати молодь Нікополя, яка все ще залишається тут. А також вже зараз думати про те, як залучати сюди молодих після Перемоги.

Напередодні Дня молоді, який відзначається сьогодні, 12 серпня, Nikopolnews дізнався, чим живе активна молодь Нікополя, про що мріє, які задумки прагне реалізувати. І тут одразу гарні новини! Таких – активних і ініціативних – у нас не так вже й мало. Вони нікуди не виїхали і не збираються, а планують бути корисними своєму рідному місту, брати участь у його відбудові, створювати комфортні умови проживання у Нікополі, аби сюди хотілося повертатися, залишатися тут, працювати, народжувати і ростити дітей.

8 і 9 серпня двоє представників активної молоді Нікополя – Максим Новорусов і Яків Селянінов – взяли участь у регіональному молодіжному форумі «В єдності наша сила: Дніпропетровщина».

Трохи розкажемо про нього.

Сьогодні важливо підтримувати молодь

Молодь Нікополя: про що мріє під час війни і як планує допомагати відновлювати місто

Форум відбувався в рамках загальнонаціонального відзначення Міжнародного дня молоді в Україні, за ініціативи та активної організації Дніпропетровської обласної військової адміністрації, Молодіжної ради при Дніпропетровській обласній державній адміністрації, Дніпропетровського обласного молодіжного центру та громадської організації «Дуїт».

Як зазначають в ОВА, ця подія була спрямована на підсилення та активізацію молоді Дніпропетровської області. Одним з ключових питань форуму стало залучення та активна участь молодих людей у функціонуванні різних галузей Дніпропетровської області та відновленні України.

Молодь Нікополя: про що мріє під час війни і як планує допомагати відновлювати місто

Також порушувалися питання щодо молодіжних центрів та важливості їх розбудови в регіонах задля подолання проблем населення області, спричинених військовою агресією російської федерації проти України.

Простими словами: під час дводенного заходу зустрілися півтори сотні молодих людей з різних куточків Дніпропетровської області, мали можливість познайомитися, поспілкуватися, поділитися досвідом, встановити корисні контакти.

Молодь Нікополя: про що мріє під час війни і як планує допомагати відновлювати місто

молодіжний форум дніпро

молодіжний форум дніпро

IMG 2737

молодіжний форум дніпро

молодіжний форум дніпро

молодіжний форум дніпро

молодіжний форум дніпро

На Форумі у Дніпрі був присутній заступник міністра молоді та спорту Владислав Яцук.

владислав яцук

владислав яцук

владислав яцук

А свої вітання у онлайн-форматі учасникам заходу передали міжнародні партнери з Чехії, Німеччини, Швеції та Польщі.

Начальник ДніпроОВА Сергій Лисак, який знайшов час, аби відвідати Форум, зазначив, що важливо бути на одній хвилі з молоддю. Тому і вирішили зібрати напередодні свята представників нового покоління.

сергій лисак

Такі зустрічі важливі. Адже саме креативним, амбітним, цілеспрямованим хлопцям та дівчатам відбудовувати країну, – підкреслив Лисак.

Він розповів, що нині на Дніпропетровщині діє 10 молодіжних центрів. Вони потребують розбудови. Бо навколо таких хабів зможуть об’єднуватися активні та мотивовані мешканці області. А відтак молодь ще більше допомагатиме оборонцям, переселенцям, одноліткам, яким довелося кардинально змінити життя зі збройною агресією ворога.

сергій лисак

Обласна військова адміністрація відкрита для конкретних пропозицій. Щодо розвитку молодіжних центрів в регіоні, проєктів, якими вони займатимуться. Відштовхуючись від цього, разом сформуємо дорожню карту – запевнив начальник ОВА, коментуючи подію

молодіжний форум дніпро

Молодь Нікополя поки що не має свого центру, але має плани його створити 

Студент другого курсу Нікопольського медичного форуму Максим Новорусов вперше брав участь у такому форумі. І для нього це був дуже цікавий досвід. Хлопець розповів, що до Дніпра з’їхалися понад 150 громадських активістів з різних куточків області. З Нікополя було двоє представників, також були представники з Марганця та деяких інших населених пунктів району.

максим

Максим Новорусов на фото зліва

Що корисного я дізнався? Для мене, зокрема, стало відкриттям, що гранти – це просто. Їх цілком можуть отримувати волонтери, громадські організації, аби потім щось створювати, розвивати своє місто, робити його кращим. Нам багато про це розповідали, я отримав важливу для себе інформацію, якою планую користуватися на практиці. Також сподобалася «Жива бібліотека» – це захід, в ході якого учасники розповідали про найкращі практики молодіжних рад, – поділився з нами враженнями Максим

До речі, у Нікополі вже теж є молодіжна рада. Її створили буквально недавно – процес тривав попри війну і постійні обстріли міста. Планувалося це зробити набагато раніше – як раз напередодні повномасштабного вторгнення Росії. У 20-х числах лютого 2022 року, зібрали необхідні документи і провели попередні збори. А Установчі збори мали відбутися 25 лютого… Не відбулися з усім відомих причин.  І ось тепер, нарешті, Нікополь реалізував цю мету.

Другий наш співбесідник – 26 річний нікополець Яків Селянінов – планує стати членом Молодіжної ради Нікополя. Він каже, що вже подав заяву.

Яків Селянінов

Яків Селянінов на фото зліва

Яків – волонтер нікопольського благодійного фонду «Україна – справедлива країна». Саме члени цієї організації зараз, у надважкий для Нікополя час, допомагають усувати наслідки обстрілів, відновлювати пошкоджене житло.

Хлопець теж взяв участь у молодіжному форумі в Дніпрі разом з Максимом. А ще – у нього є мрія. Яка, на його думку, зробить життя молоді у Нікополя більш цікавим і насиченим. Він багато чого розповів нам про цю задумку, і ми щиро сподіваємось, що мрію вдасться реалізувати.

Мова як раз про молодіжний центр – де могли б зустрічатися і спілкуватися, цікаво і з користю проводити час молоді люди. Такого центру у Нікополі немає. А Яків і його команда хочуть, щоб був.

Під час Форуму у Дніпрі я ще більше переконався у необхідності такого центру. І детальніше розібрався в цьому питанні. Ще більше загорівся бажанням створити молодіжний центр у рідному місті, – каже Яків. – Наш проєкт так і називається – “Молодіжний простір”

Яків Селянінов

На заході він зустрів багато молодих людей 19-25 років, які роблять корисні речі для своїх громад. Було цікаво послухати про їх досвід, а також дізнатися про ще нереалізовані проєкти, яких дуже багато.

Що ж до проєкту, яким «горить» Яків – цій задумці вже декілька років. Її намагалися втілити ще до повномасштабної війни. Але бойові дії зламали усі плани. Але мрія нікуди не зникла, і її реалізація стала, на думку Якова, ще більш актуальною.

Якщо коротко, то в планах створити у Нікополі молодіжний простір, де можна буде проводити концерти, пічінги, навчання (тренінги), грати в настільні ігри тощо. А згодом запустити соціальний бізнес Youth Space, аби справа сама себе фінансувала, і можна було розвиватися.

Я вже зібрав команду однодумців, з якою ми зможемо успішно реалізувати проєкт. Ми це так бачимо: вдень – безкоштовні заходи, де молодь може спокійно навчатися і розвиватися. Можливі платні тренінги. А увечері – антикафе. У мене є друзі, знайомі, з ними ми ще до війни створили чат, у якому обговорювали, де нам збиратися, щоб пограти, наприклад, в настільні ігри. Такого місця у Нікополі немає. А ми хочемо його створити. Воно обов’язково має бути доступним увечері, вночі. Тому важливо, щоб знаходилося не на території навчального закладу, – розповів про свою задумку Яків

Звісно, запрацювати центр зможе тільки після припинення обстрілів Нікополя. Але молодь не хоче гаяти час, і вже зараз готує базу.

Цим питанням, молодіжного центру, ніхто не займався до війни, але по собі розумію, як це потрібно молоді. Особливо після війни, як це буде потрібно…  Бо у всіх нас є психологічні потреби, проблеми, і необхідне місце, де ми можемо це обговорювати. На базі центру можна, до речі, облаштувати і кімнату для зняття стресу, – аргументує Яків

Аби реалізувати мрію, активістам потрібно вирішити два основних питання: отримати приміщення і кошти на придбання необхідного обладнання.

Кошти розраховують отримати, вигравши грант. Яків вже провів дуже велику роботу, аби мати шанси виграти конкурс пропозицій. Розробив бізнес-план, все детально продумав і розписав.

Звісно, було б добре, аби у нас вже було приміщення. Так більше шансів виграти грант. Краще хай будівля буде стояти, і вже буде за нами, і як тільки можна буде розпочати, то ми здійснимо повну реалізацію,  – каже молодий нікополець

За його словами, приміщення для молодіжного центру має знаходитися обов’язково у середмісті – поблизу навчальних закладів, аби студентам було зручно збиратися. З цієї точки зору, ідеально підходить будівля, де раніше працювало кафе «Енігма». Вона знаходиться біля Нікопольського фахового коледжу Українського державного інституту науки і технологій (металургійний техніком) і довгі роки стоїть занедбаною.

нікополь

Ідеальне місце для молодіжного центру, на думку активістів

Яків каже, що фонд «Україна справедлива країна», членом якого він є, готовий украсти Меморандум про співпрацю і відремонтувати приміщення, привести його у гарний стан, облаштувати для створення молодіжного центру.

Ми вже переговорили с міським головою, і він не проти, головне укласти договір… Я добре розумію, що створення такого от молодіжного центру у Нікополі на комунальній основі зараз не на часі. У влади багато інших проблем під час війни. Тому ми готові зробити це власними силами, залучивши БУР-табір (ГО «Бідуємо Україну разом») – говорить активіст

Яків Селянінов

За його словами, він у якості волонтера вже брав участь у БУР-таборі, де активісти зводили будинок для біженців з Маріуполя – родини з десятьма дітьми.

Яків розповів і про деяких членів своєї нікопольської команди, з якою планує реалізовувати задумане.

  • Це Микола Березницький, 20 років, випускник Нікопольського металургійного технікуму, студент 4-го курсу технічного університету. За освітою металург. Людина науки та творчості у одному флаконі. Має досвід у роботі в команді та у керуванні процесами.
  • Дмитро Орлов. Навчається в університеті, вивчає електричну інженерію. Пише музику в різних жанрах. Під час навчання у Нікопольському металургійному коледжі брав активну участь в різних заходах навчального закладу, був членом студентської ради. Також брав участь у створенні проєктів для Нікополя разом с командою.
  • Михайло Бердніков, йому 20 років. Закінчив металургійний коледж, зараз навчається в університеті та паралельно працює на Ютубі контент-менеджером. Також він волонтер, є членом молодіжної організації UTS.
  • Олег Ісаченко, 23 роки. 6 років займається фото та відеозйомкою у місті Нікополь. 2 роки працював журналістом. У вільний час реконструює меблі.

За словами нашого співрозмовника, саме Микола і Дмитро були ініціаторами створення молодіжного центру у Нікополі, і пробували реалізувати цю ідею у 2021 році.

Отже, є команда, є бажання, є мета, і вже проведено багато роботи. Якщо активісти отримають підтримку влади, і балансоутримувач будівлі піде їм на зустріч або вдасться знайти інше приміщення, молодіжному центру у Нікополі бути! І це стане великим кроком міста на шляху до свого успішного майбутнього.

До речі, мова про те, аби облаштувати молодіжний простір у приміщенні колишнього кафе «Енігма», велася ще до повномасштабного вторгнення росії. Ось сюжет пресслужби нікопольської міської ради про це від листопада 2021 року.

Бажаємо успіху молоді і вітаємо зі святом!

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×