Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1434
1434

Нікопольська птахофабрика на межі зупинки

Никопольская птицефабрика

Так звана в народі Нікопольська птахофабрика (а офіційно птахокомплекс «Дніпровський») та ще 7 українських виробників м’яса і птиці попередили про зупинку підприємств через високі ціни на газ, повідомляє Nikopolnews, посилаючись на Ліга.Бізнес.

Сім компаній з асоціації Союз птахівників України звернулися з листом до прем’єр-міністра Дениса Шмыгаля і міністра агрополітики Романа Лещенка з вимогою втрутитися в ситуацію з високими цінами на газ, через які компанії змушені найближчим часом зупиняти виробництво. Текст листа опублікований на сайті асоціації.

‘Постачальники газу пропонують їм ціни на січень у розмірі 59-60 грн за кубометр, що є непідйомним рівнем і загрозою всій галузі. Більшість господарств просто не мають коштів для попередньої оплати необхідних обсягів газу’, – йдеться в листі.

Газ є основним енергоносієм, використовуваним у виробничому процесі. Якщо ціни на газ у вересні в середньому становили 22,86 грн за кубометр, то в грудні вже 34,5 грн, що позначилося на собівартості продукції, пояснюють в асоціації.

Ще в першому кварталі 2020 року частка енергоносіїв у собівартості кілограма продукції птахівництва становила 1,6 грн, у першому кварталі зросла до 2,11 грн, в листопаді склала вже близько 4 грн, а в грудні зросла до 6,4 грн.

Ціна 60 грн з ПДВ за кубометр буде відповідати 14 грн частки енергоносіїв у кілограмі собівартості продукції, уточнюють в асоціації.

При таких показниках у підприємств просто не буде іншого вибору, крім як скоротити або повністю зупинити виробництво, що призведе до масової загибелі птиці від замерзання, так само як і масових звільнень працівників, резюмують в асоціації.

Під зверненням до уряду підписалися птахокомплекс ‘Дніпровський’ (Нікополь) і компанія ‘Агро-Овен’ (теж Дніпропетровська область), птахокомплекс ‘Губін’ і Володимир-Волинська птахофабрика (Волинська область), компанія ‘Агро-Рось’ (Черкаська область), фермерське господарство ‘Улар’ (Львівська область), Снятинська птахофабрика (Івано-Франківська область) і ТОВ Індичка (Сумська область).

 width=

  • 28 грудня 2021 року Пирятинський сирзавод попередив контрагентів, що згортає виробництво з січня 2022 року через високі ціни на газ. На наступний день виробники молочної продукції попередили про зупинення виробництва через високі ціни на газ і звернулися до держави з проханням про пільгову ціну на енергоносії.
  • Раніше про критичний стан через ситуацію з газом заявляли пекарі.
  • 29 грудня Кабмін пообіцяв встановити пільговий тариф на газ для підприємств хлібопекарської галузі в розмірі 25 000 грн за 1 000 кубометрів з ПДВ до 31 березня 2022 року.


To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×