Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
6148
6148

Нові назви для вулиці Усова, парку Пушкіна та ще 24 об’єктів – у Нікополі завершилися обговорення

Нові назви для вулиці Усова, парку Пушкіна та ще 24 об’єктів – у Нікополі завершилися обговорення

У Нікополі завершилися громадські обговорення з питання перейменування назв ще частини вулиць, провулків та інших об’єктів топоніміки. Інформацію про результати оприлюднила Нікопольська міська рада, передає Nikopolnews.

З оприлюднених даних ми можемо дізнатися, які пропонуються спеціальною комісією нові назви для вулиці Усова, парку Пушкіна та ще 24 об’єктів у місті. А також, що думають з даного приводу мешканці і які власні варіанти пропонують.

Громадські обговорення чергової партії вулиць, провулків та інших об’єктів топоніміки у Нікополі тривали з 28 жовтня 2023 року  до 28 листопада 2023 року. Їх організатором було управління містобудування та архітектури. Усі бажаючі могли надсилати свої пропозиції на фізичну і електронну пошту.

Ось які об’єкти пропонують перейменувати (нижче стара і нова назва)

Нові назви для вулиці Усова, парку Пушкіна та ще 24 об’єктів – у Нікополі завершилися обговорення

Так виглядав раніше у Нікополі парк імені Пушкіна – нині бюсту російського поета тут  вже немає

  • вулиця Багратіона – вулиця Князя Мстислава Великого
  • вулиця Білоруська – вулиця Гійома де Боплана
  • вулиця Віктора Усова – вулиця Дмитра Яворницького
  • вулиця Гагаріна – вулиця Петра Калнишевського
  • провулок Іжевський – провулок Острозький
  • вулиця Іртиська – вулиця Кастуся Калиновського
  • вулиця Котельникова – вулиця Братів Рапіних
  • вулиця Кронштадтська – вулиця Лавріна Капусти
  • вулиця Леваневського – вулиця Короля Данила
  • провулок Ленський – провулок Івана Світличного
  • вулиця Макаренка – вулиця Мартина Небаби
  • вулиця Мартинова Миколи – вулиця Ніла Хасевича
  • вулиця Микитина – вулиця Рівненська
  • вулиця Михайличенка – вулиця Князя Святослава Хороброго
  • вулиця Надьожкіна – вулиця Юрія Липи
  • 16.вулиця Окська – вулиця Дмитра Донцова
  • парк ім. Пушкіна – парк Захисників неба
  • вулиця Радищева – вулиця Ярослава Стецька
  • вулиця Сергія Прокоф’єва – вулиця Князя Володимира Мономаха
  • вулиця Сурикова – вулиця Гетьмана Якова Шаха
  • вулиця Терська – вулиця Гетьмана Богдана Микошинського
  • провулок Толстого – провулок Веселковий
  • вулиця Цимлянська – вулиця Трипільська
  • провулок Цілинний – провулок Квітки Ціси
  • вулиця Чайковського – вулиця Героїв-рятувальників
  • вулиця Чехова – вулиця Героїв Азова

Раніше ми писали: Колись була Безіменна: історія вулиці Усова у Нікополі і героя, чиє ім’я вона носить

У Нікополі завершилися обговорення: хто взяв участь і що пропонують

В обговоренні взяли участь жителі Нікопольської територіальної громади, депутати Нікопольської міської ради, посадові особи органу місцевого самоврядування, а також військовослужбовці, у тому числі командувач повітряного командування «Захід» генерал-майор Борис Генов.

Під час проведення обговорень надійшли наступні пропозиції (у перелік не включені запропоновані назви вулиць, які вже наявні у громаді.):

1.Звернення від начальника Нікопольського РУ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області полковника цивільного захисту Володимира Стовби з метою відзначення героїчної праці особового складу під час аварійно-рятувальних робіт з ліквідації наслідків збройної агресії росії проти України перейменувати вулицю, сквер чи парк на честь рятувальників ДСНС.

2.Клопотання від Командира в/ч А4689 21 21ОМБр СВ ЗС України Народного героя України полковника Лобаса О.А. та від імені побратимів з 37 Окремого Мотопіхотного Батальйону щодо увічнення пам’яті побратима полеглого в бою за волю і незалежність України перейменуванням вулиці Первомайської (або іншої вулиці) у м. Нікополь Дніпропетровської області на честь штаб-сержанта Гуріна Руслана Івановича.

3.Колективне звернення військовослужбовця ЗС України, представника ініціативної групи Дорофєєвої Анни Володимирівни щодо перейменування вул. Першотравневої на честь кавалера Орденів «За мужність» ІІІ та ІІ ступеню (посмертно) Руслана Гуріна. (865 підписів)

4.Звернення Гуріна Олексія Руслановича, який приєднується до пропозиції увічнити пам’ять його батька – Гуріна Руслана Івановича перейменувавши на його честь одну з вулиць міста.

5.Звернення від доньки Гуріна Руслана Івановича Перетятько А.Р. щодо перейменування  однієї з вулиць міста на честь полеглого  в бою батька.

6.Звернення від командира В/ч А 0593 Камишенкова Романа Петровича щодо перейменування  однієї з вулиць міста на честь кавалера Орденів «За мужність» ІІІ та ІІ ступеню (посмертно) Руслана Гуріна.

7.Колективне звернення від колективу ТОВ «ВКФ Телерадіокомпанія «ТТ» (Терещенко В.І.) щодо перейменування вул. Першотравневої на честь Гуріна Руслана Івановича.

8.Звернення колективу ТОВ «БФ Експрес ЛТД» (директор ТОВ «БФ Експрес ЛТД» Віталій ШТОЛЕР) з пропозицією увічнити пам’ять кавалера Орденів «За мужність» ІІІ та ІІ ступеню (посмертно) Руслана Гуріна.

9.Звернення командира в/ч А4589 21 ОМБр СВ ЗС України Народного героя України полковника Лобаса О.А. щодо перейменування вулиці Першотравневої або вулиці Станіславського (або іншій вулиці у м. Нікополь) на честь полеглого в бою за волю і незалежність України легенди 37-го Окремого Мотопіхотного батальйону, штаб-сержанта Гуріна Руслана Івановича.

10.Звернення заступника командира в/ч пп В6266 2014-2017 рр., полковника у відставці Павла ІВКА щодо перейменування вулиці Першотравневої або Станіславського (або іншої вулиці) у м. Нікополь на честь полеглого в бою за волю і незалежність України штаб-сержанта Гуріна Руслана Івановича.

11.Звернення О/с 37 ОМПБ (27 підписів) щодо перейменування однієї з вулиць м. Нікополя на честь полеглого штаб-сержанта Гуріна Руслана Івановича.

12.Звернення від волонтерської спільноти м. Полтава (12 підписів) щодо перейменування однієї з вулиць м. Нікополя на честь полеглого штаб-сержанта Гуріна Руслана Івановича.

13.Звернення колективу міської бібліотеки м. Нікополя (4 підписи) у підтримку ініціативи перейменування вул. Першотравневої або однієї з вулиць м. Нікополя на честь полеглого штаб-сержанта Гуріна Руслана Івановича.

14.Звернення від волонтерів м. Київ (31 підпис) щодо перейменування однієї з вулиць м. Нікополя на честь полеглого штаб-сержанта Гуріна Руслана Івановича.

15.Звернення від волонтерської громади м. Запоріжжя (89 підписів) щодо перейменування однієї з вулиць м. Нікополя на честь полеглого штаб-сержанта Гуріна Руслана Івановича.

16.Звернення від волонтерської громади та небайдужих громадян м. Полтава (12 підписів) щодо перейменування однієї з вулиць м. Нікополя на честь полеглого штаб – сержанта Гуріна Руслана Івановича.

17.Колективне звернення нотаріусів Нікопольського районного нотаріального округа Дніпропетровської області щодо перейменування однієї з центральних вулиць міста, яка має прорадянську назву, на честь шанованої людини, мецената, громадського діяча, кавалера орденів «За мужність» Гуріна Руслана.

Друзі, партнери і колеги Гуріна Руслана Івановича  з болем усвідолмлюють, що місце поховання побратима знаходиться на окупованій Донеччині і увічнення його пам’яті – їх святий обов’язок, – йдеться у зверненні

18.Клопотання генерального директора ТОВ «ТРК» Кварц» Кравченка І.І. щодо перейменування однієї з центральних вулиць міста на честь мецената, громадського діяча, борця за волю і незалежність України, учасника бойових дій, колишнього військовослужбовця в/ч А0593, кавалера орденів «За мужність» ІІІ ступеня та ІІ ступеня (посмертно)- Руслана Івановича Гуріна.

19.Звернення підполковника Руденка Дмитра Георгійовича щодо перейменування вулиці Першотравневої (або іншої вулиці міста) на честь полеглого в бою на Донеччині, неодноразово нагородженого державними нагородами, ставшого на захист Батьківщини з перших днів російсько-української війни у складі підрозділу розвідки 37-го окремого мотопіхотного батальйону «Запоріжжя», людини з великої літери – штаб-сержанта Гуріна  Руслана Івановича.

20.Звернення командира в/ч А 0593 (2006-2012) Володимира Карпенка з проханням увічнити пам’ять шанованої людини, колишнього військовослужбовця військової частин А 0593, учасника бойових дій Гуріна Руслана Івановича перейменувавши вул. Першотравневу або вул. Станіславського (або іншу вулицю) на його честь.

21.Звернення командувача повітряного командування «Захід» генерал-майора Бориса Генова щодо увічнення пам`яті Гуріна Руслана Івановича перейменуванням вулиці Першотравневої (або іншої вулиці міста)

22.Звернення старшого офіцера управління морально-психологічного забезпечення Командування Повітряних Сил ЗСУ підполковника Пєскова Вячеслава Анатолійовича (особисто та від імені військовослужбовців військової частини А 0593) щодо перейменування вулиці Першотравневої (або іншої вулиці міста) на честь Гуріна Руслана Івановича.

Загальна кількість підписів за перейменування вул. Першотравневої, вул. Станіславського (або іншої вулиці) на честь Гуріна Руслана Івановича складає 1020. Деякі звернення від цілих колективів.

23.Звернення командира військової частини А 0593 Романа Камишенкова з пропозицією назвати вулиці міста Нікополя на честь мужніх воїнів, які боронять небо Нікопольщини та назвати одну з них «Захисників неба Нікопольщини». А також назвавши вулиці міста вшанувати військовослужбовців військової частини, які загинули проявивши мужність та героїзм під час виконання військового обов’язку із захисту територіальної цілісності та незалежності України, а саме:

  • Заступника командира дивізіону з озброєння-командира радіотехнічної батареї 3012 зенітного ракетного дивізіону військової частини А0593 майора Сергія Черненка;
  • Начальника обслуги радіолокаційної станції відділення радіолокаційної розвідки командного пункту військової частини А 0593 сержанта Олега Ясковця;
  • Механіка-водія стартового взводу стартової батареї 3013 зенітного ракетного дивізіону військової частини А0593 солдата Владислава Бабкіна;
  • Гранатометника кулеметного відділення 3013 зенітного ракетного дивізіону військової частини А0593 солдата Романа Сенька;
  • Навідника 1148 взводу охорони 3013 зенітного ракетного дивізіону військової частини А0593 солдата Сергія Яковенка.

24.Від мешканців кварталу№ 9 (голова квартального комітету Невська Ольга Валеріївна) пропозиції щодо перейменування вул. Чайковського на вул. Елітна

25.Від Єгорушкової Лариси Василівни та мешканців вулиці Чайковського (15 підписів) надійшла пропозиція щодо перейменування її на вул. Елітну. Вулиця знаходиться поряд з Еліт-клубом.

26.Від Мірошниченка Богдана та Ольги пропозиція щодо перейменування вулиці Чайковського на вулицю Мрії. Мешканців вулиці Чайковського вважають, що така назва буде нести в собі певний історичний сенс. На честь найбільшого у світі літака АН-225 знищеного рашистами і втрату якого переживала вся країна. Водночас така назва символізує давню українську мрію про звільнення та перемогу над ворогом.

27.Від Науменко Людмили Іванівни та мешканців провулку Толстого і вул. Чехова (27 підписів) пропозиції перейменувати:

  • пров. Толстого на пров. Веселковий;
  • вул. Чехова на вул. Лагідну.

28.Мешканці кварталу №8 (голова квартального комітету Карпова К.Д.) запропонували нові назви вулиць:

  • вул. Гагаріна на вул. Каденюка;
  • вул. Надьожкіна на вул. Виноградна.

29.Від Бойко Дар’ї Ігорівни надійшли пропозиції назв вулиць на честь вихованців нікопольського футболу: Сергія Кирієнка, Миколи Кудрицького, Сергія Закарлюки та засновника дитячо-юнацького футболу у Нікополі в 50-х-70-х роках – Євгена Холодовського. Надано короткі біографічні довідки і обґрунтування району у якому може бути перейменована вулиця на честь кожного, а саме:

  • вулицю Котельникова на вулицю Миколи Кудрицького;
  • вулицю Гагаріна на вулицю Сергія Закарлюки.

30.Від мешканців кварталу № 29 (голова квартального комітету Маркова Валентина Федорівна) пропозиція перейменувати вул. Багратіона на честь загиблого Башева Олексія Сергійовича.

31.Від Данила Білошицького надійшла згода з пропозиціями робочої групи на частину вулиць і нові пропозиції щодо перейменування наступних вулиць:

  • пров. Іжевський на пров. Федора Полоуса;
  • вул. Іртиська на вул. Юрія Кульчицького;
  • вул. Кронштадтська на вул. Лавріна Капусти;
  • вул. Леваневського на вул. Короля Данила;
  • пров. Ленський на пров. Василя Стефаника;
  • вул. Миколи Мартинова на вул. Святого Антонія або на Антонія Падуанського;
  • вул. Микитина на вул. Омеляна Пріцака;
  • парк ім. Пушкіна на парк Захисників України;
  • вул. Михайличенка на вул. Святослава Хороброго;
  • пров. Толстого на пров. Дмитрія Солунського або пров. Юрія Переможця;
  • вул. Цимлянська на вул. Мілени Рудницької.

32.Звернення настоятеля храму св. Петра Калнишевського Нікопольського благочинія Православної Церкви України, гарнізонного капелану ЗСУ, ігумена Меркурія (Скорохода) щодо перейменування вул. Віктора Усова на честь фундатора храму Петра Калнишевського,  почесного громадянина м. Нікополя Гайдука Миколи Миколайовича, який героїчно загинув у 2017 році.

33.Від професора Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Богдана Хмельницького, полковника Максима Гнєтнєва (із роду Ясницьких – козаків Микитинської та Базавлуцької січей) пропозиція взяти до уваги роль українських прикордонників у захисті країни та те, що по вул. Віктора Усова традиційно збираються прикордонники. Пропонує перейменувати вулицю на Українських прикордонників.

34.Пропозиції від Ляшенка Віктора Вікторовича щодо перейменування:

  • вул. Віктора Усова на вул. Прикордонників або на вул. Ринкову;
  • парк Пушкіна на парк Каховський.

35.Звернення від Веретеніна Миколи Григоровича від імені колишніх прикордонників, робітників колишнього ПТЗ та багатьох мешканців Нікополя з пропозицією присвоїти ім’я Дмитра Яворницького одній з центральних вулиць міста і залишити назву вулиці Віктора Усова.

До звернення додано 43 підписи мешканців вул. Ризької, 28 підписів  вул. Полігонної, 18 підписів вул. Горіхівської, 30 підписів вул. Затишної, 46 підписів вул. Алтайської, 29 підписів мешканців пров. Тягового, 22 підписи енергетичної ділянки, 11 підписів мешканців вул. В. Усова (всього 227 підписів)

36.Зауваження та пропозиції від Крамаренка Руслана Петровича та ще 20 мешканців будинків №3 та №5 по вул. В. Усова (21 підпис) про незгоду з перейменуванням вул. В.Усова на вул. Дмитра Яворницького. Громадяни вважають, що є багато достойних пам’яті нікопольців за період після козацької доби.

37.Зауваження щодо перейменування вул. Чехова на вул. Героїв Азова.  Громадяни нагадують, що оборону Маріуполя  тримав не лише полк «Азов», а і 36 окрема бригада морської піхоти ВМС України, 17 окрема танкова бригада, поліцейські, працівники ДСНС, медики і тому пропонують  назву Героїв Маріуполя або Героїв Азовсталі.

38.Зауваження щодо запропонованого перейменування вул. Іртиської на вул. Кастуся Калиновського. Перейменування обумовлюється  не посиланням на підрозділ ЗСУ – полк Кастуся Калиновського, а на особу білоруського історичного діяча, який до України не має жодного відношення. При цьому у складі ЗСУ є чимало з’єднань з пунктом постійної дислокації в Дніпропетровській області: 17 окрема танкова бригада, 93 окрема механізована бригада, 95 окрема десантно-штурмова бригада. В даних з’єднаннях проходило і проходить службу чимало нікопольців, багато з яких загинуло захищаючи Вітчизну.

39.Пропозиція мешканки вул. Іртиської Кононової Галини Іванівни щодо перейменування вул. Іртиської на вул. Ромашкову.

Нижче у таблиці узагальнений аналіз пропозицій (зауважень), що надійшли під час проведення громадського обговорення з питання перейменування назв вулиць, провулків та інших об’єктів топоніміки в м. Нікополі з метою їх дерусифікації

Нові назви для вулиці Усова, парку Пушкіна та ще 24 об’єктів – у Нікополі завершилися

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×