Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
3022
3022

Окупанти вбили двох співробітників ЗАЕС, доля десяти – невідома

Окупанти вбили двох співробітників ЗАЕС, доля десяти – невідома

Окупанти залякують і катують співробітників ЗАЕС. Двох працівників вбили. Про це розповів в інтерв’ю AFP керівник “Енергоатому” Петро Котін, передає Nikopolnews, посилаючись на УНН. За словами Котіна, на станції поступово було встановлено режим цькування персоналу.

“Двоє людей було побито до смерті. Де зараз перебувають близько десяти осіб, ми не знаємо, вони були відвезені росіянами і після цього ми не маємо інформації про їхнє місцезнаходження”, — сказав Котін, додавши, що затримано близько 200 осіб.

Нинішню ситуацію на заводі він охарактеризував як “дуже важку”, пославшись на “тортури персоналу та побиття персоналу”.

“Росіяни шукають проукраїнських людей та переслідують їх. Люди психологічно зламані”, – додав він в інтерв’ю журналістам AFP.

“Під час обстрілів на території станції було поранено двох людей — жінку і чоловіка. Але люди розуміють, що від них залежить ядерна безпека станції, тому співробітники повертаються в Енергодар і продовжують працювати на об’єкті”, – додав він.

Минулого тижня Міжнародне агентство ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) направило на ЗАЕС місію з 14 осіб та опублікувало звіт за підсумками інспекції.

Котін сказав, що в ньому описуються важкі психологічні умови роботи на станції, які, зрештою, рівносильні “порушенню ядерно-радіаційної безпеки”.

“Ця ситуація має бути виправлена ​​якнайшвидше”, — додав керівник “Енергоатому”.

МАГАТЕ у своєму звіті закликало до “негайного створення зони ядерної безпеки та захисту” навколо станції.

“Якщо це демілітаризація атомної станції, ми її повністю підтримуємо. Якщо це… створення якихось зон безпеки із спільним контролем разом із росіянами, то це, звісно, ​​для нас неприйнятне рішення”, — повідомив Котін.

“Ми наполягатимемо на створенні демілітаризованої зони навколо станції у тому числі за участю миротворчих груп”, – додав він.

Котін також сказав, що Україна наполягає на тому, щоб росія прибрала із станції військову техніку і щоб співробітники російської ядерної агенції “Росатом” також покинули цей район.

Котін додав, що всі лінії електропередачі, підключені до станції, були обірвані внаслідок обстрілу, а єдиний працюючий реактор “працює на дуже низькому рівні потужності”.

Якщо ці лінії електропередач не будуть відновлені, сказав Котін, станція перейде в режим знеструмлення і зможе покладатися лише на свої дизельні двигуни для охолодження ядерного матеріалу.

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×