Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
568
568

У терцентрі Нікополя розпочинає роботу мультидисциплінарна команда: подробиці

УУ терцентрі Нікополя розпочинає роботу мультидисциплінарна команда

У терцентрі Нікополя розпочинає роботу мультидисциплінарна команда за участі лікарів, психолога, соціального працівника. Мета – надання комплексної допомоги пацієнтам.

Подробиці розповіли у Нікопольській міській раді, передає Nikopolnews.

Що таке мультидисциплінарний підхід у системі охорони здоров’я? Це взаємодія лікарів, психолога і соціального працівника у веденні одного пацієнта, що дає можливість оптимізувати і діагностику, і лікування, і таким чином забезпечує досягнення найкращого результату.

У терцентрі Нікополя розпочинає роботу мультидисциплінарна команда

Так, уже у серпні 2024 року така мультидисциплінарна команда фахівців Нікопольської територіальної громади, а саме лікарів КНП «Нікопольський центр первинної медико-санітарної допомоги» НМР, психолога, соціального працівника, пройшли навчання «Впровадження мультидисциплінарного підходу на рівні первинної медичної допомоги для цільових громад Дніпропетровської області» в межах грантової програми «Відновлення доступу населення до медичної допомоги» (ReconnectingPeopletoCare), що реалізовується Проєктом USAID «Підтримка реформи охорони здоровʼя».

Всього з Дніпропетровщини взяли участь у навчанні команди з п’яти територіальних громад: Нікопольська ТГ, Першотравенська ТГ, Покровська міська ТГ, Покровська селищна ТГ, Синельниківська ТГ.

Команди ознайомились з поняттям вразливості, більше дізнались про ключові потреби вразливих пацієнтів у наданні допомоги та підтримки, про аспекти впровадження інтегрованого та мультидисциплінарного підходу (МДП) у наданні комплексних медичних, соціальних та психологічних послуг уразливим категоріям пацієнтів, обговорили переваги, особливості та етапи впровадження МДП та розпочали процес його впровадження на базі закладу охорони здоров’я у громадах.

За словами Віталії Трохимець, координатора проєкту у Дніпропетровській області та представника БО “100% Життя”:

“Цінність мультидисциплінарного підходу проявляється як у позитивному, важливому на нинішній час впливу на зміцнення системи охорони здоров’я, так і у орієнтованому на людей підході. Це сприяє комплексному наданню якісних послуг протягом усього життя відповідно до потреб населення та окремої людини, наданих скоординованою мультидисциплінарною командою постачальників послуг, що працюють в різних місцях і на різних рівнях системи”.

Перевагами впровадження діяльності мультидисциплінарної команди для громади є:

  • надання комплексної допомоги жителям громади;
  • сталість надання послуг та розширення їх спектру;
  • зменшення нерівності в доступі до послуг;
  • ефективне використання ресурсів.

У терцентрі Нікополя розпочинає робота мультидисциплінарна команда: подробиці

Війна в Україні триває, і вразливих людей стає все більше. Тому дуже важливо розуміти вразливість, вміти її виявляти та ідентифікувати, а потім ефективно адресувати, – кажуть у міській раді Нікополя

Під час навчання для представників команд було представлено аналітичний звіт «Потреби вразливих груп населення в охороні здоров’я», який є у відкритому доступі. Даний звіт є системним розбором 24 вразливих груп та їх потреб, а також послідовним викладом рекомендацій щодо того, як задовольнити такі потреби.

Даний документ містить посилання на наукові джерела та кращі світові практики, які засновані на дослідженнях і узагальненому досвіді; і тому він буде у пригоді широкому колу фахівців, які працюють з людьми, керівникам медичних закладів, соціальних служб, інших організацій в Україні.

Впровадження мультидисциплінарного підходу стало можливим завдяки участі у програмі з відновлення доступу населення  до медичної допомоги для більш ніж чотирьох мільйонів українців дев’яти областей в рамках проєктуАгентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка реформи охорони здоров’я».

З червня 2022 року проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» підтримує заклади первинної медичної допомоги, в тому числі у впровадженні мультидисциплінарного підходу для надання інтегрованих послуг уразливим групам, включаючи внутрішньопереміщених осіб. Партнер, який сприяє якісній реалізації даної програми у Дніпропетровській області, налагоджуючи співпрацю із медичними закладами, громадами та населенням регіону – це благодійна організація «100% ЖИТТЯ».

Довідка:  Проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоровʼя» спрямований на підтримку реформування та відновлення системи охорони здоров’я України за фінансового сприяння уряду США. Його мета полягає у сприянні розбудови прозорої, підзвітної та ефективної системи охорони здоровʼя шляхом підтримки медичної реформи на всіх рівнях та цифрової трансформації охорони здоров’я. Проєкт покращує доступ українців до високоякісних медичних послуг, а також спрямований на стабілізацію й відновлення системи охорони здоров’я для забезпечення безперервності надання медичних послуг.

Ще новини Нікополя і району: Мешканці Червоногригорівської громади отримали допомогу від організації «Друзі спільноти святого Егідія» (відео)

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×