Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
17996
17996

“Росіяни у котлі” біля кордону з Дніпропетровщиною – що відомо і що каже експерт

"Росіяни у котлі" біля кордону з Дніпропетровщиною - що відомо і що каже експерт

Другий день поспіль у соціальних мережах і ЗМІ пишуть про «котел» біля кордону з Дніпропетровщиною, у який нібито потрапили російські війська. Йдеться про ділянку фронту поблизу селища Високопілля на півночі Херсонщини, де окупанти вже давно знаходяться у вкрай складному положенні. Вони втратили тут декілька населених пунктів, але «зубами тримаються» за цей ласий шматочок землі, вперто не бажаючи відходити від Зеленодольського водосховища.

Отже, днями з’явилася інформація про те, що російські війська потрапили тут в «котел». Зокрема, таку інформацію оприлюднив Арестович. А от, військовий оглядач Костянтин Машовець вважає, що це не зовсім так.

"Росіяни у котлі" біля кордону з Дніпропетровщиною - що відомо і що каже експерт

Що каже радник голови Офісу президента Олексій Арестович

"Росіяни у котлі" біля кордону з Дніпропетровщиною - що відомо і що каже експерт

Під час прямого ефіру з Марком Фейгіним Арестович розповів, що уже два тижні біля Високопілля у російських військ складна ситуація.

Ми обійшли справа та зліва, і зараз можна сказати, що ми взяли Ольгино частково і повністю Потьомкіне. Це два населених пункти справа та зліва. Там, по суті, повторення Іловайська для російських військ. Там більше тисячі бійців, за нашими оцінками. Вони знаходяться в оточенні тактичному. Вчора була їх спроба прориву звідти, вони повернулись та знаходяться на 3/4 в оточенні с вогневим контролем єдиного виходу, – розповів він увечері 22 липня.

Відповідаючи на питання, чи планує, на його думку, російське командування допомагати своїм військам, Олексій Арестович висловив думку про те, що військове керівництво РФ деморалізоване та не здатне приймати ефективні рішення.

Я думаю, що російське командування трохи деморалізоване тим, що відбувається у Херсонській області. Це прямий наслідок роботи по пом’якшенню оборони хаймарсами та іншими видами традиційно української гостинності. Це дуже гарний кейс. Багато хто задається питанням: ну добре, ви знищили склад, штаб, і що? Вони привезуть новий. І ось, такі речі трапляються, коли командування пригнічене втратами, дезорганізацією не встигають вчасно ухвалити рішення. Нагадаю, 2 тижні там ситуація, це ж не за 2 дні склалось, – вважає Арестович.

За його інформацією, росіяни, які опинились в оточенні, просили про організацію зеленого коридору, щоб вони залишили територію. Але, на думку Олексія Арестовича, українська сторона не буде надавати їм коридор, а запропонує лише здатися у полон.

Питання в тому, що ситуація дзеркальна до Іловайська. Ми пам‘ятаємо, що російське командування в Іловайські порушило домовленості та розстріляло наші війська, які виходили з Іловайська. У нас, звичайно, є дуже велика спокуса просто похоронити їх там в цьому котлі. Але, по-перше, ми воюємо не так, як Росія, ми не порушуємо наше слово. По-друге, я думаю, що високогуманні Збройні Сили України запропонують їм здатися усім. Це буде найкращий для них вихід. Здатися, здати озброєння та техніку та залишитись живими. Це війна, і ніхто з ними цацкатися не буде. Ми не надамо коридор. А значить, якщо вони не захочуть здатися, то доля їх буде вирішена. Тисяча бійців у полоні – це гарна мотивація для російського командування. І друге, це обмін. Ну і плюс озброєння та техніка, теж добре, – сказав Олексій Арестович.

Що каже з приводу «котла» експерт

"Росіяни у котлі" біля кордону з Дніпропетровщиною - що відомо і що каже експерт

Військовий оглядач, координатор групи “Інформаційний спротив”, полковник Збройних сил України, експерт з питань оборонного планування, застосування військ та розвитку ЗСУ Костяннтин Машовець не згоден з тим, що російські військові опинилися у повноцінному «котлі».

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці, передає Nikopolnews.

Ніякого оточення у ФІЗИЧНОМУ сенсі цього терміну у Високопіллі немає – каже Машовець.

І уточнює, що насправді там є певна смуга території, південніше самого Високопілля, що прострілюється засобами ураження передових підрозділів ЗСУ, які протягом останніх тижднів змогли просунутись південніше дороги Іванівка-Високопілля, в районі н.п. Ольгіне.

"Росіяни у котлі" біля кордону з Дніпропетровщиною - що відомо і що каже експерт

З другого флангу, у районі села Потьомкіне українським підрозділам також вдалося просунутись на певну відстань південно-східніше Високопілля. І також ущільнити вогневий контроль за цією місцевістю.

Таким чином, тактична група російських військ у Високопіллі опинилась заблокованою з 3 (ТРЬОХ) сторін, а не зі всіх 4-х, продовжуючи утримувати за собою лише південніше та південно-західніше села оцю саму невелику смугу території, – пояснює експерт.

Всього, за словами Машовця, загарбників там ДО 1000 (зараз вже меньше).

Складається ця група в основному із російських військовослужбовців повітряно-десантних військ, а саме – 11-ї гвардійської десантно-штурмової бригади (до 1 БТГр), а також певної кількості в\сл 205-й окремої мотострілецької бригади та якоїсь кількості “мобіків” з бомбаських бантустанів (не більше роти). Цілком ймовірно, там також можуть бути присутні військовики зі складу 10-ї окремої бригади спеціально призначення, – ділиться інформацією військовий оглядач.

Кілька днів тому, я писав, що дибільне прагнення російського військового командуванняч вперто утримувати невигідні та незручні у тактичному сенсі позиції та рубежи ще зіграє з ним “поганий жарт”. По суті, так і відбувається. Отже, постачання та пересування по цій смузі території для російських військ, внаслідок суцільного вогневого контролю з боку ЗСУ, суттєво ускладнено (я би навіть сказав, майже припинилося). Але власне самого оточення, як такого, там немає, – резюмує Машовець.

ЗСУ оприлюднили відео зі звільненого села біля кордону з Дніпропетровщиною

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×