Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
4218
4218

«Смотрящего» Нікопольського району та 20 його спільників судитимуть на Дніпропетровщині

«Смотрящего» Нікопольського району та 20 його поплічників судитимуть на Дніпропетровщині

«Смотрящего» Нікопольського району та членів його злочинного угрупування судитимуть на Дніпропетровщині, повідомляють прокуратура та поліція Дніпропетровської області передає Nikopolnews.

За процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт стосовно 21 члена  злочинного угруповання за фактом поширення злочинного впливу, організації, сприяння у проведенні та участі у злочинному зібранні представників організованої групи, звернення за застосуванням злочинного впливу, незаконного поводження зі зброєю, незаконного заволодіння транспортним засобом (ч.ч. 1, 2, 3 ст. 255-1, ч.ч. 1, 3 ст. 255-2, ч. 1 ст. 255-3, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 289 КК України), – йдеться у повідомленні прокуратури.

За даними слідства, 62-річний громадянин, маючи в кримінальній ієрархії статус суб’єкта підвищеного злочинного впливу – «смотрящого» на території Нікопольського та Томаківського районів, створив організовану групу з числа близьких родичів, знайомих та осіб, які відбувають покарання у виправній колонії.

Так, протягом 2020-2021 років вказані громадяни скоїли ряд тяжких та особливо тяжких злочинів, вимагали грошові кошти у підприємців та фермерів, обкладали їх щомісячною даниною. Отримані злочинним шляхом кошти перебували у віданні організатора та призначались для забезпечення існування та функціонування усіх ланок криміногенного суспільства, у тому числі матеріального забезпечення осіб, які відбувають покарання у місцях несвободи.

Під час санкціонованого обшуку за місцем мешкання зловмисників правоохоронними органами вилучено автомобілі, зброю, банківські картки, мобільні телефони та грошові кошти.

«Смотрящего» Нікопольського району та 20 його спільників судитимуть на Дніпропетровщині

Оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснювався – управлінням стратегічних розслідувань в області.

У Національній поліції Дніпропетровської області додають, що упродовж восьми місяців оперативники управління стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області та слідчі ГУНП в Дніпропетровській області збирали докази причетності кримінальних «авторитетів» до організації та діяльності угруповання, учасники якого скоювали злочини на території кількох областей.

«Смотрящего» Нікопольського району та 20 його спільників судитимуть на Дніпропетровщині

У квітні минулого року поліцейські провели спецоперації та знешкодили діяльність злочинного угруповання. До його складу входили так звані «смотрящі» за містами, районами, виправними установами, «кримінальні авторитети» та виконавці.

«Смотрящі» через довірених осіб «тероризували» підприємців та фермерів регіону, змушуючи їх сплачувати «данину», організовували виконання злочинів на замовлення, налагодили канали постачання заборонених речей до в’язниць.

Крім того, лідер угруповання організовував злочинні зібрання – «сходки», в яких брали участь його довірені особи, та за винагороду виступав у ролі «третейського судді».

«Смотрящего» Нікопольського району та 20 його спільників судитимуть на Дніпропетровщині

Також встановлені факти звернення осіб до учасників злочинної групи за «допомогою» – від вибивання неіснуючих боргів до банального захисту від інших учасників злочинних груп, зокрема й у місцях позбавлення волі. Безпосередньо організатор визначав, хто із його довірених осіб буде забезпечувати «допомогу» і скільки це буде коштувати.

На даний час розслідування завершено. За погодженням із Дніпропетровською обласною прокуратурою обвинувальний акт відносно 21 особи скеровано до суду. Їм інкримінують:

  • поширення злочинного впливу (ч. 1 ст. 255-1);
  • поширення злочинного впливу в установах відбування покарань (ч. 2 ст. 255-1);
  • поширення злочинного впливу суб’єктом підвищеного злочинного впливу (ч. 3 ст. 255-1);
  • організація, сприяння у проведенні або участь у злочинному зібранні (сходці) (ч. 1 ст. 255-2);
  • звернення за застосуванням злочинного впливу (ч. 1 ст. 255-3);
  • незаконне зберігання зброї (ч.1 ст. 263);
  • незаконне заволодіння транспортним засобом (ч. 2 ст. 289) Кримінального кодексу України.

За скоєне фігурантам може загрожувати до 15-ти років позбавлення волі.

Увага, міни! Мешканців Нікополя і району просять не наближатися до червоних позначок

На Дніпропетровщині депутат під виглядом гуманітарної допомоги отримав зброю (відео)

На Дніпропетровщині священик УПЦ МП співпрацював з країною-агресором рф

 

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×