Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
3965
3965

«Це стало для нас викликом» – співробітник ЗАЕС розповів, як відключилася станція і чим це загрожує

«Це стало для нас викликом» - співробітник ЗАЕС розповів, як відключилася станція і чим це загрожує

Співробітник ЗАЕС розповів про події напруженого дня 25-го серпня, коли вперше в історії відключилася від мережі найбільша в Європі атомна електростанція. Інтерв’ю на умовах анонімності чоловік дав виданню «Суспільне», передає Nikopolnews.

Я не хочу говорити про реалістичний сценарій, але найоптимальніший — ці п****и мають звідси піти. Тому що останні три тижні ситуація тільки погіршується, і я не розумію, чому на Заході не усвідомлюють, до чого все це призведе, — висловив своє бачення вирішення ситуації працівник станції.

За його словами, незважаючи на те, що персонал ЗАЕС готувався до подібного сценарію і проводив відповідні тренування, ситуація з повним відключенням стала для співробітників станції викликом.

Дуже багато важливого для безпеки станції обладнання одномоментно відключилося. Багато хто з працівників сподівався раніше, що до цього не дійде. Але дійшло, що буде далі — неясно, — розповідає співробітник Запорізької АЕС.

Упродовж кількох тижнів російські військові регулярно обстрілюють Запорізьку АЕС. А 25 серпня сталося те, чого ніколи не було за всю історію станції, – вона відключилася від мережі.

Причиною цього стали пожежі, які спалахнули внаслідок обстрілу окупантами ЗАЕС. Співробітник станції пояснив, чим загрожує повне знеструмлення станції.

Він нагадав, що на ЗАЕС передбачені чотири лінії видачі напруги. Але упродовж останнього часу працювала лише одна. І саме її втратили напередодні.

Через це на п’ятому блоці о 12:10 спрацював аварійний захист реакторної установки, а шостий блок перейшов на власні потреби. Коли на реакторній установці працює аварійний захист, він повністю гасить реактор, – пояснив фахівець.

Він таож розповів, що означає від’єднання блоку від мережі. Це ситуація, під час якої блок зберігає певний рівень потужності. І, якщо провести певні маніпуляції, його можна буде оперативно під’єднати до мережі.

Спеціаліст додав, що вже об 12:30 не лише вдалося частково відновити ЛЕП, а ЗАЕС почала завантажувати шостий блок, а також транспортувати енергію до мережі.

Але об 14:16 сталося повторне пошкодження лінії. Внаслідок цього й спрацював захист від аварій на шостому блоці. І саме в той момент станцію повністю знеструмило. Цього не було жодного разу, наголосив співробітник ЗАЕС.

Чим може загрожувати повне відключення станції від мережі

Оскільки спрацювало аварійне живлення як на п’ятому, так і на шостому блоках, роботу станції почали забезпечувати дизельні генератори систем безпеки. Водночас на них цілком і повністю покладатися не варто.

Адже дизельні генератори обмежені запасом палива. Кількість дизеля розрахована приблизно на тиждень. Потім у реакторі починає розігріватися паливо. Це найгірший варіант, – наголосив фахівець.

Якщо на момент закінчення дизелю не буде зв’язку з енергосистемою України, то невдовзі не буде чим охолоджувати активні зони. Крім того, буде відсутньою можливість підтримувати необхідну температуру у басейнах витримки. У них зберігають відпрацьоване ядерне паливо.

У такому випадку усе почне надзвичайно швидко розігріватися. А вже після цього розпочнеться процес плавлення активних зон, який матиме усе негативні наслідки. Йдеться про викиди, а також ядерні вибухи.

Яка ситуація станом на зараз

Нагадаємо, станом на зараз радіаційний фон в регіоні нормальний. Енергоатом повідомляє, що наразі власні потреби станції в електроживленні забезпечуються через відремонтовану лінію з енергосистеми України.

Лінія видачі потужності ЗАЕС в енергосистему України також відновлена, ведуться роботи з підготовки підключення двох енергоблоків ЗАЕС до мережі. Зауважень до роботи обладнання та систем безпеки немає.

Вперше в історії Запорізька АЕС повністю відключена від мережі

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×