Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
319
319

У Дніпрі 2 лютого під час купання потонула однорічна дитина

в днепре 2 февраля

Жахлива трагедія сталася у Дніпрі 2 лютого: під час купання потонула однорічна дитина. У матері немовляти раніше діагностували запущений депресивний синдром. Про трагедію, посилаючись на власні джерела, повідомляє видання Дніпро Час, передає Nikopolnews.

Попередньо відомо, що мама купала немовля у дитячій ванночці. В якийсь момент жінка відволіклася, вийшла із ванної кімнати, залишивши сина без нагляду. А коли повернулася, малюк був уже мертвий.

Батько загиблої дитини розповів, що після пологів у дружини почалися психічні розлади. Дівчина була на обліку у лікаря-психіатра з діагнозом “запущений депресивний синдром”.

Також відомо, що жінка, лікувалась у стаціонарі психіатричної лікарні, тому чоловік закривав її вдома на ключ, коли йшов на роботу.

У Дніпрі 2 лютого під час купання потонула однорічна дитина

Що таке післяпологова депресія

На жаль, післяпологова депресія – досить поширене явище у жінок. Це розлад настрою, який може розвинутись у жінок після пологів. Матері, які переживають післяпологову депресію, відчувають пригнічення, тривогу, зниження настрою та виснаження. Післяпологова депресія може викликати настільки сильні почуття пригніченості та тривоги, що жінки втрачають здатність піклуватися про себе та свою сім’ю.

Симптоматика післяпологової депресії відповідає діагностичним критеріям клінічної депресії

Як правило, післяпологова депресія починається в перші дні або перші 2 тижні після пологів і продовжуються від 1 до 6 – 7 місяців. Цей розлад, виникає у близько 15% породіль.

Депресія включає в себе короткочасні зниження настрою з тривогою, страхами, байдужістю і ворожістю до дитини, порушеннями сну, загальним виснаженням. Супроводжується порушенням соціальної адаптації, зниженням якості життя, появою суїцидального ризику.

Поряд із основними симптомами є характерні симптоми, як крайній песимізм, почуття невдоволення, дратівливість, почуття пригніченості, безнадії, спустошеності або перевантаження.

  • Частий, безпричинний плач, почуття стурбованості або надмірної тривоги.
  • Труднощі у зосередженні уваги, запам’ятовуванні та прийнятті рішень.
  • Почуття гніву чи люті. Втрата зацікавленості до зазвичай приємних занять.
  • Уникнення або відсторонення від друзів та членів сім’ї. Труднощі у побудові емоційної прив’язаності зі своєю дитиною, постійні сумніви у власній здатності дбати про свою дитину.
  • Думки про заподіяння шкоди собі або дитині. Страх скривдити дитину, що призводить до уникання контактів із нею. Матері втрачають інтерес до дитини, перестають доглядати за нею, їх дратує дитячий плач.

У такому стані дуже складно почувати себе задоволеною та повноцінно здійснювати щоденний догляд за собою та дитиною, а головне отримувати задоволення від материнства.

Які причини післяпологової депресії

Цей розлад не має єдиної причини виникнення, та, імовірно, розвивається в результаті поєднання фізичних та емоційних чинників. Проте до основних факторів належать:

  • Симптоми депресії під час або після попередньої вагітності.
  • Наявність депресії або біполярного розладу в минулому.
  • Депресія або інші психічні захворювання у членів родини .
  • Стресова життєва подія протягом вагітності або невдовзі після народження дитини (наприклад, втрата роботи, смерть близької людини, насилля в сім’ї або власна хвороба).
  • Особливості сім’ї та соціального оточення під час вагітності. Зміни, що відбуваються в житті сім’ї після появи дитини, також відіграють певну роль у виникненні депресії. Стосунки між подружжям, батьківські відносини, поточні та попередні життєві події відбиваються на стані матері й дитини. Жінки з післяпологовою депресією соціально ізольовані та позбавлені емоційної підтримки. Але це також може бути наслідком і незапланованої вагітності, безробіття у батька чи матері немовляти. Одинокі матері частіше відчувають депресивні стани;
  • Дефіцит емоційної підтримки з боку чоловіка, партнера, сім’ї або друзів .
  • Психологічні особливості жінки (темперамент, характер, особистість). Поєднання внутрішніх особистісних конфліктів, дисгармонійні відносини в родині, незадовільні стосунки із власною матір’ю, наявність психотравмуючих чинників є факторами ризику;
  • Психологічна неготовність жінки до материнства. На це впливає низка факторів до яких належать: вік матері, загальне відношення матері до вагітності та майбутньої дитини, до процесу пологів. Негативні переживання, стійкі страхи, виникнення неоднозначних почуттів до майбутньої дитини, а інколи своєрідне ігнорування вагітності, можуть свідчити про наявність у майбутньої матері неусвідомлюваних внутрішніх проблем, конфлікту між бажанням мати дитину і неготовністю до рішучих змін в собі та житті.
  • Пологи, як стресовий чинник, та медичні ускладнення під час пологів, зокрема передчасні пологи або народження дитини з проблемами зі здоров’ям.
  • Проблеми зі зловживанням алкоголем чи психоактивними речовинами. Зловживання алкоголем є важливим фактором ризику депресії у післяпологовому періоді, що є проблемою не лише у жінок, які вживають алкоголь, а й у членів їх сімей. Вживання алкоголю під час вагітності може також вплинути на здатність майбутніх матерів, до адекватної батьківської ролі. Матері, які вживають алкоголь, менш уважні до своїх дітей, і не можуть забезпечити відповідної сімейної гармонії.

Окрім цього, багато матерів не мають можливості сповна відпочити, щоб цілком відновити свої сили після народження дитини. Постійне недосипання може призводити до неприємних фізичних відчуттів і виснаження, що теж сприяє розвитку післяпологової депресії.

Як можуть допомогти члени сім’ї, друзі та родичі

Саме члени сім’ї та друзі нерідко є першими, хто розпізнає симптоми післяпологової депресії у матері. Вони можуть попросити чи запропонувати їй звернутися до лікаря, надати емоційну підтримку та допомагати у виконанні щоденних обов’язків у догляді за дитиною.

Як лікують післяпологову депресію

Існують ефективні методи лікування цього розладу. Для того, щоб добре розпізнати післяпологову депресію та обрати оптимальний варіант лікування необхідно звернутися до лікаря-психіатра або психотерапевта. До видів лікування належать:

Психотерапія, зокрема когнітивно-поведінкова. Це метод лікування, що полягає в індивідуальних бесідах з фахівцем в сфері психічного здоров’я (психотерапевтом, психіатром, психологом або соціальним працівником).

Медикаменти: антидепресанти впливають на хімічні процеси мозку, які беруть участь в регуляції емоційної сфери людини. Ефект від прийому більшості антидепресантів проявляється через декілька тижнів. Хоча вживання цих медикаментів загалом вважають безпечним під час годування грудьми, жінці варто обговорити з лікарем усі ризики та переваги для себе і для дитини.

Ці методи лікування можуть використовувати як поодинці, так і в поєднанні.

Без належного лікування, післяпологова депресія може тривати місяцями або й роками. Окрім здоров’я матері, може бути нанесена шкода емоційному зв’язку матері з дитиною. У дитини можуть виникати проблеми зі сном, харчуванням та поведінкою. У жінок з післяпологовою депресією можуть виникати думки про нанесення шкоди собі чи дитині.

Не змиває гріхів: ПЦУ розкритикувала купання в ополонці на Водохреще

За смерть жінки і важкі травми дитини водій-наркоман з Кривого Рогу може отримати до 10 років

Довідка для допуску дитини у басейн – як отримати

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×