Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
6094
6094

У Нікополі пропонують перейменувати близько 100 вулиць

У Нікополі пропонують перейменувати близько 100 вулиць

У Нікополі пропонують перейменувати вулиці

Повномасштабна агресія росії на території України запустила новий виток перейменувань географічних назв. У багатьох містах відмовляються від назв, що так чи інакше пов’язані з росією та білоруссю. Серед таких міст, зокрема Харків, Дніпро, Кривий Ріг та інші. На днях начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул, який ще відносно недавно відкрито демонстрував прихильність до росії, тепер заявляє, що навіть духу російського у його місті не буде.

Заговорили про перейменування вулиць і у Нікополі. Щоправда, поки що не на рівні влади, а на рівні громадських активістів. Створено ініціативну групу, до міськради подано заяву. Тепер рішення за депутатами. Про це пише відомий нікопольский журналіст Едуард Фатєєв. Його матеріал, оприлюднений у мережі, Nikopolnews пропонує вашій увазі.

З 404 вулиць Нікополя пропонують перейменувати близько сотні

З карт Києва, Дніпра, Кривого Рогу та інших міст нашої країни в ході російсько-української війни вже починають прибирати одіозні назви агресорів. Настав час вирішити це питання і в Нікополі. Наше місто – перше в Україні, де цей процес починається не зверху, а знизу.

17 квітня учасники громадської організації «Ветерани боротьби за незалежність України», основу якої складають колишні члени Народного Руху, виступили з ініціативою про розгляд топоніміки Нікополя.

Виявляється, у нашому місті з 404 вулиць і провулків 49 носять географічні назви міст країн-агресорів рассеи і білорусі (включаючи вулиці Московська і Мінська, а також Гомельська – там, де досі базується російська авіація; Білгородська де розташований головний хаб російських військ, що прямують повз Харкова на Донбас; Каспійська – звідки військовою флотилією ворога наносяться ракетні удари по всій території України; Кронштадтська і Мурманська – звідки в Чорне море прибутку групи російських кораблів Балтійського і Північного флотів).

Для порівняння, на честь міст України названі лише 22 вулиці.

Ще 74 вулиці нашого козацького міста носять імена різних діячів Росії – проти 37 імен українських князів, козацьких отаманів, політиків і діячів мистецтва (з урахуванням перейменувань у ході декомунізації в 2016 р.).

В топоніміці Нікополя наявне АБСОЛЮТНЕ ЗАСИЛЛЯ колоніального типу, у ньому досі процвітає російський колоніалізм.

Так у часи СРСР проводилася деукраїнізація і русифікація нашого козацького краю і всієї України. Тепер цьому має бути покладено край.

Можуть заперечити, що під час війни це не до місця.

Саме час!

Якби в місті чи на підходах до нього велися бої, це було б дійсно не вчасно. Але оскільки влада функціонує, життя не переривається, у нас є можливість, не відкладаючи питання до перемоги, вирішити його швидко і рішуче.

Кілька слів про пропозиції.

З географічними назвами проблем не може виникнути: просто російсько-білоруську топоніміку міняємо на українську – на честь міст нашої області, обласних центрів України і невеликих, але знакових містечок (типу Моршана, Сваляви, Буковеля та ін. назв, приємні на слух і спогади).

Думаю, ніхто з мешканців не відмовиться від таких нових найменувань вулиць.

Іменні назви вулиць діляться на три типи.

  1. Вулиці, названі на честь героїв Другої світової війни, не чіпаємо.

Навпаки, надійшла пропозиція одну із вулиць, що підлягають перейменуванню, назвати на честь нашого земляка з Олексіївки Героя Радянського Союзу Івана Бабака.

  1. Перейменуванню повинні піддатися вулиці і провулки, названі на честь діячів, які символізують військову доблесть рассеи (Олександра Невського, Багратіона, Кутузова, Нахімова, Суворова, Ушакова), а також «приблатненных» Стеньки Разіна, Емельки Пугачова, Мініна, Пожарського і декабристів, що до них приєдналися.

Не кажу вже про Путилівську – на честь російського дореволюційного фабриканта зброї, що не тільки пив кров пітерських робітників, але і працював на підсосі військового бюджету Російської імперії.

  1. Останню групу становлять російські діячі науки і культури. Ось тут є місце для дискусій – кого з них залишити, а кого замінити на українців чи навіть європейців.

І ще. Чи варто залишати вулиці 9 січня і Першотравневу? Упевнений, що мало хто з нікопольців згадає, що, де і в якому році відбулося цього самого 9 січня. Складніше питання з Першотравневою – 1 травня, як свято, в країні не скасоване.

Ще є у нас парк імені Пушкіна. Поет у нас не бував і парк не закладав. А заклав перший нікопольський підприємець Гнат Ерлашов. Ось вам і нове ім’я.

Серед інших видатних нікопольців, яких, на мою думку, слід увічнити на карті міста:

  • брати-академіки Національної академії наук України Анатолій та Валерій Скороходи;
  • засновник Микитинської Січі козацький отаман Федір Линчай;
  • побудував дерев’яну козацьку церкву священик Григорій Кремянский;
  • чудовий дореволюційний лікар Володимир Копп;
  • учасник українізації 1920-х, директор школи №1 Митрофан Півень;
  • проповідував у Сулицком священик Авакум Заєць;
  • народний артист України Володимир Дальський;
  • нещодавно померлий історик Ігор Анцишкін, чий внесок у нікопольське краєзнавство неоціненний.

Створена ініціативна група з топоніміки Нікополя, в яку включені сім осіб. На ім’я міського голови Олександра Саюка 20 квітня подано відповідну заяву.

Згідно із законодавством, на найближчій сесії депутати міськради повинні затвердити робочу групу з цього питання.

Автор: Едуард Фетєєв

Фото із відкритих джерел – Вікіпедія

Чорнобаївська, Ірпінська, Польська: у Дніпрі перейменували понад 30 вулиць і провулків

У Нікополі формують запас продуктів – ранкове звернення Олександра Саюка

У Нікополі почали латати «горбатий» міст (фото)

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×