Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
2675
2675

У Нікополі судили матір 6 дітей, яка оформила виплати ВПО, але нікуди не виїжджала

У Нікополі судили матір 6 дітей, яка оформила виплати ВПО, але нікуди не виїжджала

У Нікополі судили матір 6 дітей, яка оформила виплати ВПО і отримувала їх, але при цьому нікуди не виїжджала. Жінці вже винесено вирок.

Про це Nikopolnews дізнався з Єдиного реєстру судових рішень.

Що відомо про підсудну і правопорушення

На лаві підсудних опинилася уродженка Марганця, громадянка України, без освіти, не працює, не заміжня, має на утриманні шістьох дітей, п’ятеро з яких малолітні. Раніше засуджена не була.

З оприлюднених матеріалів справи стало відомо, що у вказаної жінки виник кримінальний умисел, спрямований на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме: грошовими коштами, які надаються у вигляді допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, в порушення вимог, передбачених нормативними актами.

4 грудня 2023 року жінка прибула до смт Червоногригорівка Нікопольського району і, перебуваючи за певною адресою та розуміючи, що проживати там не буде, вирішила незаконно використати цю адресу, як нове місце проживання її та дітей для отримання статусу внутрішньо переміщеної особи, що є підставою для отримання вищевказаної допомоги.

Продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, жінка здійснила вхід до мобільного додатку Єдиного державного веб-порталу електронних послуг – Портал Дія, де подала заяву в електронній формі про взяття її разом з малолітніми дітьми на облік, як внутрішньо переміщених осіб, під час заповнення якої внесла неправдиві дані щодо адреси свого та її малолітніх дітей.

У Нікополі судили матір 6 дітей, яка оформила виплати ВПО, але нікуди не виїжджала

Врешті родина отримали статус внутрішньо переміщених осіб, при цьому переміщатися на нове місце проживання не мала та фактично в даний період продовжили проживати у себе вдома.

Родиною таким чином було безпідставно отримано право на отримання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, внаслідок чого, їй було незаконно нараховано та виплачено бюджетні кошти у вигляді державної допомоги внутрішньо переміщеним особам, за період з 01.01.2024 по 31.01.2024, в сумі 20 000 грн., чим Державі в особі Міністерства соціальної політики України завдано майнової шкоди на вказану суму.

Своїми умисними діями, які виразилися у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), жінка вчинила кримінальне правопорушення (кримінальний проступок), передбачений ч. 1 ст. 190 КК України.

У Нікополі судили матір 6 дітей: який вирок

У Нікополі судили матір 6 дітей, яка оформила виплати ВПО, але нікуди не виїжджала

Свою вину жінка перед судом визнала повністю.

Суд врахував те, що жінка раніше до кримінальної відповідальності не притягувалася, судимості не має, має постійне місце проживання, за яким характеризується задовільно. Також суд враховує що обвинувачена на обліку у лікаря психіатра та лікаря нарколога не перебуває, не працює, не заміжня, на утриманні має 1 неповнолітню на 5 малолітніх дітей: трьох синів і трьох доньок.

Обставинами, що пом`якшують покарання, суд оголосив щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення та визнання вини.

Обставини, що обтяжують покарання, судом не встановлені.

Суд визнав жінку винуватою у пред`явленому їй обвинуваченні за ч. 1 ст. 190 КК України і призначив покарання у виді пробаційного нагляду строком на 1 (один) рік.

На жінку покладено наступні обов`язки:

  • 1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  • 2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи, навчання;
  • 3) не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Також суд задовольнив цивільний позов Міністерства соціальної політики України до матері шістьох дітей про відшкодування майнової шкоди.

Отже, жінка має повернути державі 20 000 гривень.

Ще новини Нікополя і району: До уваги ВПО похилого віку та осіб з інвалідністю у Нікополі!

Читайте також новини України: У Бучі чоловік напав на сусідів, бо його просили говорити українською: побив жінку і дитину

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу