Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1009
Без категорії
1009

У Нікополі з’явилася менора – єврейський символ, її встановили на честь свята

У Нікополі з’явилася менора

У Нікополі з’явилася менора, або ханукія – єврейський символ. Її встановили сьогодні, 26 листопада, у старій частині міста – у сквері Визволення, повідомляє Nikopolnews.

Символ встановлено, вірогідно, на на період свята Ханука, яке відзначається в цьому році з 28 листопада до 6 грудня.

У Нікополі з’явилася менора – єврейський символ, її встановили на честь свята

Встановлювали сьогодні вдень. Деякі нікопольці подумали, що це така креативна новорічна ялинка. Фото: С.Алімов

У Нікополі з’явилася менора – єврейський символ, її встановили на честь свята

Щодня запалюватимуть по одній свічці. Фото: Д.Луговський

Крім того, у Нікополі з’явився ось такий біл-борд.

У Нікополі з’явилася менора – єврейський символ, її встановили на честь свята

Федерація єврейських громад України розмістила святкові білборди у великих містах країни – повідомляється на офіційні сторінці федерації у Фейсбуці.

Ханука: історична довідка:

Ханука́ (освячення) — єврейське свято чуда, свято перемоги у війні між святістю і нечистотою. Це єврейське восьмиденне зимове свято. В перекладі з івриту слово ханука означає «відданість».

Ханука («освячення», «новосілля») — свято святості й чистоти, свято перемоги добра над  злом, світла — над пітьмою, свято надії.

Як народилося свято?

У результаті Четвертої Сирійської війни Юдея стала провінцією Держави Селевкідів. Селевкідського базилевса Антіоха IV Епіфана не влаштовувало, що євреї живуть відособлено і не піддаються впливу панівної елліністичної культури. Спочатку хитрістю, а потім і силоміць він намагався насадити свою культуру. Врешті-решт загарбники вдерлися до Храму, спаплюжили його, принесли на жертовник свиню, зарізали її та внесли кров свині у Святая святих храму.

Маттітьягу і п’ятеро його синів з династії Хасмонеїв почали повстання і здобули перемогу. Євреї прийшли до Храму, очистили жертівник, вирізьбили з дерева нову менору (храмовий світильник). За легендою, вони знайшли лише один дзбан не опоганеної загарбниками олії, котрої повинно було вистачити на один день та запалили світильник. Але Бог зробив диво — олії вистачило на 8 днів горіння, час, необхідний для виготовлення нової олії.

На честь цього чуда щороку в єврейських домівках запалюють ханукальні світильники. Ставлять ханукію (світильники) на найвидніших місцях, щоб усі бачили й пам’ятали про диво.

Звичаї

Свічки запалюють протягом 8 днів, щодня додаючи по одній. Їх встановлюють з правого боку на лівий, а запалюють з лівого на правий. Запалені на початку вечора, незадовго до заходу сонця, свічки повинні горіти не менше 30 хвилин після настання темряви. У п’ятницю їх запалюють раніше суботніх свічок. Світильник розташовують навпроти мезузи, при вході в кімнату, де зазвичай збираються всі члени родини. Не можна використовувати світло ханукальних свічок для роботи, читання тощо.

У Хануку заведено давати дітям трохи грошей «Хануке-ґелт», щоб привчити їх до цдаки — збору грошей для бідних. Частину цих грошей діти можуть витратити на солодощі.

У пам’ять про диво на це свято їдять пончики та млинці «латкес», смажені в олії.

У Нікополі з’явилася менора – що це таке?

Мено́ра (дав-євр. מְנוֹרָה‎ — менора́, букв. «світильник») — золотий семистовбурний світильник, або семисвічник, який, згідно з Біблією, розташовувався в Скинії Зборів під час поневіряння євреїв пустелею, а потім і в Єрусалимському храмі до моменту руйнування Другого Храму. Є одним з найдавніших символів юдаїзму і єврейських релігійних атрибутів. Символ менори широко поширився Римською імперією з I століття і, ймовірно, символізував очікування Месії. Своєрідністю відрізняються ханукальні лампи у вигляді менори з дев’ятьма гілками, які були поширені в побуті євреїв. Ханукію мала кожна єврейська родина, у зв’язку з цим у XVIII—XIX століттях вони стали предметом масового виробництва.

До речі, нещодавно “NikopolNews” писав:

Як виглядає сквер у старій частині Нікополя з новим арт-об’єктом (фото)

У Нікополі відкрили новий меморіал: пам’ятник «Борцям за волю і свободу України» (фото, відео)

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×