Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
3456
3456

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Волонтерський рух у Нікополі – масштаби вражають, але нові руки і підтримка завжди потрібні

Початок повномасштабної війни в Україні розділив життя кожного з нас на «до» і «після». Ще 23 лютого ми мали певні плани, задумки, мрії. А вже зранку 24-го все змінилося в одну мить.

Після того, як пройшов перший шок і прийшло усвідомлення, ЩО відбувається, мільйони українців кинулися допомагати своїй державі. Адже зрозуміли, що подолати російську навалу, яка підло вдерлася у наше життя, можна тільки об’єднавшись. Тільки разом.

Не став виключенням в цьому плані і Нікополь. В перші ж дні повномасштабного вторгнення, коли росіяни впевнено наближалися до нашого міста, тут активізувався потужний волонтерський рух. Хтось почав збирати гроші для армії, хтось готував їжу для солдат, хтось шукав необхідне для тероборони, хтось носив мішки з піском і будував укріплення… Хтось допомагав переселенцям, які вже на першому тижні почали їхати до нас із Харкова, Херсона, Донбасу…

Пройшло більше трьох місяців. Нікополь поступово повернувся до майже звичного життя. Запрацювали підприємства, люди ходять на роботу, в магазинах є продукти, в – аптеках ліки. Прифронтове місто тримається. Вірить у краще. В перемогу України. А волонтери продовжують її наближати.

У цьому матеріалі Nikopolnews розповість про волонтерів та благодійників Нікополя, які, не покладаючи рук, допомагають армії, переселенцям, рідному місту.

Команда Надії Жур

Надія Жур – відома у Нікополі людина. Вона – директор клубу «Оберіг». А ще – волонтер зі стажем. Разом з однодумцями займалася допомогою армії у 14-му році. Звісно, не залишилася осторонь і зараз. Коли загрози для країни в десятки разів серйозніші.

Ми спитали у Надії, чим саме займається її команда. І дізналися, що… буквально всім. Якогось одного напрямку немає.

Намагаємось допомагати всім, хто звертається. Багато хто звертається по старій пам’яті, – каже Надія Жур.

Працюють, координуючи свої дії з управлінням гуманітарної політики Нікопольської міської ради. Допомагають воїнам на передовій, переселенцям у Нікополі.

Основного напрямку немає: треба зібрати кошти на солярку, плівку –  допомагаємо. Треба костюми – шиємо. Потрібні борщі – сушимо. Треба дрон – збираємо на дрон. Попросили допомоги для переселенців – зібрали і речі, і посуд. Постійно змінюються потреби, тому намагаємось допомогти всім. В моєму оточенні стільки різних професійних і патріотичних людей, що можемо будь – яку роботу зробити з найменшими витратами, бо жоден з них не згадав ні про оплату праці, ні про час. Всі працюють на Перемогу, – розповідає Надія Жур.

Окремо можна виділити «кулінарний» напрямок діяльності її команди. Ще у 14-му році мешканка Нікополя Вікторія Герасименко розробила рецепт сухого борщу. І тепер дівчата готують такий борщ для воїнів, аби вони і на фронті могли поласувати улюбленою стравою. Ольга Кацинська зі своєю подругою готує для Захисників кашу. Хтось пече пиріжки. Хтось пакує енергетичні пакуночки з горіхами і ізюмом.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

За словами, Надії Жур, у благодійності бере участь ціла армія нікопольців.

Тонни допомоги:  матраси, ковдри, подушки, їжа, шкарпетки, білизна, одяг, серветки, ліки, рушники, папір, батарейки, миючі, предмети гігієни. Ми тільки за один раз відвантажили 9 мішків білизни. Все це координували з управління гуманітарної політики. Нас зібрали   або 1, або 2 березня. Призначили за кожної точкою відповідальних і створили групу в вайбері. Дії стали скоординованими. Потім Ганна Сідільова двічі їздила на першу лінію. Ми закуповували чи збирали лише те, що конкретно просили хлопці: металошукачі, плівку, сонячну батарею, повербанки, шкарпетки , ліки… Люди несуть овочі, фрукти. Перераховують кошти, – розповідає волонтер.

Складно перерахувати усіх, хто допомагає. Але Надія обіцяє зробити це після Перемоги. Назвати кожного. А ще у планах – святковий борщ і шашлик на вогнищі біля клубу для Захисниікв. Аби тільки вони скоріше повернулися…

Надія Жур регулярно інформує про діяльність команди, про нагальні потреби, про досягнуті цілі на своїй сторінці у Фейсбуці. Тут же вона публкує звіти.

Форпост Нікополь

Основна мета діяльності руху Форпост Нікополь – допомога армії. Тут керує відомий волонтер і АТО-вець Сергій Голтва. В команді – не менш відомі волонтери і благодійники: Маргарита Горбаненко, Сергій Горобченко, Людмила Яремчук, Юрій Нобєлєв.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Шукають і закуповують для військових рюкзаки, планшети, бочки, прилади нічного бачення, генератори, запчастини і навіть автомобілі! Намагаються закрити усі нагальні потреби. Зокрема, допомагають легендарній 93-й бригаді «Холодний Яр», у якій традиційно служить багато мешканців Нікополя і регіону і яка чи не щодня радує нас своїми подвигами на фронті.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Сергій Голтва з командою «включилися» в роботу з першого дня повномасштабного вторгнення росії. 24 лютого, коли багато хто був у стані паніки і шоку, волонтерський бусік Сергія можна було побачити на вулицях Нікополя. Він вже щось добував, щось координував…

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Робота кипить і сьогодні. У команди багато поточних справ, а також масштабні проєкти, про які вони розкажуть трохи згодом.

Ось що розказав нам про свою команду Сергій Голтва:

Організація створена 27.02.2022. Допомогаємо ЗСУ і нікопольському батальйону ТРО: Закриваємо потреби бійців і окремих невеликих підрозділів.

Спочатку всі члени команди допомагали ЗСУ і Нікоольському бТРО окремо один від одного. Потім об’єдналися і стали єдиним волонтерським і логістичним центром «Форпост Нікополь», що одразу в рази підвищило ефективність роботи.

З початку роботи нашої команди було надано допомоги приблизно на 3 000 000 грн. Це не тільки те що ми придбали, а й різні електронні прилади, речі, авто які нам передавали небайдужі люди з-за кордону.

Наші маленькі «Перемоги»:

  1. На початку березня 2022 року ми організували, купили і привезли з Польщі майже на 600 000 грн допомоги для Нікопольського ТРО (тепловізори, рації, біноклі).
  2. В кінці березня 2022 року після перемовин з однією швейцарською компанією нам передали 1000 армійських бандажів, які ми привезли разом з тепловізорами на суму близько 400 000 грн,
  3. На початку травня ми придбали «ДаняМобіль», пофарбували, підлампічили і відправили на фронт до одного з підрозділів 93-ї бригади. За 100 днів нам вдалося передати на фронт 3 автомобіля.

Наразі готуємо новий великий потужній проект «Роздача» з речової допомоги для ЗСУ і ТРО… але про це трохи пізніше

Усі бажаючі можуть перерахувати кошті Форпосту Нікополь. Вони обов’язково підуть на потреби ЗСУ.

РЕКВІЗИТИ

  • ПриватБанк:
  • 5167985500306774
  • Отримувач: Голтва Сергій
  • Призначення платежу: Допомога ЗСУ

Небайдужі

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Крутий проект «Небайдужі» у Нікополі народився, коли до міста прибуло багато переселенців із гарячих точок країни. Його запустили волонтери, і кожен бажаючий може стати одним із них.

Мета проекту – допомога внутрішньо переміщеним особам адаптуватися до нового життя. На даний момент вже десятки  нікопольців виявили бажання ділитись своїми знаннями та уміннями, а головне, душевним теплом з людьми, що втекли від війни.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Зазвичай після забезпечення матеріальних потреб люди, які втекли від війни, залишаються на самоті в незнайомому місті. Найчастіше їм потрібні психологічна допомога й соціальна адаптація. Наші волонтери – це психологи, спортсмени, викладачі, творчі люди, які допоможуть знайти себе, набути впевненості, відволіктися від новин, повернути фізичну форму й розважити дорослих та діточок. Це люди з величезними серцями, які приймуть гостей, познайомлять із нашим містом і допоможуть знайти тут заняття до душі – каже представниця «Небайдужих» Світлана Готовкіна.

Волонтери надають переселенцям безкоштовно найрізноманітніші послуги: спортивні, культурні, освітні, розважальні тощо.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Nikopolnews надає «Небайдужим» інформаційну підтримку. Ознайомитися з усіма пропозиціями (які постійно оновлюються) можна на нашому сайті ТУТ.

Благодійний фонд “НОВЕ ЖИТТЯ “

Це фонд з доволі солідним досвідом роботи. Він працює у Нікополі вже більше 10 років. Допомагає нужденним з незахищених категорій населення. На балансі має два будинки милосердя – чоловічий і жіночий. Там надають тимчасове місце проживання і всебічну допомогу людям, які потрапили в складні життєві ситуації. Допомагають їм соціалізуватися.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Також фонд організовує щоденні благодійні обіди для нужденних.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

БФ НОВЕ ЖИТТЯ заснували ГС СВіТ (Соціальне Виробництво і Турбота). Метою було – професійне навчання і працевлаштування жінок, які цього потребують, швейне виробництво з реалізацією доходу від виробництва на благодійну діяльність.

У військовий час БФ «Нове життя» допомагає місцевому населенню і переселенцям. Надає продуктові, гігієнічні набори, одяг, ліки, взуття необхідні предмети побуту.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Супроводжує у пошуку роботи, пошуку місця проживання тощо. Продовжує опікуватися людьми з незахищених категорій, утримує Дитячий центр де проводить роботу з дітьми з кризових сімей.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

ГС СВіТ допомагає і військовим. Надавали матраци, подушки, одеяла, палатки, спальні мішки. Шиють військову амуніцію: плитоноски, разгрузки, розгрузочні пояси, підсумки, рюкзаки, аптечки, плащі, балаклави, нижню білизну.

БФ «Дітям Нікополя»

“Дітям Нікополя” – теж організація із солідним досвідом роботи у сфері благодійності. На днях фонд відзначив 11-річчя. На старті своєї діяльності благодійники допомагали дітям із важкими захворюваннями – переважно онкологічними. Згодом почали брати під опіку і дорослих.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

А зараз, під час повномасштабної війни, БФ «Дітям Нікополя» опікується також переселенцями і допомагає ЗСУ. Зокрема, регулярно закуповують і відправляють на передову ліки для наших захисників.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Ми продовжуємо надавати допомогу дітям та дорослим з онкологічними захворюваннями, яким зараз дуже важко продовжувати лікування. Але щоб повернутися до мирного, щасливого життя ми всіма силами допомагаємо нашим захисникам ЗСУ та територіальній обороні – кажуть у фонді.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Співробітники звертаються до усіх небайдужих, а особливо до наших співвітчизників за кордоном, з проханням про допомогу. Фонд має змогу приймати на свої рахунки платежі в гривнях, доларах, і євро.

Якщо ви хочете перерахувати кошти не на лікування певній дитині чи дорослому, а на допомогу ЗСУ, напишіть тільки коротко ПРИЗНАЧЕННЯ платежу: “На гуманітарні потреби”

РЕКВІЗИТИ

ПриватБанк

  • код ЄДРПОУ 37338281,

IBAN:

  • UA113052990000026004060733219 UAH;
  • UA553052990000026008050331951 USD;
  • UA173052990000026009050226968 EUR.
  • № картки 5169 3305 1825 7016

(картка відкрита на ім’я директора фонду, Горбаненко Маргариту Миколаївну).

Також на сайті фонду є легкий спосіб дуже швидко переслати гроші з-за кордону – кнопка “Зробити пожертву” https://nikopolkids.org

Благодійний фонд «Долоні Допомоги Нікопольщини»

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Фонд бере участь у допомозі родинам Захисникыв, вимушеним переселенцям, людям з інвалідністю, важкохворими та іншим верствам населення, які потребують допомоги. Особливу увагу благодйники приділяють волонтерській допомозі ВСУ та ТРО.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Оскільки Нікополь знаходиться неподалік фронтової зони, фонд безпосередньо бере участь у вирішенні гуманітарних задач у Нікопольському районі для внутрішньо переміщених осіб.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Тут радо приймуть будь-яку допомогу від небайдужих – фінансову чи гуманітарну.

РЕКВІЗИТИ

  • 4323407004530019
  • UAH UA783077700000026007611141333
  • USD UA963077700000026006611141334
  • EUR UA173077700000026005611141335
  • ЄДРПОУ 14360080
  • МФО 307770

“Майстерня” з пошиття амуніції для військових

Ось що розповіли Nikopolnews про свою діяльність учасники цієї дружної команди:

«Більше трьох місяців ми живемо посеред війни. Війни страшної і руйнівної, яка має на меті знищити нас як країну і як націю. Війни  виснажливої, яка висмоктує наші сили і ресурси. На жаль, все частіше доводиться чути від людей,  що вони дуже  втомились,  що  дуже важко. Але всі вірять в ЗСУ  чекають на Перемогу.

Але просто вірити і  чекати, того замало. Треба діяти!

Днями білоруси випустили кавер-версію пісні Стефанія, в якій є такі  дуже влучні слова, у перекладі  вони звучать так:  «Перемога – це віра і справа».

Про наші справи ми вже не раз розповідали на особистих сторінках. Ми шиємо  споряження для наших захисників.  Ідея пошиття військової спорядження ще н апочатку війни з’явилася у  нашого колеги Дейнеги Олександра, який продовжує займатись цим і сьогодні.  З ним  наша команда  (Андрій Чермошенцев, Олена Гудзь, Ольга Савченко)  постійно  співпрацюємо в плані обміну ідеями та сумісної закупівлі матеріалів та фурнітури.

Розпочинали з Шульженко Ольгою з пошиття  підсумків для скидання порожніх магазинів, далі з її ж допомогою  освоїли виготовлення ременно-плічової системи (РПС).

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

До нас завзято  долучились працівники садочка №30 Ткачова Анна, Олена Пархоменко Олена, Зосимова Світлана. З їх допомогою справа значно прискорилась.

До виготовлення підсумків під магазини долучилась Кравченко Олена, яка вимушена була переїхати в Нікополь з окупованого Херсону. В  центрі гуманітарної допомоги дізналася про діяльність нашої команди і практично одразу погодилась шити.

І хоч справа наша не така глобальна, як придбання  бронежилетів чи  тепловізорів, але підсумки і РПС теж допомагають нашим бійцям, вивільняють їм руки і розподіляють вагу.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Звісно, це крапля в морі на фоні  загальнонаціонального волонтерського руху , але ми зайняті справою  і допомагаємо, і це, в свою чергу, допомагає нам, не дає втомитися морально і вигоріти.

Дякуємо дуже  всім, хто долучився і хто допомагає фінансово. Долучайтеся, лише разом ми сила!!!»

Якщо ви хочете можете допомогти фінансово, зробивши таким чином свій внесок у Перемогу.

РЕКВІЗИТИ

  • ПриватБанк
  • IBAN: UA613052990000026203695364058
  • Картка 4731 2196 4729 2089
  • Призначення платежу: благодійна допомога.
  • Отримувач: ЧЕРМОШЕНЦЕВ АНДРІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ

Компанія ІНТЕРПАЙП

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Беруть участь у допомозі армії і промислові підприємства Нікополя. Зокрема, ІНТЕРПАЙП.

Кожен восьмий чоловік з п’яти підприємств «ІНТЕРПАЙП» зараз боронить країну у лавах ЗСУ, Нацгвардії або територіальної оборони. 788 металургів стали піхотинцями, розвідниками, танкістами, артилеристами, ремонтують зруйновані мости, забезпечують зв’язок, підвозять на позиції боєприпаси. Та, попри вимушену зміну професії, всі вони залишаються співробітниками «ІНТЕРПАЙП», і з першого дня війни компанія надає кожному адресну допомогу: доукомплектовує амуніцією, забезпечує медикаментами, їжею, раціями, генераторами, інструментами та іншими необхідними речами, – кажуть в ІНТЕРПАЙПІ.

Нам вдалося поспілкуватися з піар-директоркою компанії Людмилою Новак. Вона детально розповіла про роботу корпоративного штабу.

Компанія доукомплектовує хлопців необхідною амуніцією: бронежилетами 4 класу захисту, кевларовими шоломами, тактичним взуттям та формою, розвантажувальними жилетами, наколінниками, налокітниками, тактичними окулярами, балаклавами, тактичними рукавичками, спальниками, рюкзаками. Видаємо турнікети типів CAT і SWAT та кровоспинні препаратами типу Celox, рації, інструменти та будівельні матеріали для облаштування укріплень, рації, генератори, біноклі, коліматорні приціли, у зону бойових дій – тепловізори та квадракоптери, – розповіла Людмила Новак.

За її словами, всі набори індивідуальні. Адже у всіх різні спеціальності, різні бойові завдання, побутові умови. Когось забезпечили базовим набором у військовій частині – видали і бронежилет, і шолом, і іншу тактичну амуніцію, а хтось отримав берці і форму із залишків, тому бушлат на три розміри завеликий, а берці на три розміри замалі.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Окрім типових військових запитів, дуже багато індивідуальних. Наприклад, виявилось, що хлопцям-саперам не видали сумки сапера. На допомогу прийшла компанія ІНТЕРПАЙП. Необхідні речі шукали по всій Дніпропетровщині.

Надходить багато запитів на генератори та буржуйки.

Генератори викупали по одному по всій Україні, а буржуйки самі на виробництві робили і передавали, – каже Людмила Новак.

Також Захисники просять пічки-«малишки» для приготування їжі, ключі для ремонту машин, ремені для автоматів, підсумки для магазинів чи гранат. Кожна посилка – челендж. Окрім запитів хлопців, обов’язково кладуть до кожної посилки білизну, шкарпетки, набір їжі швидкого приготування, солодощі, аптечки із загальними медикаментами.

Людмила Новак розповіла, що уже в перші дні роботи виділили типові запити, тому більшість позицій закуповують в Україні та Європі великими партіями та зберігають на складі. Отже, є змога зібрати та відправити посилку протягом одного-двох днів після розмови з бійцем. Але буває, що необхідне на складі відсутнє або в дуже обмеженій кількості, адже більшість елементів військової амуніції, особливо якісної — зараз великий дефіцит. Тоді насамперед забезпечують хлопців у гарячих точках, інші чекають, доки з’явиться можливість закупити наступну партію.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Іноді бувають запити від військових, які можуть здатися дивними.

Ми давно не дивуємось запитам, особливо з передової. Один хлопець попросив повітряні кульки. Дивний запит? А хлопець — снайпер, і кульки потрібні йому для захисту гвинтівки від пилу та бруду. Інший – миску для прання, і чекав на неї більше за рації і бінокль. Ще один – чорний перець, кухонні ножі, точило, тертушку, а він просто кухар польової кухні, намагається готувати для побратимів найсмачніше. Просили також міношукач, специфічні ліки, контактні лінзи, різні інструменти, запчастини для ремонту автомобілів. Все, що можливо знайти та купити, знаходимо та доставляємо адресатам, – розповіла представниця компанії.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

В ІНТЕРПАЙПІ вже вибудували власну логістику доставки посилок. Посилки по Дніпропетровській області доставляють волонтери із числа співробітників Компанії. У більш-менш спокійні регіони пересилають через служби доставки. На передову допомогу передаютьза підтримки військових або через перевірених волонтерів.

Без пригод не обходиться. Одного разу дівчина-волонтер повезла наші посилки до Барвінкового, довезла одному хлопцю, а коли вирушила до іншого мобілізованого – застрягла поміж замінованих полів. Наш співробітник Микола знайшов броньовану техніку у своїй роті, виїхав та відбуксував волонтера до нормальної дороги, – розповідає Людмила Новак.

Компанія постійно тримає зв’язок із Захисниками з моменту їх мобілізації. Намагаються хоча б один раз на тиждень зідзвонюватися, аби дізнатися, чи не виникли нові потреби, чи все добре.

Цю роботу проводять піарники, які поки що перекваліфікувалися у координаторів корпоративного центру допомоги мобілізованим співробітникам. У кожного до 100 «підопічних» воїнів.

Волонтерський рух у Нікополі під час війни: хто, як і кому допомагає

Допомагає ІНТЕРПАЙП і військовим частинам. Але тільки тим, де є співробітники компанії.

Для когось виготовляли зчіпки для буксування сухопутної техніки, надавали труби для облаштування бліндажів та виготовлення ліжок для військових частин, паливо для заправки техніки, посуд, закуповуємо запчастини для ремонту вантажівок, комп’ютерну техніку, коліматорні приціли, рації, квадракоптери, медикаменти.

Така допомога дуже важлива для наших Захисників, – вважають у ІНТЕРПАЙПІ. – Спершу у багатьох – шок, та коли їм регулярно телефонують з компанії, доставлять те, що потрібно, вони стають впевненішими.

Але є і тривожні дзвінки від мобілізованих: «Я читав новини, що завод працює, а як же я? Я буду не потрібен, коли повернусь?» Ми заспокоюємо, що люди зараз працюють саме тому, що ви нас бороните, і ми чекаємо на повернення, – каже Людмила Новак.

Звісно, це далеко не всі команди, організації і компанії, які займаються волонтерством і благодійністю у Нікополі. Їх набагато більше. Якщо ви знаєте про таких або самі допомагаєте, напишіть нам, і ми обов’язково додамо інформацію у цей матеріал.

Дякуємо кожному, хто у цей складний час знаходить сили, час і ресурси, аби бути воїном у багатомільйонній армії українських волонтерів. З такою народною підтримкою у ворога немає шансів!

 

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×