Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2302
2302

«Життя стало нестерпним» – переселенці з Енергодара розповіли про жахи окупації

«Життя стало нестерпним» - переселенці з Енергодара розповіли про жахи окупації

Переселенці з Енергодара розповіли про жахи окупації у бесіді з журналістами міста Славутич. Саме тут родина отримала прихисток після своїх поневірянь. Історію мешканців захопленого росіянами міста атомників оприлюднив на своїй сторінці міський голова Енергодара Дмитро Орлов, передає Nikopolnews.

Зазначається, що, завдяки домовленостям міських голів Енергодара та Славутича стало можливим розміщення енергодарців, які евакуювалися із захопленого міста, у гуртожитку славутицької лікарні. На початку жовтня туди вже почали селитися переселенці з Енергодара. А “першовідкривачами” стала багатодітна енергодарська родина Євгена та Юлії Хвостенко та троє їхніх дітей..

Невдовзі після поселення сім’я зустрілася з журналістами славутицького ТБ “МедіаДім” та розповіла історію свого життя в окупації.

“Великі черги, брак продовольства, шалені ціни, розраховуватися можна було тільки за готівку, якої майже не було в обігу. За переведення коштів з картки в готівку вимагали шалені відсотки. До нашого міста не доїжджали гумконвої, адже рашисти все відбирали. А ще — забирали в полон людей, мінували ліси, тобто почували себе, як вдома”, — згадують Євген і Юлія.

Життя ставало не тільки нестерпним, але й небезпечним, особливо для дітей, тому на початку літа родина виїхала до Запоріжжя.

“Виїхати було надвичайно складно. Ми зібралися за ніч, потім 11,5 годин їхали через Токмак, проїжджали більше 20 російських блокпостів, і на кожному окупанти змушували виходити, показувати телефони і паспорти, роздягатися. В людей перевіряли татуювання, мозолі на руках (дивилися, чи ми не снайпери), допитувалися, куди і чому їдемо. Шукали військових і патріотів. На одному з блокпостів російський військовий хотів у чоловіка, що їхав разом нами в автобусі, забрати… шкарпетки, бо у того вояки навіть шкарпеток не було. Коли вже добралися до українських блокпостів і побачили наших військових, весь автобув зі сльозами радості почав вигукувати “Слава Україні!” —  розповідає родина Хвостенко.

Після виїзду сім’я жила у рідних в Запоріжжі, а коли росіяни почали нещадно обстрілювати обласний центр, вирішила евакуюватися до Славутича. Виїжджали енергодарці 30 вересня — саме в той день, коли рашисти розстріляли мирну колону людей на авторинку у Запоріжжі.

До Славутича родина Хвостенко добиралася з волонтерами. На місці енергодарським переселенцям надали кімнату, допомогли з меблями, дітям подарували іграшки. Нині в гуртожитку місцевої лікарні вже дали опалення, є гаряча вода. Діти звикають до життя без постійних вибухів та сирен, ходять до школи та садочка, відвідують творчі гуртки.

Тим часом квартиру сім’ї в Енергодарі розграбували окупанти: під приводом пошуку зброї вони вдерлися до помешкання та винесли все, що їм сподобалося: побутову техніку, дитячі речі…

Щоразу родина Хвостенко з жахом дізнається новини з рідного міста: про викрадення, катування, пограбування містян і сподівається на якнайскорішу деокупацію.

“Енергодар дуже чекає на звільнення. Всі цього чекають! Віримо, що Новий 2023 рік будемо зустрічати вже у вільному Енергодарі!” — каже родина.

Детальніше історія переселенців у відео за ЦИМ ПОСИЛАННЯМ

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×