Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1839
1839

Болюча тема: марганчани вимагають і благають надати місту статус території з активними бойовими діями

Болюча тема: марганчани вимагають і благають надати місту статус території з активними бойовими діями

Марганчани вимагають і благають надати місту статус громади, де ведуться активні бойові дії. Ця болюча тема звучить все гучніше у медіапросторі Марганця і вже вийшла на обласний рівень, передає Nikopolnews.

За останній час Марганецька міська територіальна громада неодноразово піддавалася ворожим обстрілам з протилежного берега Каховського водосховища. Росіяни криють «Градами» приватні і багатоповерхові будинки, цивільну інфраструктуру, лікарні, навчальні заклади тощо. Внаслідок ворожих обстрілів у Марганці багато загиблих і поранених. Тільки за одну ніч 10 серпня тут загинуло більше 10 мирних людей!

Жити в умовах регулярних ворожих атак важко і небезпечно. Тож марганчани масово залишають місто. Але без відповідного статусу вони не можуть зареєструватися як внутрішньо переміщені особи і отримувати допомогу від держави.

За словами марганчан місцева влада відмовляється подавати заявку на отримання статусу до військової адміністрації. Аргументуючи це тим, що нібито такий статус «поставить на Марганці хрест». Нібито закриються аптеки, лікарні, магазини і підприємства, люди втратять роботу. У місцевих пабліках пишуть, що відповідне рішення (про відмову від подачі заявки) ухвалили на сесії депутати ММР

Болюча тема: марганчани вимагають і благають надати місту статус території з активними бойовими діями

Але ж у інших містах, які мають такий статус, всього цього не сталося, – апелюють марганчани. І наводять у якості прикладу сусідній Нікополь, який офіційно відноситься до зони активних бойових дій і в якому працює вся інфраструктура.

Люди кажуть, що у Марганці і без статусу масово закриваються магазини, підприємці припиняють роботу. Адже працювати небезпечно, до того ж жителі виїжджають.

Мешканці вже почали підозрювати, що місцева влада з якоюсь метою навмисне хоче затримати їх у Марганці, аби вони залишалися мішенню для російських військ. Практично під кожним постом міського голови Геннадія Боровика марганчани залишають коментарі, у яких вимагають надати місту статус. Але реакції поки що немає.

Болюча тема: марганчани вимагають і благають надати місту статус території з активними бойовими діями Болюча тема: марганчани вимагають і благають надати місту статус території з активними бойовими діями Болюча тема: марганчани вимагають і благають надати місту статус території з активними бойовими діями Болюча тема: марганчани вимагають і благають надати місту статус території з активними бойовими діями Болюча тема: марганчани вимагають і благають надати місту статус території з активними бойовими діями Болюча тема: марганчани вимагають і благають надати місту статус території з активними бойовими діями Болюча тема: марганчани вимагають і благають надати місту статус території з активними бойовими діями Болюча тема: марганчани вимагають і благають надати місту статус території з активними бойовими діями

Також марганчани написали відкритий лист до керівництва області. Nikopolnews пропонує його вашій увазі «без купюр»:

«Відкритий лист від марганчан до голови ОВА Валентина Резніченко і всіх уповноважених посадових осіб, які спроможні допомогти.

Шановний Валентине Михайловичу!

Звертаємось до Вас від імені жителів м. Марганець.

Зараз Вам відома ситуація по місту, але місто ще й досі не входить до переліку громад, де ведуться активні бойові дії.

Керівництво міста не хоче займатись цим питанням і люди неодноразово звертались із запитом, що робити, щоб визначити Марганець тим, чим він є зараз – зоною активних бойових дій.

За попередні тижні місто зазнало багато руйнувань і люди намагаються підтримувати можливість продовжувати жити та користуватись тим, що лишається неушкодженим.

Є люди, житло яких зруйновано і вони не можуть в ньому знаходитись. Ці люди намагаються самотужки зібрати в своєму ж місті будь-які кошти на проживання.

Але цей процесс не повинен бути таким.

Керівництво міста жодного разу не виступило з ініціативою щодо евакуювання незахищенних верств населення, немає взаємодії на рівнях «влада-громада-громадянин».

Реагування на події відбуваються постфактум.

Допомога постраждалим надається, але люди більше потребують захисту життя, а не затуляння вікон, а для цього необхідно організувати евакуацію, поки залишається загроза обстрілів.

У Марганці багато людей похилого віку, є багатодітні родини, які на ніч просто ховаються у підвалах, бо у місті немає укритів. Ці люди не мають достатньо власних коштів, щоб виїхати з міста і не розуміють куди їхати, тому лишаються там, де зараз дуже гаряче.

Звертаємось до Вас, шановний Валентине Михайловичу, з проханням:

  • Сприяти наданню Марганецькій громаді статусу зони активних бойових дій.
  • Допомогти організувати евакуаційний транспорт для малозабезпечених людей.
  • Надати їм місця тимчасового перебування з забезпеченням всього необхідного (цей досвід вже є напрацьованим волонтерами).
  • Приділити увагу підтримці роботи комунальної та соціальної інфраструктури міста для жителів, що залишаються в Марганці і робити це в найкоротші терміни.
  • Створити гарячу лінію, куди люди могли б звернутися з такими запитами, безпосередньо в обласній адміністрації.
  • Виділити кошти в достатньому обсязі на допомогу і виплати людям, які лишились без житла.
  • Надати допомогу у забезпеченні ліками і засобами первинної допомоги лікарню міста (до речі, вона теж постраждала).

Трошки статистики на 14 серпня:

З початку обстрілів нашого берегу Дніпра за місяць відповідно до офіційних джерел на території Марганецької громади (за межами міста) було 5-ть обстрілів без суттєвих ушкоджень.

Саме місто Марганець обстрілювали 6 разів (вночі на 27.07, 1.08, 7.08, 10.08, 12.08, 14.08): 12 загиблих, 16 постраждалих  (з різними ступенями поранненя). Ушкоджені багатоповерхівки, приватні будинки, міська лікарня, дитячий садочок, школа №11, школа мистецтв, Палац культури гірників, адмінбудівлі АТ МГЗК, горводоканалу, міської ради, ЦНАП, магазин, кафе, неодноразово газопровід та електромережі.

Болюча тема: марганчани вимагають і благають надати місту статус території з активними бойовими діями

Болюча тема: марганчани вимагають і благають надати місту статус території з активними бойовими діями

Сподіваємось, що Ви розглянете наше звернення, і місту та всім, хто це потребує, буде надана необхідна допомога.

На разі те, що відбувається, допомагає всім нам бути в єдності та проявляти те, що є первинним для кожного – людяність.

З повагою до Вас».

Нікополь отримав статус території з активними бойовими діями

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×