Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1490
1490

Чому в Томаківській громаді немає води: висновок начальника РВА Євгена Євтушенко

Чому в Томаківській громаді немає води: висновок начальника РВА Євгена Євтушенко

На питання «Чому в Томаківській громаді немає води» відповідь у різних посадових осіб різна. Так, керівництво Томаківки звинувачує у цьому Марганецький водоканал. Ми писали про це раніше тут і тут.

А у начальника Нікопольської РВА Євгена Євтушенка інша думка. Її він озвучив на своїй сторінці у Фейсбуці вчора, 27 червня.

Євтушенко зазначив, що він довго мовчав та намагався вирішити питання без винесення у публічну площину. Однак, тепер змушений зробити це у зв’язку з обставинами, що склались в Томаківці.

Перед вами довгий текст з прикріпленими до нього офіційними документами. Його потрібно уважно прочитати тим, хто має бажання розібратись у проблемі водопостачання Томаківської громади, – зазначив Євтушенко

Nikopolnews публікує роз’яснення посадовця «без купюр».

Чому в Томаківській громаді немає води

Водопостачання селища Томаківка припинено відповідно до умов меморандуму, підписаного Томаківським селищним головою Калашником Іваном Володимировичем. Згідно цього меморандуму, Томаківський селищний голова взяв на себе зобов’язання сплачувати кошти для підтримки Марганецького водоканалу та погодився з тим, що у разі несплати коштів водопостачання громади буде припинено. Текст меморандуму нижче.

Чому в Томаківській громаді немає води: висновок начальника РВА Євгена Євтушенко

Чому в Томаківській громаді немає води: висновок начальника РВА Євгена Євтушенко

Чому в Томаківській громаді немає води: висновок начальника РВА Євгена Євтушенко

Звідки беруться борги?

Підставою появи меморандуму є постійно зростаюча заборгованість водоканалу, найбільшою вона є за спожиту електроенергію. Однак, основною причиною зростаючої заборгованості НЕ Є НЕПЛАТЕЖІ НАСЕЛЕННЯ, як розповідає людям селищний голова. В структурі загального боргу неплатежі населення складають не більше двадцяти відсотків. Основним джерелом зростання заборгованості Є ДІЮЧИЙ ТАРИФ, який НЕ ПОКРИВАЄ ВИДАТКИ водоканалу під час здійснення господарської діяльності.

Витрати водоканалу постійно зростають через економічну ситуацію, спровоковану повномасштабним вторгненням країни-агресора. Зокрема, суттєво зросли ціни на електроенергію для промислових споживачів, реактиви і реагенти – у сім разів!!! ТОБТО, ДІЯЛЬНІСТЬ ВОДОКАНАЛУ ПРИНОСИТЬ ЗБИТКИ, ЯКІ ПОТРІБНО КОМПЕНСУВАТИ З МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТУ.

Ми всі теж потерпаємо від постійно зростаючих цін на електроенергію та цін в цілому. Всі живемо в одній країні. Зауважу, що я не закликаю до того, що єдиним виходом має бути перерахування коштів Марганецькому водоканалу. Я стверджував раніше і говорю це зараз: у важких умовах, в яких ми всі опинились маємо обирати: платити або будувати свій водоканал.

За рік, що минув після підриву Каховської ГЕС у Томаківського селищного голови було достатньо часу, щоб не на папері створити водоканал Томаківки, а реально придбати очисні та виконати всі необхідні дії для підготовки та приєднання селища Томаківка до нового водогону, яким вже перекачують воду до населених пунктів Нікопольського району. Він цього не зробив і не надає жодної інформації про те, на якій стадії ці роботи, якщо вони взагалі велись та коли мешканці громади отримають воду.

Про який меморандум йде мова та чому він з’явився

Щоб уникнути припинення водопостачання трьох територій (Томаківка, Мирове та Марганець) через знеструмлення водоканалу за борги по спожитій електроенергії, керівниками громад та водоканалу був підписаний меморандум, який передбачає спільне утримання водоканалу трьома громадами пропорційно до кількості мешканців, які користуються послугою централізованого водопостачання. Сьогодні дві громади умови меморандуму виконують, а от Томаківська – ні. Як зазначає селищний голова, у нього є СВІЙ ПЛАН! В чому цей план полягає, коли Томаківка отримає воду з нового водогону, яким буде тариф – коментарів від голови протягом року немає. Як за запитами, так і за зверненнями від людей, інформації – не має.

Чи йде мова про погашення старих боргів водоканалу?

У меморандумі, фото якого прикріплено до тексту на першій сторінці написано наступне: «…та не відноситься до питань погашення попередньої заборгованості…» – цей фрагмент виділено червоним. Тобто, в меморандумі НЕ ЙДЕ МОВА ПРО ПОГАШЕННЯ СТАРИХ  БОРГІВ. Меморандум – це документ, який ПЕРЕДБАЧАЄ СПІЛЬНУ КОМПЕНСАЦІЮ ПОТОЧНИХ ЗБИТКІВ водоканалу бюджетами громад, жителі яких користуються послугами Марганецького водоканалу (спрямування коштів на діяльності водоканалу зараз – для того, щоб він працював).

Хто скільки заплатив сьогодні?

Згідно офіційного документу, за період з листопада 2023-го року (початок дії меморандуму) по червень 2024-го року Томаківською ТГ на підтримку Марганецького водоканалу з бюджету передано 5 800 000 грн (п’ять мільйонів вісімсот тисяч гривень). Звертаю вашу увагу на той факт, що останній платіж Томаківським селищним головою здійснено вже під час обурення людей ситуацією з відсутністю централізованого водопостачання.

Чому в Томаківській громаді немає води: висновок начальника РВА Євгена Євтушенко

Чому в Томаківській громаді немає води: висновок начальника РВА Євгена Євтушенко

Заборгованість громади ЗА СПОЖИТУ ЗГІДНО ЛІЧІЛЬНИКА  ВОДУ складає 3 135 388.25 грн (три мільйони сто тридцять п’ять тисяч триста вісімдесят вісім гривень, двадцять п’ять копійок). Нагадаю, що Марганецький водоканал здійснив калькуляцію ЗГІДНО МЕМОРАНДУМУ, ПІДПИСАНОГО ТОМАКІВСЬКИМ СЕЛИЩНИМ ГОЛОВОЮ Калашником І.В.

Для порівняння, з бюджету Марганецької громади (платників податків міста Марганець, яке під обстрілами) за аналогічний період, на потреби водоканалу виділено – 43 688 000,01 грн (сорок три мільйони шістсот вісімдесят вісім тисяч гривень, одна копійка).

Що ПО ФАКТУ зроблено/не зроблено Томаківським селищним головою у питанні забезпечення громади централізованим водопостачанням з моменту виникнення проблем (близько трьох років):

  • проектно-кошторисна документація на побудову насосно-фільтраційної станції для Томаківки (з метою відокремлення від Марганецького водоканалу) – НЕ ВИГОТОВЛЕНА;
  • будь-які роботи щодо реального забезпечення Томаківки централізованим водопостачанням без водоканалу Марганця (будь-які будівельні, земляні роботи, виділення коштів на придбання очисних споруд чи інші технічні механізми тощо) – НЕ ПРОВОДИЛИСЬ;
  • чимало уваги селищний голова приділив питанню заборгованості абонентів Марганецького водоканалу, які проживають на території селища Томаківка. Втім, ЖОДНИХ ДІЙ СТОСОВНО БОРЖНИКІВ громади З БОКУ СЕЛИЩНОЇ РАДИ НЕ ЗДІЙСНЕНО. Окремо зауважу, що громада має свій водоканал, який міг би взяти на себе  роботу з боржниками та ремонтами мереж водопостачання. Ні звернень до суду, ні інших дій щодо боржників  селища ПРО ЯКИХ ПОСТІЙНО НАГОЛОШУЄ СЕЛИЩНИЙ ГОЛОВА – НЕМАЄ;
  • селищний голова неодноразово висловлював обурення непрозорою, на його думку, роботою Марганецького водоканалу та несправедливими умовами меморандуму, який він підписав. Проте, протягом трьох років СЕЛИЩНИМ ГОЛОВЮ НЕ ЗДІЙСНЕНО ЖОДНОЇ СПРОБИ ПЕРЕВІРКИ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ Марганецького водоканалу ТА НЕ ЗАПРОПОНОВАНО ЖОНИХ ІНШИХ ВАРІАНТІВ МЕМОРАНДУМУ ОКРІМ ВЖЕ ПІДПИСАНОГО. З боку селищної ради не було ні звернень до правоохоронних органів, ні до суду, нічого. Виникає логічне питання: навіщо підписувати документ, щоб потім порушувати його умови і стверджувати, що він є незаконним/неправильним/несправедливим і таке інше. На мою думку такі дії селищного голови є проявами незрілості та не виваженості в прийнятті рішень, які є НАДЗВИЧАЙНО ВАЖЛИВИМИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ;
  • мешканці громади до теперішнього часу не отримали ЖОДНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО ПЛАНІВ ПО ВІДНОВЛЕННЮ ВОДОПОСТАЧАННЯ, ВЖИТИХ ГОЛОВОЮ ЗАХОДІВ ТА СТРОКІВ ВІДНОВЛЕНННЯ ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ.

Нагадаю, що впродовж року після підриву дамби Каховської ГЕС він не одноразово писав та розповідав мешканцям громади про те, що має план відновлення водопостачання селища.

Як це відбувається в інших громадах

Для прикладу візьмемо Червоногригорівську ТГ, яка теж залишилась без водопостачання після підриву дамби Каховської ГЕС. Нагадаю, що всі громади району майже одночасно отримали можливість  підключення до нового водогону.

За рік в Червоногригорівській громаді виготовлено проект, прокладено труби та підключено їх до нового водогону. Зараз, мережі селища вже заповнено водою з нового водогону.

Окремо звертаю вашу увагу – Червоногригорівська громада реалізувала підключення до нового водогону ПЕРЕБУВАЮЧИ ПІД ОБСТРІЛАМИ та маючи бюджет В ДВА РАЗИ МЕНШИЙ НІЖ ТОМАКІВСЬКА. В Томаківській громаді, на відміну від Червоногригорівської, – за той же рік НЕ ЗРОБЛЕНО НІЧОГО!

Є вода з нового водогону і в мережах Мирівської громади, яка теж підписала аналогічний меморандум з Марганецькою міською радою та виконує взяті на себе зобов’язання.

Загалом, практика дофінансування водоканалів з бюджетів громад та спільне фінансування водоканалів не є поодинокими в межах області.

Що робить селищний голова?

Нагадаю, системні проблеми водопостачання в селищі розпочались в серпні 2021 року, коли водоканал було вперше відключено по причині боргів за спожиту електроенергію. Тобто, селищний голова МАВ ТРИ РОКИ ЧАСУ, щоб вирішити проблему водопостачання в діапазоні від меморандуму між громадами на більш вигідних для себе умовах до будівництва нового водоканалу.

НІЧОГО З ЦЬОГО НЕ БУЛО ЗРОБЛЕНО! Кожного разу, коли в селищі виникають проблеми з водопостачанням, все, що отримує громада – дописи у соціальних мережах на сторінках селищного голови, де немає жодного конструктиву, цькування людей, які ставлять питання, відкриті образи мешканців селища. Там лише потік свідомості, який у мене особисто викликає сумніви в його адекватності у питанні сприйняття навколишньої реальності.

Окремо звертаю вашу увагу на комунікацію голови і його дружини у соціальних мережах  – хамство, наклепи, неповага до посадових осіб і органів місцевої та державної влади. Те саме відчували люди, які «мали задоволення» відвідувати особисті прийоми селищного голови. Вони теж відчули на собі негативну комунікацію: приниження, зневага, цькування, погрози або відкрите хамство, брехня та наклепи на всіх, хто ставить незручні запитання.

Я неодноразово ініціював зустрічі керівників трьох громад, керівництва комунальних підприємств та депутатів для вирішення питання водопостачання і можу стверджувати, що стиль комунікації, про який я написав вище, пан Калашник переносить і на живе спілкування з керівниками інших громад, керівником Марганецького водоканалу, депутатами, журналістами і т.д.: крики, хамство та розмахування руками – ось, що я неодноразово бачив на подібних зустрічах.

Думаю, ви розумієте, що з такою «дипломатією по-Томаківськи» важко отримувати рішення вигідні та потрібні Томаківській громаді. Ми всі живемо у соціумі. Інтереси кожної території мають балансуватись, але балансу не можливо досягнути коли не має елементарного розуміння ситуації та поваги до сусідів зі сторони селищного голови Калашника. Зараз не час для дитячих забавок типу «буду платити-не буду», триває війна! Рішення мають бути швидкими, ефективними і виваженими.

Які варіанти має Томаківська громада

Варіант 1

Виділення коштів на підтримку діяльності Марганецького водоканалу ЗГІДНО МЕМОРАНДУМУ, ПІДПИСАНОГО ТОМАКІВСЬКИМ СЕЛИЩНИМ ГОЛОВОЮ В ЖОВТНІ 2023 РОКУ. Це відновить централізоване водопостачання Томаківської громади зараз для промивки розвідного водогону водою за старим тарифом (до 05.07.2024 року). Паралельно необхідне виготовлення проекту та побудова власного водоканалу – не на папері, а реальні технічні рішення задля отримання джерела незалежного водопостачання.

На мою думку цей варіант є оптимальним, як для людей так і для бюджету громади.

Варіант 2

Томаківська селищна рада збирає підписи людей, створює суспільний резонанс намагаючись через суди, скарги та суспільне обурення ЗМУСИТИ Марганецький водоканал відновити водопостачання БЕЗ ДОТРИМАННЯ УМОВ МЕМОРАНДУМУ ПІДПИСАНОГО НИМ РАНІШЕ.

На мою думку цей варіант надовго застрягне в судах. З високою вірогідністю суд прийме до уваги, що Томаківський селищний голова підписуючи меморандум взяв на себе зобов’язання по його виконанню. Весь час до винесення рішення Томаківська громада  буде залишатись без централізованого водопостачання. Це неприйнятний для людей варіант!

Окремо хочу відповісти на всі звинувачення, які зараз звучать в мою адресу.

Перше: не маю законодавчих важелів примусити Томаківського селищного голову (не можу змушувати його щось підписувати/платити/не платити і так далі). Громада є самостійною в своїх рішеннях. Лише голова громади і депутати громади приймають всі рішення щодо водозабезпечення громади. Лише вони виділяють або не виділяють кошти, можуть купувати обладнання, вирішувати поточні питання. Так працює децентралізація. Всі повноваження та кошти – в громадах. Не в районі, не в області. Проте, я завжди готовий допомагати/сприяти/підтримувати за наявності у селищного голови конструктивної позиції.

Друге: не один раз пробував спілкуватись з очільниками трьох громад. Численні наради та зустрічі на яких були присутні керівники водоканалів, керівники громад, представники благодійних фондів, люди. З усіма маю добру комунікацію, від Томаківського селищного голови – конструктиву нуль. Здебільшого на запрошення в район – Калашник взагалі не приїздить. Іноді приїздять заступники, іноді – фахівці селищної ради або взагалі наради проходять без представників Томаківської селищної ради.

Третє: Калашник, як і всі інші голови громад підзвітний та підконтрольний лише населенню, що його обрало. Тобто, територіальній громаді. Це – положення Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Єдине, що зараз важливо – це вода в кранах мешканців Томаківки. Перепона єдина – не зрозуміла для більшості позиція Калашника! Коли і сам не може дати людям воду і плати сусідам не хоче.

Прошу мешканців Томаківської громади уважно прочитати цей текст, осмислити його та поширити.

Ще новини Нікопольщини: «Чому ви не виїжджаєте?» — відповіді жінок з Нікополя, Харкова, Херсона, Одеси, Білопілля

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×