Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
1110
1110

Як очищують воду, що подається із Запоріжжя магістральним водогоном на Нікопольщину  – процес очима не фахівця

Як очищують воду

Як очищують воду, що подається із Запорізької області магістральним водогоном на Нікопольщину – розповіли у Червоногригорівській громаді. Йдеться саме про процес очистки води, яку отримують мешканці вказаної громади – абоненти КП “Дніпро”. Але багатьом жителям Нікопольщини, що отримують воду з магістрального водогону, також може бути цікава дана інформація.

Її оприлюднив адміністратор офіційного Телеграм-каналу Червоногригорівської громади, який особисто побував на очисній споруді КП “Дніпро” і показав фото звідти, передає Nikopolnews.

Як очищують воду, що подається із Запорізької області магістральним водогоном на Нікопольщину  - процес очима не фахівця

Для тих хто не знає, що це, пояснюю: очисна споруда це та, яка брудну технічну воду прямо з річки Дніпро перетворює на чисту, придатну для споживання. Така очищена вода підтверджена лабораторним аналізом надалі роздається за допомогою власного водогону до кінцевих абонентів, – пише автор

І коротко описує процес очищення, як його побачив він, пересічний житель громади, який теж користується цією водою.

Як очищують воду

Не технічний працівник, тому пробачайте, якщо не знаю специфічних термінів, – просить автор

Він розповідає:

Отже, шлях води такий: із Запорізької області з річки Дніпро помпами вода подається до магістрального водогону, якість її самі там розумієте яка? Якщо відкинути літній період цвітіння, коли в ній велика кількість зелених водоростей (в народі “тархун”), то ще є такі фактори, як скид в неї нечистот та інші забруднюючі фактори вверх по руслу. Скажемо так, вже закачують її в стані майже болота.

На шляху до Червоногригорівської громади вода проходить фільтри грубої очистки, які, ймовірно, складаються тільки з дрібної сітки різних калібрів, щоб відфільтрувати рибу, водорості, ракушку і каміння. Все інше перекачується по магістральному водогону декількома потужними підкачуючими насосними станціями, які споживають величезну кількість дороговартісної електроенергії.

Попутно воду розбирають населені пункти через точки приєднання. В Червоногригорівській громаді теж є така точка приєднання, з якої до громади заходить вода. Далі вона під тиском приблизно в 8 атмосфер подається по новому збудованому громадою водогону до очисної споруди, все ще в стані технічної і занадто брудної.

А далі – про очисну споруду.

Як очищують воду

Вода під тиском заходить в спеціальні басейни, де шляхом переливання та сітки грубої очистки залишає пісок, дрібну ракушку та інші важкі частинки. Ці басейни вона вже залишає самотоком прозорою чи не дуже прозорою, в залежності від того, якою вона дійшла до очисної споруди.

Як очищують воду

Далі вода по складній системі труб та рівневих гідроспоруд потрапляє до фільтрів тонкої очистки. Це велика кількість спеціальних величезних ємностей по 6 метрів в висоту, які наповнені спочатку різної фракції камінням, а зверху засипані кварцевим піском. Через труби вода проходить гравій, а потім під власним тиском просочується через пісок, який доочищує воду від різних домішок, мутності та іншого забруднення, яке проскочило фільтра грубої очистки.

Як очищують воду

З цих ємностей вода перетікає системою жолобів вже прозорою і чистою, майже готовою до вживання. Після цих всіх процедур вода спрямовується в трубу, до якої дозатором подається постійно потрібна кількість гіпохлориду, щоб окрім механічної очистки вода ще й проходила хімічну очистку. Після хлорування вже вода перекачується в об’ємні резервуари-накопичувачі, з яких подається в систему власного водогону і доставляється до кінцевого споживача, тобто абонентів КП “Дніпро”.

Як очищують воду

Також автор у межах своєї компетенції відповів на питання, які хвилюють мешканців громади.

Цитуємо його.

Чому вода жовта, а не блакитна?

Вода залишає очисні споруди в стані питної, що підтверджено відповідними аналізами з лабораторії. Колір води, звісно, залежить від її складу, але вона такого кольору вже набуває, проходячи ділянки старого водогону, який складається з лабіринтів, утворених іржею та різними залишками, які відшаровуються з стінок труб.

Як очищують воду

Чому лічильник так швидко крутиться, мабуть, повітрям намотало?

У власний водогін вода подається під тиском 4-6 атмосфер і не містить в собі повітря, тобто система не “завоздушена”. Більшість наших абонентів не мала раніше лічильників навіть, про фільтри та зворотні клапани вони взагалі не чули. Відсутність зворотнього клапану дає змогу не потрапляти повітрю в трубу абонента при аварійних відключеннях, а потім без пирхання відновлювати водопостачання. Якщо у вас клапан є, але пирхає – можливо немає у ваших сусідів по вулиці. Також лічильник добре мотає, бо тиск в системі великий, ми до такого не звикли. Так як і не звикли раціонально використовувати воду.

photo 2024 09 11 12 58 46 (3)

Вода мабуть, брудна, бо не промиваються фільтри вчасно?

Фільтри тонкої очистки (кварцовий пісок) регулярно і за потреби миється за допомогою вакуумного методу, на цей час водопостачання в баки накопичувачі перекривається, брудна вода зливається в спеціальні відстійники. Також маємо велику кількість кварцового піску в наявності нового, на майбутнє. Зараз в фільтрах завантажений новий кварцовий пісок.

Чому на воду не поставлять очисну станцію?

Очисна станція не видає бажаної кількості, об’єму води, яку споживають абоненти. Очисні станції осмотичні не передбачені для потокового водопостачання. На виході вони можуть давати всього лиш декілька кубів на день, чисто для пиття. Тому станції підходять для невеличких фірм, підприємств, або підприємців які торгують бутильованою очищеною водою.

Ще новини Дніпропетровщини: Робота нового магістрального водогону: у ДніпроОВА зробили заяву

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×