Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
519
519

Мешканці Нікопольщини розповіли про життя без води (відео)

Мешканці Нікопольщини

Мешканці Нікопольщини розповіли про життя без води. Про це йдеться у сюжеті Олени Мендалюк, передає Nikopolnews.

Місто, як і весь Нікопольський район, під щоденним вогнем окупантів, та виїжджати звідти жителі не хочуть.Навіть попри труднощі з водою. Її розвозять або організовують точки роздачі. І люди підлаштовуються під нові реалії. Чи вдається покривати потреби та коли чекати на повернення централізованого водопостачання – дізнавалися наші кореспонденти.

Олександр на родину з 4 людей щодня набирає понад 20 літрів, і це лише питної води.

«Ось така вода, очищена, хороша. На ній можна їсти варити, пити. Ця вода смачна», – говорить чоловік.

Систему очищення коштом міжнародних партнерів встановили на одній зі свердловин. Її пробурили в густонаселеному районі. Тепер тут люди набирають і питну, і технічну воду.

«З мисочки в мисочку, з якоїсь злили, з якоїсь попрали. Потім вилили. Вже звикли, у Дніпро їздимо попрати до родичів, бо машинку не хочеться псувати», – розповідає Сергій, мешканець Нікополя.

Понад два місяці у Марганці крани сухі. Через підрив росіянами Каховської ГЕС у громаді повністю зупинене централізоване водопостачання.

«Та хай вони пощезнуть пошвидше, одне бажання. Виправдання їм немає. Яка територія залишилася без води. Сільськогосподарські угіддя теж страждають. Це добре дощ пішов, немає черги, а так тут завжди черга», – додав Сергій

Мешканці Нікопольщини розповіли про життя без води: відео

Мешканці Нікопольщини розповіли про життя без води (відео)

Аби забезпечити населення – у місті організували понад 70 пунктів видачі води, пробурили свердловини. На це з міського бюджету витратили 3 з половиною мільйони гривень, додатково на 2 мільйони закупили бутильовану. Нагальні потреби у воді закриті, переконують чиновники. Марганчани ж, попри труднощі, рук не опускають. Воду возять і не шкодують ані сил, ані води на консервацію. Віктор жартує, зима спитає, що влітку робили.

«Ми ж плануємо жити далі. Тому будемо консервувати, маринувати, будемо квасити, все робить. Тільки що на плечі важко тягати все це», – розповідає ще один житель Нікополя, Віктор.

У міськраді Марганцю мають оптимістичні прогнози – вже наприкінці серпня планують запустити централізоване водопостачання. Вже за кілька тижнів завершиться будівництво водогону з Миколаївського водосховища. Щоправда, говорить міський голова Геннадій Боровик, вода там буде лише технічна. Вартість проєкту 90 мільйонів гривень – фінансування з обласного та державного бюджетів.

«Три насоси входить, які ми на 7,5 кілометрів будемо подавати технічну воду, яка буде очищуватися у нас на водоканалі. Розрахунок розбили повністю на Томаківку, Мирову і на нашу Марганецьку територіальну громаду. Це труба 500, яка буде повністю забезпечувати ці три громади», – розповів міський голова міста Марганець Геннадій Боровик.

Питну воду має забезпечити будівництво масштабного трубопроводу, який тягнуть із Запоріжжя. Поки строки завершення та здачі в експлуатацію не поспішають називати. Нікопольський район щодня під обстрілом. Темпи будівництва залежить і від безпекової ситуації.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×