Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
630
630

Чоловіки не хочуть працевлаштовуватися через мобілізацію: у Марганці немає кому налагодити водопостачання

у Марганці немає кому налагодити водопостачання 2

У Марганці немає кому налагодити водопостачання. З чотирьох аварійних бригад укомплектована лише одна.

Про це йдеться у сюжету Олени Мендалюк, передає Nikopolnews.

Після підриву окупантами Каховської ГЕС, Марганець залишився без води. 2, 5 місяці громада отримує воду з магістрального водогону. Проте на трубопроводі стається до 70 проривів на добу. Ремонтувати їх  немає кому.

За словами комунальників, труби знаходяться у критичному стані. Вони були прокладені ще у 60-і роки. Відтоді ніхто капітально не робив заміни. У Марганецькому водоканалі близько 700 км мереж, а аварійна бригада всього одна.

«Було таке, що і без вихідних робили, бо треба було зробити воду. Пориви постійно, багато, труби міняти треба.», каже Максим, слюсар КП «Марганецьводоканалу»

До того ж росіяни навмисно б’ють по трубопроводу та насосних станціях. Аварійні бригади приїжджають усувати наслідки та стають живою мішенню для ворога.

«Виконують усунення витоку воду там, де обстріли, ховаються під колесами, в траншеях, по-різному», каже Юрій Бондаренко,представник КП «Марганецький водоканал».

У Марганці немає кому налагодити водопостачання: відео

Він говорить, що через небезпечну роботу і мобілізацію чоловіки не хочуть офіційно працевлаштовуватися.

Через нестачу кадрів, в місті не можуть швидко усувати наслідки аварій. Роботи можуть тривати по декілька діб. Нещодавно жителі Марганцю були без централізованого водопостачання тиждень. Люди запанікували. Вода зникла за лічені години. Запаси зробити не встигли, а свердловини були  законсервовані.

«За годину, всі в ажіотажі. Що робить, як робить. Ну, на Бога надіємося, молимося, а там як воно буде – не знаємо», говорить Наталя, мешканка Марганця.

у Марганці немає кому налагодити водопостачання

«Хто каже дві неділі, сьогодні почула нову чутку, що аж до жовтня. Так що не знаю, поки що ось так от. Раз така ситуація, то треба знову відкривати свердловини. Ну, як це люди без води взагалі», говорить пані Тетяна.

От магістральний водогін ось сюди приходить, де приходили тоді з Каховського водосховища водогони, сюди ж тепер приходить з магістрального водогону з Запоріжжя.

Марганець тиждень жив без води через технічні причини у магістральному водогоні. За словами в.о  директора КП «Марганецький водоканал» Андрія Михайлика,  комунальне підприємство до цього не причетне і вплинути на ситуацію не могло.

«Ми вже відпрацювали 2,5 місяці на магістральному водогоні, але там також виникли проблеми. 2 числа через технічні причини ми вимушені були зупинити насосно-фільтрувальну станцію. А причиною стало те, що була відсутня вода у магістральному водогоні», каже чоловік.

Централізоване водопостачання відновили. По застарілих трубах знову пішла вода під тиском і знову з’явилися порив. А ремонтувати їх немає кому.  Бракує і матеріалів для усунення аварій. Зараз користуються тим, що дали благодійники, закуповувати все за власні кошти не можуть, бо їх немає.

«До війни ціни на матеріали, які я маю на увазі для ремонту, виросли в 10 разів. Наш тариф на сьогодні не відповідає нашим затратам і він відшкодовує десь приблизно 26 відсотків», каже Андрій Михайлик

у Марганці немає кому налагодити водопостачання 3

У КП «Марганецьводоканал» говорять, коли вони пішли на уступки й залишили тариф для населення незмінним, їм пообіцяли компенсувати різницю, але поки що цього не дочекалися.

«Зараз у нас вода 20 гривень за куб, каналізація приблизно 26 гривень за куб, а собівартість понад 20 гривень. – Але цю різницю мали компенсувати? – Питання не вирішено, але воно на контролі», пояснив в.о. директора міського водоканалу.

Поки що виходу із ситуації у водоканалі не бачать. Натомість відновили роботу свердловин.

Ще новини Нікопольщини: Як очищують воду, що подається із Запоріжжя магістральним водогоном на Нікопольщину  – процес очима не фахівця

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×