Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
5261
5261

«Вода технічна, довести її до питної якості немає можливості»: у Марганці відновили водопостачання

у Марганці відновили

У Марганці відновили водопостачання. Про це йдеться на сайті «Подробиці», передає Nikopolnews.

У громаді відновили централізоване водопостачання. Після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС люди два місяці не бачили її в кранах і вимушені були запасатися привозною водою. Тепер же будівництво альтернативного водогону з Миколаївського водосховища завершено. Воно забезпечуватиме водою 35 тисяч місцевих жителів Дніпропетровщини.

Пані Світлана не може стримати сліз, коли розповідає про життя без води. У буквальному розумінні цього слова. Через терористичний акт росіян на Каховській ГЕС два місяці Марганець жив без централізованого водопостачання. Люди рятувалася привозною. За добу розбирали до семисот кубів води.

«Цілий день я носила воду. Я бува носю по дві баклажки, а там всього 10 літрів, а 10 літрів це нічого. Тільки чую, що зливають – і я біжу. Діти питають: бабушка, а що ти робиш. Кажу: воду носю, одна вода в голові», – говорить Світлана Кудінцова, жителька Марганця.

Вже сьогодні для місцевих жителів водний квест завершено – у місті нарешті вода потекла з кранів. Водопостачання відновили завдяки альтернативному водогону. Його збудували з нуля – проклали більше семи кілометрів труб та звели насосну станцію.

У Марганці відновили водопостачання: відео

«Вода технічна, довести її до питної якості немає можливості»: у Марганці відновили водопостачання

Воду беруть з Миколаївського водосховища. Цей водогін забезпечуватиме водою 35 тисяч жителів Марганецької, Мирівської та Томаківської громад.

«Вода технічна, довести її до питної якості немає такої технологічної можливості, але вона проходить очистку, знезараження гіпохлоридом натрію і подається в мережу», –розповів Андрій Михайлик, головний інженер КП “Марганецьводоканал”.

У зневодненому місті за 2 місяці люди неабияк натерпілись. І зараз, попри відновлення централізованого водопостачання, пані Тамара має вдома постійний запас – до 300 літрів води. Її тримає у ванній.

«Без води важко, ви бачите умови: і попрати, і помити посуд, і як то кажуть і приготувати їсти, а особливо якщо сім’я, діти, то це взагалі дуже складно. – Чи будете витрачати ці запаси? – Ні, вода зі скважини, вважаємо природна, то ці запаси притримаємо», каже Тамара, жителька Марганця.

У Марганці продовжують підвозити воду до пунктів видачі, але вже сьогодні тут ажіотажу немає. Пан Андрій поки ще набирає привозну, бо, каже, ту, що в системі, може використовувати не для всього.

«Солонувата трохи. Це береться для того, щоб там, ну, руки помить, умиться, голову помить. То ж вода з Микоївки йде. Ну цих 6 фляг мені вистачає на два дні, мені з дружиною на двох, звісно менше. Посуду миємо вже тою, що в системі йде. Це так, помити, самому обмитися», – говорить Андрій, житель Марганця.

Водопостачання з Миколаївського водосховища організували тимчасово, – розказують у водоканалі, – доки триває будівництво головного магістрального водогону. Його тягнуть із Запоріжжя, а це понад 150 кілометрів. Завершити роботи планують вже до кінця року. Тоді місцеві матимуть в кранах і питну воду.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×