Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2447
2447

Мешканців Нікополя і району закликають не купувати продукти на стихійних ринках

Мешканців Нікополя і району закликають не купувати продукти на стихійних ринках

Мешканців Нікополя і району закликають не купувати продукти на стихійних ринках. Особливо зараз – під час літньої спеки. Названо найнебезпечніші продукти.

Відповідне звернення зробило Нікопольське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. Тут кажуть, що що купівля продуктів на стихійних ринках – великий ризик.

Мешканців Нікополя і району закликають не купувати продукти на стихійних ринках

Серед продуктів, які реалізуються на стихійних ринках в антисанітарних умовах, без дотримання температурних режимів зберігання, найбільш небезпечними для здоров’я є м’ясо, риба, молоко та молочні продукти.

Купуючи харчові продукти в місцях стихійної торгівлі, треба пам’ятати, що це продукти невідомого походження (невідомо стан здоров’я, умови виготовлення, зберігання, транспортування та терміни придатності), які можуть викликати харчові отруєння, токсикоінфекції, зокрема й ботулізм та інші інфекційні захворювання.

Звертаємо увагу що купівля молока у пластикових пляшках небезпечно (вони є предметами одноразового використання, іноді пляшки збирають на сміттєзвалищах і не завжди ретельно миють), – йдеться у повідомленні

Наголошується: загрозу можуть нести як харчові продукти, так і люди які їх реалізують. Фізичні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних оглядів і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія тощо.

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами домашнього виготовлення (молочні продукти, м’ясо, городина) – це агропродовольчий ринок. Саме там знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт є доброякісним.

Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені як небезпечні та непридатні до споживання людиною. Якщо людина отруїться такими продуктами харчування, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення.

Торгівля на стихійних ринках – це адміністративні правопорушення за ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення (торгівля з рук у невстановлених місцях) та ст. 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності). Відповідно до ст.255 КУпАП, право вживати заходи до порушників надано посадовим особам органів Міністерства внутрішніх справ.

Пам’ятайте, харчові продукти можна купувати лише у спеціалізованих магазинах та на спеціально обладнаних агропродовольчих ринках, де є державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних! – закликають громадян

Ще новини Нікополя і району: Мешканців Нікополя закликають погасити борги за воду

Наш Телеграм

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×