Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
9846
9846

Про ризик наступу з «того берега», удари по «тарілкам» і захист від дронів – начальник Нікопольської РВА

Про ризик наступу на Нікополь з «того берега», удари по «тарілкам» і захист від дронів – Євтушенко

12 січня було рівно півтора роки, як Нікопольщина регулярно обстрілюється ворогом. Начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко в інтерв’ю виданням «Візит-Венал» і «Громадське Радіо» відповів на питання, які хвилюють мешканців району. Nikopolnews зібрав найважливішу інформацію: про ризик наступу на Нікополь з «того берега», удари по «тарілкам», захист від дронів тощо.

Про перспективи звільнення Енергодара

Ми вже довго бачимо стабільну лінію фронту, яка проходить на межі Нікопольського району і маємо розуміти, що швидкого звільнення протилежного берега не буде. Прибережні території нашого району живуть в реальності, коли на тому березі знаходиться ворог. Вони здійснюватимуть обстріли, відповідно до команд, які отримують, до того моменту коли ми зайдемо в якісь мирні домовленості. До того часу відбуватимуться обстріли і військовий тиск. Якщо на Херсонщині та Запорізькому напрямку починається загострення, то таке саме загострення відбувається і у нас. Це системна дія по всій лінії розмежування. Також не виключені локальні загострення на територіях, які росіяни визначать як території бажані для захоплення.

Про загрозу наступу з «того берега»

Цей ризик збільшився. Була велика водна перешкода, яка не давала росіянам легко зайти на нашу територію. Зараз її немає. Наразі територія бувшого водосховища непрохідна, як і тоді коли була вода. Небезпека збільшиться, коли замерзне мул. Але все одно залишаються водні перешкоди, русло Дніпра. Навіть дорога часів Другої світової війни, конструктив якої зберігся, непрохідна, адже там немає мостових переїздів через водні перешкоди. Шляхи можливих переходів зрозумілі і постійно моніторяться.

Можливість, що росіяни спробують перейти не відкидається військовим керівництвом. Вони ведуть певні підготовчі роботи для попередження такого сценарію. Це, наприклад, мінування берегової лінії та інші засоби протидії ворогам, але ми не можемо про це говорити. Сили оборони України готові дати відсіч агресору.

Особисто я думаю, що зараз основні бойові дії будуть точитися на лівому березі на Донецькому, на Харківському напрямках. Росіяни намагатимуться рівняти лінії фронту. Наша територія буде знаходитися в позиційній, стабільні ситуації, але при цьому будуть продовжуватися обстріли. Наносячи вогневе ураження, окрім терору населення, росіяни проводять розвідку боєм, аби визначити хто тут знаходиться, чи є якісь сили, чи буде відповідь, яка саме.

Важливо що вивчати нас їм також допомагають наші люди, які знімають та публікують відео міста, берегової лінії, пишуть коментарі щодо прильотів, тощо. Цього не варто робити!

Оборона – це не завжди гармати, танки і вишикувані в шеренгу солдати. Треба розуміти, що багато речей сказати ми не можемо. В соціальних мережах ніколи не буде написано хто і які завдання виконує на наших територіях. Люди цього не бачать, і відповідно роблять висновки, що тут немає захисту. Але ж це не відповідає дійсності.

Користуючись нагодою, закликаю людей не виходити на берегову лінію, не провокувати обстріли. Умовно кажучи, росіяни вважають, що будь-яка будівля в Нікополі – це база НАТО, а будь-яка людина на березі – військовий, який переправлятиметься на протилежний берег щоб їх вбити. Якщо це перебільшення то невелике, зверніть увагу на звіти їх військових, котрі майже щодня «знищують» уявні бази НАТО і найманців.

Про відповідь окупантам з боку ЗСУ

Багато сказати не можу, тому що це службова інформація. Але у військових є певна кількість сил і засобів для захисту нашої території, які розподілені по лінії зіткнення в залежності від існуючих ризиків і загроз. Є напрямки, на яких прорив росіян більш імовірний, на яких ведуться наступальні дії. Тому держава концентрує свої ресурси на тих територіях.

Ми стоїмо в режимі оборони. Наше завдання – не допустити ворога на цей берег. Ні у військових, ні у політиків немає жодного злого умислу навмисно не захищати нашу територію. Ви ж дивитесь новини і бачите, що постачання зброї, боєприпасів зменшилось. Це буде відображатися, у тому числі, і на нашій території.

Не вдаючись в деталі скажу, що захисники роблять все можливе для захисту нашого району.

Наприклад, минулого року, гради та артилерія працювали на всю глибину міста, ураження були навіть за містом. Сили оборони витиснули російську артилерію з берегової лінії. Зверніть увагу, що всі обстріли, на жаль, на себе приймає стара частина міста та берегова зона. Наразі, далі вони своїми гарматами не дістають. Але ситуація постійно змінюється. Маючи завдання тероризувати цивільних, вони роблять це настільки, наскільки можуть дістати. Тому з’явилися FPV дрони-камікадзе, які б’ють по місту руйнуючи будинки, автозаправки та інші суто цивільні об’єкти.

Ми живемо за 5 кілометрів від ворогів. Це фронт, тут не може бути мирного життя, росіяни цього не допустять і тероризуватимуть нас скільки зможуть.

Про збільшення дронових атак і протидію їм

На нашій території є певні засоби та антидронові рушниці, кількість яких обчислюється в десятках. Але треба розуміти, що немає абсолютної зброї, а відповідно і абсолютного захисту. Наприклад, Енергодар дуже добре захищений від наших дронів. Там стоять стаціонарні РЕБи, які зараз вважаються одними з найкращих у світі, також є люди з антидроновими рушницями. Попри це, наші сили оборони теж літають туди дронами і виконують бойові завдання.

Тут треба роз’яснити людям. Бо ми БПЛА і дронами називаємо все що літає. Коли атакують БПЛА, люди, думаючи, що летить щось схоже на шахед, питають в мережі: «Чому ви їх не збиваєте?». Але шахед має розміри легкового автомобіля за площею, а FPV дрон, якими атакують Нікополь, за розміром як шкільний зошит. Він може нести 2 кілограми бойової частини, в якій є велика кількість елементів ураження. Такі заряди розраховані на максимальне ураження людей. Також вороги намагаються руйнувати антени на будинках, які видаються їм підозрілими та щогли стільникового зв’язку. Наприклад вежу, на якій розміщено антени Т2, вони чомусь сприймають як військову та постійно її атакують. Обладнання на ній фактично знищили.

Про виклики 2024 року

Перший виклик – це зникнення Каховського водосховища. Взимку воно замерзне, а навесні дуже швидко заросте кущами і деревами. Є території де на сьогоднішній день молоді верби вже мають висоту більше 2 метрів. Якщо раніше дистанція спостереження за ворогом складала мінімум 4,7 кілометрів, то потім вона суттєво зміниться, адже оптичні прилади і тепловізори не можуть бачити через таку щільну рослинність. Це створить додаткові труднощі у плані спостереження. Все інше ми вже бачили минулого року. До артилерійських обстрілів додалися атаки БПЛА.  Але іде інтенсивна робота задля того, щоб їм протидіяти. Військові не можуть зупинити всі дрони, які летять на місто, але відсотків 50-70 буде знищуватись.

Про втрати і руйнування на Нікопольщині

На Нікопольщині від літа 2022 року, коли окупанти почали обстрілювати район, загинули 67 цивільних, 372 людини було поранено. Росіяни пошкодили близько 800 багатоквартирних та 5 тисяч приватних будинків.

Пошкоджено близько 70 закладів освіти.

Також пошкоджені заклади культури, медичні, релігійні заклади — все це обліковується у десятках. Якщо взяти, наприклад, місто Нікополь, то знайти будинок, де цілі всі шибки, де немає пошкодженої покрівлі — це рідкість.

Ще новини Нікополя: «При обстрілі в нас є 3-6 секунд, щоб заховатися»: про життя у прифронтовому Нікополі, розповіла майстриня з гончарства

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×