Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
2028
2028

У Марганці знайдено велетенський старовинний кам’яний хрест

У Марганці знайдено велетенський старовинний кам’яний хрест

У Марганці, в районі селища Городище, виявлено велетенський старовинний кам’яний хрест. Ентузіасти, які знайшли його, припускають, що хрест може бути часів Запорізького козацтва. Про це пише Марганець Туристичний, передає Nikopolnews.

Під час краєзнавчої експедиції, яка відбулась 01.11.2022 р., учасниками товариства “Марганець Туристичний” було виявлено велетенський старовинний кам’яний хрест. Точне датування визначити не просто, але можно припустити, що цей хрест може належати навіть до часів Запорозького козацтва. Адже поряд знаходиться острів Городище (Томаківка), де за думкою деяких істориків розташовувалась одна з перших Запорозьких Січей, а саме – Томаківська Січ, – розповідає голова ОО «Марганець туристичний» Мар’ян Корбут.

У Марганці знайдено велетенський старовинний кам’яний хрест

За його словами, хрест має доволі великі розміри та лежить на землі (швидше за все, на могилі). Надписів на хресті виявити не вдалось. Однак, на хресті був малюнок із ліній, які відображають також хрест.

Особисто я був дуже здивований, коли побачив цього хреста перед собою. Починаючи з 2015 року, відвідав практично всі старовині цвинтарі Марганецької ТГ. Зустрічались різні хрести за розмірами та формами, але такого не доводилось бачити. Можливо через те, що хрест має значні габарити, його з самого початку було вирішено не вкопувати в землю, а покласти зверху на могилу. Це моя власна думка, а не історичний висновок, – написав Мар’ян Корбут.

Він каже, що для того, аби визначити приблизний вік цього хреста, потрібно запросити професійних істориків.

У Марганці знайдено велетенський старовинний кам’яний хрест

«Ми не другий Маріуполь» — репортаж про Нікополь РБК-Україна

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×