Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
509
509

У Томаківській громаді шукають патронатних батьків: які умови і зарплата

У Томаківській громаді шукають патронатних батьків: які умови і зарплата

У Томаківській громаді шукають патронатних батьків. Розповідаємо, хто такі патронатні батьки, які умови, зарплата і розмір виплат на дітей.

Оголошення про пошук патронатних батьків розмістили у Фейсбук-спільноті Томаківської громади, передає Nikopolnews.

Тут кажуть, що в громаді уже давно назріла така потреба.

Складні життєві обставини сімей – проблема яка, зазвичай, потребує комплексного та довготривалого втручання, часто батьки не можуть її подолати наодинці, в цьому їм потрібна допомога. Але ж поки всі намагаються вирішити проблеми батьків, страждають діти. Для цього існує сімейний патронат, – кажуть у громаді

Хто може бути патронатним вихователем

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для догляду, виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні.

Крім того, ПАТРОНАТ – ЦЕ ТЕЖ РОБОТА! – наголошують у громаді

Що таке патронат над дитиною

У Томаківській громаді шукають патронатних батьків: які умови і зарплата

Патронат над дитиною – комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин та/або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, та визначення форми її влаштування.

ПАТРОНАТНИЙ ВИХОВАТЕЛЬ здійснює свою професійну діяльність щодо догляду та виховання дітей в умовах своєї сім’ї, залучаючи до надання послуг в суботні, недільні дні та вечірні години добровільного помічника із числа членів сім’ї. Залучення ще одного члена сім’ї обґрунтовується потребою гарантії у забезпеченні безпеки дитини; підтримки у виконанні певних обов’язків з догляду, особливо у разі влаштування одночасно декількох дітей, немовляти, дітей з особливими потребами тощо.

Патронатним вихователем може бути повнолітня особа, яка є громадянином України, має вищу освіту, досвід виховання дітей, спільно з добровільним помічником пройшов/ла курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та зі згоди всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають у помешканні, уклала договір про надання послуг патронату з відповідним органом опіки та піклування.

ОСОБЛИВОСТІ НАДАННЯ ПОСЛУГ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ визначаються готовністю, в разі потреби, негайно прийняти у своїй сім’ї дитину/дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах і потребують захисту. Робота патронатного вихователя пов’язана з надмірним психологічним навантаженням, потребує спеціальної підготовки та професійної майстерності щодо налагодження стосунків з дитиною, яка розлучена зі своїми батьками, оцінки її потреб, створення сприятливих, комфортних умов для корекції поведінки дитини, підтримки стосунків з батьками, родичами, сприяння поверненню дитини до родини чи влаштування до іншої форми виховання.

ТЕРМІН ПЕРЕБУВАННЯ В СІМ’Ї ПАТРОНАТНОГО ВИХОВАТЕЛЯ визначається потребами дитини та залежить від складності життєвих обставин, які спричинили влаштування дитини, але не має перевищувати 3 місяці. Загальний термін перебування дитини в патронаті не повинен перевищувати 6 місяців. До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Діти, старші 14 років, влаштовуються за їхньої власної згоди та згоди патронатних вихователів.

Скільки платять патронатним батькам

ФІНАНСУВАННЯ ПОСЛУГИ ПАТРОНАТУ НАД ДИТИНОЮ  – субвенція державного бюджету місцевим бюджетам. За надання послуг патронату нараховується соціальна допомога в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів на кожну дитину відповідного віку на місяць на утримання влаштованої під патронат дитини.

ГРОШОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ за надану патронатним вихователем послугу: у період перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя – 5-ть прожиткових мінімумів для працездатних осіб,

у період між влаштуванням дітей – 1,5 прожиткових мінімуми для працездатних осіб.

Як стати патронатним вихователем

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, ЯКІ НЕОБХІДНО ЗІБРАТИ КАНДИДАТАМ У ПАТРОНАТНІ ВИХОВАТЕЛІ

  • заява;
  • копія свого паспорта та кандидата у помічники патронатного вихователя;
  • довідка про склад сім’ї (форма № 3);
  • копія диплома про вищу освіту;
  • копія трудової книжки (за наявності);
  • висновки про стан свого здоров’я та кандидата у помічники патронатного вихователя, складені за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини»;
  • довідки від нарколога, психіатра та фтизіатра, в т.ч. і для осіб, які проживають разом із кандидатом у патронатні вихователі;
  • довідки про відсутність судимості, в т.ч. і у повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;
  • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  • письмова згода на влаштування дітей до цієї сім’ї усіх повнолітніх членів сім’ї кандидата у патронатні вихователі, які проживають разом з ним, а також дітей, за умови досягнення ними віку, коли вони спроможні самостійно висловлювати свою думку.

Куди звертатися, якщо Ви хочете більше дізнатися про запровадження патронату або стати патронатними вихователями?

Дізнатися більше про умови та можливості оформлення патронату над дітьми можна за цим посиланням : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/148-2017-%D0%BF та безпосередньо, при зверненні до служби у справах дітей  Виконавчого комітету Томаківської селищної ради.

Ще новини Нікополя і району: «Ніякої примусової евакуації зараз не відбувається» – у Червоногригорівській громаді звернулися до батьків

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×