Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
6855
6855

«Велика вода» прийшла в громаду на Нікопольщині: яка ситуація зараз і як жили без води рік

«Велика вода» прийшла в громаду на Нікопольщині: яка ситуація зараз і як жили без води рік

Велика вода прийшла в Червоногригорівську громаду на Нікопольщині після року «безводдя».

Як мешканці прожили цей рік і яка ситуація зараз, розповіли журналісти «Подробиць», підготувавши сюжет, передає Nikopolnews.

Нагадаємо, Червоногригорівська громада як і решта громад Нікопольщини, залишилася без централізованого водопостачання після підриву Каховської ГЕС і дамби окупантами у червні 2023 року.

Станом на сьогодні для більшості населених пунктів проблему вдалось вирішити прокладанням магістрального водогону Запоріжжя-Нікополь-Покров. Червоногригорівська громада до нього під’єднувалась самостійно.

Чому, скільки це коштувало і яка ситуація зараз, розповіли у Червоногригорівці.

«Велика вода» прийшла в громаду на Нікопольщині

Як ви бачите, там є ще, наприклад, вода. За бажанням можна було б подовжити цей водозабірник, але немає таких ні підрядних організацій, ні таких людей, які б захотіли ризикнути своїм життям і цей водозабірник дотягти до річища. Півтора-два кілометри. І це буде якраз посередині сховища, – кажуть у громаді про можливість отримувати воду з колишнього водосховища

З Каховського водосховища усі прибережні населені пункти брали воду для централізованого водопостачання, серед них і Червоногригорівська громада.

От тільки в проєкт магістрального водогону Запоріжжя-Нікополь-Покров Червоногригорівська громада не увійшла, розповідає голова Олександр Прокопенко. Щоби десятитисячне населення забезпечити водою, знайшли спонсорів і розробили власний проєкт.

Попали туди тільки великі міста – Марганець, Нікополь і місто Покров. Водночас ми розуміли, що ніхто не прийде і не буде розв’язувати наші питання, зібрались з депутатами, зібрались з активом, було прийнято рішення виготовити проєкт про під’єднання нашої насосної станції до центрального водогону. На дані роботи було витрачено і проєктні, і монтажні понад 4 мільйони гривень, – розповів Прокопенко

2

Збудували й частково замінили понад 10 кілометрів трубопроводу. Результат побачили цього літа – вже місяць, як громада з питною водою з магістралі.

От дивіться, будь ласка, прекрасна якість. Ми використовуємо, чай заварюємо, суп з цієї води. Вода хороша, – каже пані Лариса

Вона додає, що цьогоріч і консервацію люди можуть собі дозволити. Бо попередній рік жили за рахунок привізної води, а на ній багато не законсервуєш. А ще минулого року через відсутність поливу не було врожаю. Родина пані Лариси вирощує помідори. Цієї весни вирішили засадити лише половину своїх плантацій.

Кущів 200 утеплиці. Урожай завчасно почав засихати, ми бачимо, що багато і хворіє. Так хворі і від води, і від шкідників, – розповіла Лариса Бойко, жителька Червоногригорівки

Комунальники зізнаються, що проблеми з водою у Червоногригорівці досіє є. Через високий тиск, труби, яким більше пів століття, буквально рвуться. На день ліквідовують до 5 поривів.

Євгеній Рак – головний спеціаліст відділу комунальної власності та житлово-комунального господарства Червоногригорівської селищної ради розповів:

Хотілось би наголосити, що всі ці роботи проводяться в досить складних умовах. Оскільки наша громада знаходиться в зоні проведення активних бойових дій. Є така особливість, якщо ворожа армія бачить проведення деяких робіт, які проводяться на території населених пунктів в зоні видимості, майже завжди ці люди наражаються на небезпеку.

Тож, ремонтні бригади працюють над відновленням водопостачання понад рік і час від часу роботи супроводжуються обстрілами. Як доказ – автівка, «прошита» осколками від «Граду».

Та попри все, комунальники продовжують працювати, адже відчувають відповідальність – людям потрібна вода.

Тримаю 150 бутлів, в підвалі, скрізь, ось теж повна, зразу наточила, як тільки пішла вода. А це носила. Сама ношу. А то вода трошки біжить, квіти полить – дощова, – розповіла пані Валентина

«Велика вода» прийшла в громаду на Нікопольщині: яка ситуація зараз і як жили без води рік

Рік без централізованого водопостачання навчив її завжди мати запаси. Зараз води немає, говорить пенсіонерка, бригада усуває черговий прорив.

Вона стверджує, що централізоване водопостачання дуже потрібне людям. Але й цю воду будуть економити, тому що тариф зависокий – 55 гривень за куб.

Ну, от порахуйте, 10 кубів розходу. Це треба 550 гривень віддати, а їсти, а ліки. Ось цукровий діабет, тиск, – каже жінка

Перші платіжки населення вже отримало, і у селищній раді сподіваються на сумлінну сплату.

Олександр Прокопенко, голова Червоногригорівської селищної ради каже:

Нам потрібно платити заробітну плату, нам потрібно заплатити за електроенергію, ремонтувати. За цей місяць, який ми використали воду, нам мільйон потрібно сплатити, воду до управління зрошувальних систем, за спожиту воду з магістрального водогону.

Та чиновники запевняють: якщо будуть економічні підстави, то переглядатимуть тарифи для населення у бік зменшення.

Детальніше – в сюжеті Подробиць нижче.

«Велика вода» прийшла в громаду на Нікопольщині: яка ситуація зараз і як жили без води рік«Велика вода» прийшла в громаду на Нікопольщині: яка ситуація зараз і як жили без води рік

Ще новини Нікополя і району: Про нову специфіку обстрілів Нікопольщини, ймовірність наступу, евакуацію, світло і прогноз на зиму – розмова з Євгеном Євтушенком

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×