Купити квартиру в Дніпрі

Допомога українцям
211
211

«Виплат 21 000 ще не було»: як живе і готується до зими прифронтова громада на Нікопольщині (відео)

«Виплат 21 000 ще не було»: як живе і готується до зими прифронтова громада на Нікопольщині (відео)

Як живе і готується до зими прифронтова громада на Нікопольщині в умовах постійних обстрілів, показали журналісти «1+1» в Єдиному марафоні.

Кореспонденти побували у Червоногригорівській громаді, яка знаходиться в 10 кілометрах від ворога і постійно під прицілом росіян, передає Nikopolnews. Поспілкувалися з місцевими жителями, владою і представниками благодійного фонду, який допомагає людям готуватися до зими.

Як живе і готується до зими прифронтова громада на Нікопольщині

У Червоногригорівській громаді мешкає приблизно 10 тисяч жителів. Багато молодих родин з дітьми виїхали через обстріли. А пенсіонери переважно залишаються. І їм непросто виживати в таких умовах.

Серед них пані Ніна.

як живе і готується до зими прифронтова громада на Нікопольщині

На момент зйомки сюжету їй як раз привезли цілу машину дров – вже порубаних, готових до використання.

Жінка каже, що сама придбати аж стільки не змогла б. Її пенсії вистачає тільки на комуналку, харчування і ліки.

Я ще нічого не купляла. В мене нема скільки грошей, щоб купити дрова, – говорить пенсіонерка

Аби не замерзнути та зготувати їжу, у свої 84 пані Ніна сама рубає дрова, напиляла гілочок.

Цього року жінці пощастило – потрапила під програму благодійного фонду, і тепер матиме чим отопитись. Каже, що має вистачити на зиму.

«Їду, їду, і наді мною летить»

Червоногригорівську громаду щодня обстрілюють з протилежного берега. У громаді поруйновано близько тисячі будівель. Базу ворога на Запорізькій АЕС добре видно неозброєним оком на протилежному березі колишнього Каховського моря.

як живе і готується до зими прифронтова громада на Нікопольщині

Попри це соцпрацівниця Олена щодня мчить до своїх підопічних на мопеді.

Їду, їду і наді мною летить, я пригнулася. А що ж пригнутися?…  Оце ж прилетіла до бабусі, і якраз бабахнуло, десь будемо казати поруч. Забігли з нею  – в хаті і сидимо. А що робити? Вона плаче, каже «приїдь, бо я боюся». Вона ж сама…  От і їду. Хай летить. Дай Бог, не вб’ють, – розповідає жінка про свою небезпечну роботу у прифронтовому селищі

як живе і готується до зими прифронтова громада на Нікопольщині

З ходунками надвір потихеньку видибала і пані Альбіна. Їй теж привезли вантажівку з дровами. Жінка у будиночку мешкає сама. Торік, каже, обігрівала лише одну кімнату.

Я в одній кімнатці вмикала електрокамін. І все. Мені вистачало. А тепер якось лячно, бо зима, кажуть, буде холодна, – говорить пенсіонерка

Добре, що цього року є дрова, а от виплат 21 000 грн ще не було

Чи не більше за жителів дровам для них радіють соцпрацівники. Кажуть, що деревину надав благодійний фонд, який підтримує прифронтові громади. Перед завантаженням дрова переміряють уметалевих кубах, аби нікого не обділити.

Саме за програмою утеплення ми роздаємо людям по 6 кубометрів дров. Тим, в яких взагалі немає змоги користуватися в зимовий період газом або електроопаленням,  ми встановлюємо буржуйки – невеличкі компактні буржуйки, – розповідає представник благодійного фонду

Зазначається, що в таких прифронтових громадах як Червоногригорівська, мала б діяти і державна програма допомоги у вигляді 21 000 грн на тверде паливо. ЇЇ має право отримати кожен господар, який цього потребує. Проте виплат за нею ще не було, та й 1800 заяв задовольнити змогли лише половину.

Про це розповів місцевий голова.

як живе і готується до зими прифронтова громада на Нікопольщині

Ми розуміємо, що є певні труднощі. Але все ж таки є надія на те, що стовідсотково будуть задоволені заяви громадян, які надали свої документи для отримання такої дієвої матеріальної грошової допомоги, – додав він

Втім, коли почнуться виплати за цією програмою, у селищній раді поки сказати не можуть.

Натомість звітують, що лікарню та усі бюджетні установи забезпечили генераторами. Адже через обстріли громада часто залишається без електрики, і оскільки зиму очікують непросту, розширяють мережу пунктів незламності, аби якщо ворог аж надто лютуватиме, люди мали де зігрітись і могли вийти на зв’язок.

«Виплат 21 000 ще не було»: як живе і готується до зими прифронтова громада на Нікопольщині (відео)«Виплат 21 000 ще не було»: як живе і готується до зими прифронтова громада на Нікопольщині (відео)

Ще новини Нікопольщини: На тому березі – армія РФ. Репортаж із Нікополя від DW

Читайте також: Грошова допомога для родин з дітьми на прифронтових територіях: дві програми від ЮНІСЕФ

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу