Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
1375
1375

Життя на Нікопольщині стає все більше схожим на військове: Євген Євтушенко про безпекову ситуацію у районі

Життя на Нікопольщині стає все більше схожим на військове: Євген Євтушенко про безпекову ситуацію у районі

Про життя на Нікопольщині в умовах постійних ворожих обстрілів, про тактику ударів росіян, про плани щодо навчання школярів тощо розповів очільник Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

Інтерв’ю Суспільному посадовець дав сьогодні, 31 травня, передає Nikopolnews.

На момент інтерв’ю по всій прибережній території Нікопольщини було оголошено тривогу через розпочату армією РФ чергову атаку дронами-камікадзе. А сили оборони працювали, аби якомога менше БПЛА долетіли до населених пунктів.

Про загострення ситуації

Загострення триває вже декілька місяців. Атаки наростають, наростає їх кількість – як ударів дронами, так і артилерією. На жаль, знову у нас є загиблі і поранені. На сьогоднішній день ми маємо 79 загиблих цивільних осіб за весь час обстрілів. І 486 людей отримали поранення. Це жінки, чоловіки, діти. Абсолютно всі вікові категорії зазнали на собі руйнівного впливу російського залізяччя. Понівечено близько 900 багатоповерхівок, більше 6 тисяч одноповерхових будинків понівечили, – розповів Євген Євтушенко

Життя на Нікопольщині стає все більше схожим на військове

За словами Євгена Євтушенка, російська агресія здійснює комплексний вплив на територію. Починаючи з того, що через терор росіян багато людей були змушені виїхати зі своїх населених пунктів, залишити свої домівки – відповідно, вони залишили свої робочі місця. Тобто це відображається на економіці регіону.

Також це відображається на морально-психологічному кліматі, який присутній на прибережних територіях.

Ну, і третє – через руйнування інфраструктури збільшується навантаження на місцеві бюджети, на обласний бюджет. Доводиться залучати все більше фондів, аби вони надавали матеріали для відновлення. І відповідно, збільшується кількість людей, задіяних у ліквідації наслідків – мова йде про МНС, поліцію, аварійні і комунальні служби тощо.

Район все більше перестає жити нормальним життям, його життя все більше стає схожим на військове, – констатує начальник РВА

Цинічна ворожа тактика подвійних ударів і критична інфраструктура як мета

Євген Євтушенко нагадав що два дні тому росіяни за допомогою дрона-камікадзе, оператор якого чудово бачив, куди він скеровує боєприпас, атакували машину «швидкої» допомоги, яка мала відповідні маркування. Водій, на жаль, загинув.

Також подвійні обстріли неодноразово відбувалися на місцях прильотів. Під них вже потрапляли представники поліції, представники ДСНС, ремонтні бригади ДТЕК, газовики, комунальні служби, які відновлювали водопостачання.

При цьому росіяни свідомо намагаються уразити саме об’єкти критичної інфраструктури: об’єкти електропостачання, водопостачання, газопостачання.

За словами Євтушенка, відновлювальні роботи у районі проводяться постійно, незважаючи на те, що територія знаходиться в зоні активних бойових дій.

На сьогодні вдається відновлювати все протягом доби. Попри те, що ми знаходимося на передньому краї. Завдяки без перебільшення героїчній роботі працівників, – каже посадовець

Окремо він згадав про обстріли електромереж, які живлять у тому числі Запорізьку атомну електростанцію.

Кількість поривів внаслідок російської агресії – десятки. Знеструмлення атомної станції, аварійна ситуація виникає не вперше, і це може призвести до дуже небезпечних наслідків в плані аварійних ситуацій на ЗАЕС, – констатував Євтушенко

Щодо відновлення житла, Євтушенко зауважив, що капітального відновлення будинків не проводиться, адже по ним може прилетіти знову. Тому просто накривають дахи, закривають вікна, вивозять будівельне сміття.

Розглядається можливість змішаного навчання у тилових громадах

Торкнулися у бесіді і теми шкільного навчання, яке проходить онлайн на всій території Нікопольщини – у прибережних громадах через загрозу артобстрілів і атаки дронів-камікадзе, а у більш віддалених населених пунктів через загрозу ударів ракетами і «Шахедами».

Всього таким чином здобувають освіту на Нікопольщині 22 тисячі учнів.

Звісно, це не те навчання, яке хотілося б мати і учням, і батькам, і школярам. Дітям Нікопольщини не пощастило – спочатку ковід, потім війна. Вони сумують одне за одним, за живим спілкуванням. Тому ми розглядаємо можливість запровадити змішане навчання у тилових громадах – в укриттях, – сказав Євген Євтушенко

Детальніше про все це – у відео нижче

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×