Купити квартиру в Дніпрі

Допомога населенню
36
36

Чотири цікавих факти про очі й зір

Close up of a woman blue eye on blue background

Люди сприймають свої органи чуттів як щось належне. Але саме завдяки зору вони отримують понад 80% інформації про світ, можуть розрізняти мільйони кольорів і бачити світло свічки на відстані 15 км. У цій статті ви знайдете найцікавіші факти про зір, які знають далеко не всі.

Особливості будови людського ока

Людське тіло — вкрай складна система, де кожен орган тісно пов’язаний з іншим. А от очі — настільки дивовижна частина організму, яка й досі вражає, хоча доволі добре досліджена. Зокрема:

  1. Органи зору обробляють інформацію з феноменальною швидкістю. Мозок може розпізнавати побачене зображення приблизно за 13 мілісекунд.
  2. Око складається з понад двох мільйонів робочих частин. Це одна з найскладніших структур в організмі.
  3. М’язи, які контролюють переміщення очей, найактивніші в людському тілі. Вони виконують понад 100 000 рухів щодня.
  4. Райдужка кожної людини має унікальний малюнок, як і відбитки пальців. Тому її також використовують у біометричних системах для ідентифікації особистості.

Багато людей нехтують перевіркою зору. А це допоможе підтримувати здоров’я очей. У разі погіршення зору знадобиться офтальмологічна лікарня у Львові. Місто належить до регіонів із розвиненою медичною інфраструктурою. Проходити перевірку потрібно раз на 6 місяців, а за появи больових відчуттів варто записатися до лікаря поза чергою.

Чотири цікавих факти про очі й зір

Що скаже колір очей

Колір рогівки визначається генетичною комбінацією обох батьків. Більшість людей на планеті мають карий колір очей. Відтінок райдужки залежить від кількості та розподілу меланіну в ній. Більша кількість сполуки створює темніший колір, а менша — світліший (сірі, блакитні, зелені). Учені вважають, що синьоокі люди з’явилися порівняно недавно: приблизно 6–10 тис. років тому. Це сталося внаслідок мутації гена OCA2.

Найрідкіснішим кольором очей залишається зелений. Лише 2% населення планети мають такий відтінок рогівки. Ще менше людей можуть похвалитися різним кольором очей, наприклад, коли одна сітківка темна, а інша — світла. З гетерохромією налічується всього 1% населення.

Людина може змінювати відтінок очей. Звичайно, неконтрольовано. Колір очей у новонароджених може змінитись упродовж перших кількох місяців життя, оскільки в райдужці й надалі накопичується меланін. Деякі люди можуть похвалитися очима, колір яких змінюється залежно від освітлення. Це явище отримало назву «хамелеон».

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×